Írók a teraszon [ irok.terasz.hu ] Sakkportál [ sakk.terasz.hu ] Kertészeti portál [ www.kertpont.hu ] Gokart Magazin [ www.gokartmagazin.hu ]

Legénylakás
[ Vídám Színpad ]
fotó Bálint F Gyula
 
Dátum: 2019. szeptember 18. szerda    Mai névnap(ok): Diána, József a - a - a
Gere Attila - borász
Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál
Szeptember 11-12-én, Szentendrén a Skanzenban, egész nap tapossák a szőlőt. Must- és borkóstoló, madárijesztők felvonulása, vásári komédiások és jobbnál jobb programok várják a családokat. Díszvendég: a Villányi borvidék, amelynek jeles képviselője Gere Attila. A Terasz.hu kérdéseire saját, híres pincészetében válaszolt.

 
Ars Poetica

’’Az emberiséghez több ezer éve kötődő szőlő és a belőle készült bor ma is szerves része életünknek, meghatározza mindennapjaink hangulatát. Mi, Borászok arra tettük fel az életünket, hogy a természet adta lehetőségek segítségével egyre szebb és finomabb borokat készítsünk. A kiváló minőség alapja mindenkor az egészséges szőlő volt. Ehhez kell párosulnia a szigorú, fegyelmezett munkának és a hivatásunkkal szembeni mélységes elkötelezettségnek.’’

- Gere Attilának(fotó) mi az alapképesítése?

- Erdésznek tanultam, és 17 évig erdészként is dolgoztam. ’91-től maradtam itthon, azóta már csak a szőlővel és a borral foglalkozom.

- Ez családi indíttatás, vagy személyes érdeklődés?

- Mindenképpen családi volt. Amikor ’78-ban idekerültem Villányba - úgy nősültem ide -, akkor kerültem kapcsolatba közvetlenül a borral. Az én dédszüleim voltak még villányiak, de a feleségem révén egyértelműen. Amióta a svábokat betelepítették Magyarországra, azóta ők szőlővel, borral foglalkoznak. Nálunk két generáció kimaradt. És én újra kezdtem. Én vagyok a nyolcadik.

- És mi indította arra, hogy pályát módosítson?

- A jó bor.

- A rendszerváltás, vagy csak a jó bor?

- Az, amit én személyesen megtapasztaltam az apósom bora által, előtte magát a bort, én nem értékeltem nagyra, mert az hol ilyen, hol olyan volt. Nem volt megbízható a minősége, és ha valami instabil, azt az ember előbb-utóbb elhagyja, ami stabil ahhoz ragaszkodik. A sör mindig stabil volt, még ha a minőség nem is volt olyan, de azért konstans volt, mindig azonos minőség és akkor inkább a sört választottam.
Aztán mikor idekerültem Villányba, akkor tapasztaltam, hogy az teljesen más, mint amit előtte ittam, az nem hol ilyen hol olyan, mindig stabil. És akkor kezdtem egy kicsit odafigyelni a borra.
A bor olyan mint egy kisbaba, állandóan babusgatni kell, folyamatosan ott kell lenni mellette, és figyelni, istápolni és megadni neki azt amit ő megkér.

- Ne szaladjunk ennyire előre. A borhoz szőlő kell. Mekkora területen kezdte el, és mekkora a területen gazdálkodik most?

- 700 n-t kaptunk az apóstól, és azzal kezdtük. Most a családnak van 50 ha-ja.

- Milyen fajták ezek?

- Maradtunk a hagyományos fajtáknál: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot. Most kísérletezgetünk egy-két világfajtával, és lesz itt egy kis törzsültetvény az ősi kárpát-medencei fajtákból 400 tőke, amiből meg tudjuk majd, hogy mit tudnak ezek az ősi kárpát-medencei fajták.

 
 
- És ebből a mennyiségű szőlőből mennyi bor lesz?

- Hektáronként kb. 30-35 hektoliter a világfajtáknál, az oportóból egy kicsit többet termelünk, ott olyan 70-80 hektoliter. A szőlőtermesztésnél a mindenkori gazdának meg kell határozni azt, hogy milyen bort szeretne, és annak megfelelően kell termeszteni a szőlőt.

- A szőlő termesztését gépesítették már?

- Nem, a szőlőt nem lehet. Abban nagyon sok kézimunka van, mert a gép az nem tud finom-munkát végezni, a szőlő pedig finom-munkát igényel. A kézimunkát ameddig lehet, addig nem gépesítjük. Természetesen nem kapálunk, a talajmunkákat meg a permetezést gépekkel végezzük, de az összes többi kézimunka.

- Ekkora területre hány kéz kell? Mennyi emberrel dolgoznak?

- Hirtelen nem is tudnám megmondani, mert mi bérbe adjuk ki az ültetvényeinket, a cégnél dolgozik mondjuk 32 ember, azon felül legalább 30 embernek adunk megélhetést, így hogy bérbe adjuk a szőlőket művelésre. Rengeteg munkával jár a jó és minőségi szőlő termesztése.

 
 
- Közeledik a szüret - most jutunk el a bor ’’abajgatásához’’ - ezt a finom műveletet hány szakember végzi?

- Hogy hány szakember végzi nem is annyira lényeges, egy ember kell, aki meghatározza a munkák folyamatát. Az összes többi végrehajtás kérdése. Elkezdjük, ha minden igaz egy két-három héten belül a szüretet, most egy kicsit késünk. Remélhetőleg jó időnk lesz majd, valószínű, hogy október közepe-végére készen leszünk a szürettel. Minden adva van ahhoz, hogy minőségileg a maximumot tudjuk nyújtani, legalábbis a pince-technológiában. 2002-ben elkészült az új pincénk.
Ami kint történik, hogy milyen szőlőt tudunk leszüretelni az csak részben rajtunk, de elsősorban a jóistenen múlik, hogy hoz-e szép időt vagy sem.

- Milyenek a kilátások?

- Még nincs nagy baj, csak sütni kéne a napnak, semmi mást nem kell tenni, csak süssön, és hogyha másfél hónapon keresztül süt még, akkor már nagy baj nem lehet. Akkor nagyon szép évjárat lesz.

- Hogyan tudja eladni ezt a mennyiséget?

- Mi csak kereskedőkön keresztül értékesítünk és itt helyben, a panziónkban és a borkóstolós helyiségünkben.

- Önnek vannak értékesítési gondjai?

- Hála istennek nincs.

 
 
- Ez a kapcsolatoknak, a minőségnek, vagy mindkettőnek köszönhető?

- Azt hiszem elsősorban a megbízhatóságnak. Tehát az, hogy a pincének ugye van több minőségi kategóriájú bora, vagy inkább azt mondom, hogy árkategóriájú bora, mert mindegyik alapvetően jó minőségű. Azt szoktam mondani, a bor alapvetően jó, ha tiszta ízű és tiszta illatú, csak aztán fajsúlytól függ az ára.
Megfelelő mennyiségben is tudunk most már a piacra vinni, ha egy egyenletes jó minőséget produkál a pincészet, akkor az már egy nagyon jó alap. Mellette megvan egy bizonyos mennyiség, ami évjáratokat ki tud tölteni. A nagy boroknál van amikor nem, mert nem mindig olyan az évjárat. Az alapvető dolog a megbízhatóság, ha mindig tiszta ízű jó borokat készít az ember, akkor már különösebb probléma nem lehet.

- Az EU csatlakozás milyen új helyzetet hozott létre?

- Én igazából nem vettem észre semmit még, talán egy kicsit nagyobb az érdeklődés a magyar borok iránt, így a mi boraink iránt is. Azt látom, hogyha nincs kereskedőm kint - ez eddig is úgy volt -, akkor nem tudom eladni. Ott mindenképpen kereskedőt kell találni, aki forgalmazza a borainkat. Ez inkább csak adminisztrációs könnyebbség, nem kellenek már különböző papírok, vámpapírok, a vámosok azért még kijönnek és megnézik a dolgainkat. Talán már majd azzal, hogy az EU-ba kerültünk bennünket is emberszámba vesznek. Mert eddig úgy tapasztaltam, hogy nem nagyon. Mi nem léteztünk gyakorlatilag a nyugat számára.

- Egyes vélemények szerint bármilyen híres a Tokaji, a világban valódi versenyképesek a villányi vörös borok lehetnek. Önnek erről mi a véleménye?

- Ezt így nem osztom, mert világ legjobb desszertborának a mai napig Tokaji Aszút tartom. Az utolsó 10 évben is, ahol a Tokaji Aszú megjelent, ott mindenhol tarolt. Tehát lehet a világ legdrágább bora egy francia borvidékről, az csak a cipőjét vihette a Tokaji Aszúnak. A mai Tokajiak még sokkal szebbek és jobbak, tele vannak gyümölccsel, finomsággal, élnek azok a borok, nagyon finomak, hosszú ízűek, gyönyörű, mintha az ember gyümölcsbe harapna, valami csoda.
Vörösborból azt mondom, hogy Villány nagyon jó úton halad. Villánynak végül is a második világháború előtt már jó híre volt, mondhatnánk azt, hogy talán világhírű volt, kis nagyképűséggel. Jó úton haladunk, hogy Villány újra visszaszerezze azt a hírét, ami valamikor volt. Óriásiak az adottságok, abszolút az, ami a vörösborhoz kell. Itt Villányban minden adottság megvan. Ettől kezdve már csak rajtunk múlik, hogy mi ezeket az adottságokat használjuk, kihasználjuk, de ne visszaéljünk vele.

- Elkészült a bor, el is adták. Leveszem a polcról, először megnézem az üveg formáját, megnézem a címkéjét, aztán kinyitom, és eldöntöm, hogy veszek-e máskor is. A kiegészítő iparág, üveg, dugó, parafa, a címkekészítés, ennek a design-ja, és ennek a háttere milyen?

- Én ragaszkodom a klasszikus formához. Ezek a különböző furcsa formájú üvegek nem az én stílusom, ott inkább az üvegforma akarja eladni a bort, és ott a beltartalom inkább mellékes. Inkább a klasszikus formához ragaszkodom, a beltartalom legyen a lényegesebb.
Magyarországon megszűnt a zöldüveg gyártása, Európában azt hiszem, van 3 vagy 4 nagy üveggyár, és az uralja már az egész európai piacot, de hát végül is el vagyunk látva, ilyen szempontból nincs probléma ezzel a klasszikus üveggel.

- Hol szerzi be?

- Egy olasz cégtől vesszük az üveget. A parafát viszont egy portugál, az Amorin cégtől vásároljuk, nekik van Magyarországon egy képviselete, én velük kezdtem borászkodni és a mai napig velük dolgozom.
A kapszuláinkat 90 %-ban mindig Ausztriából hozzuk be, részben Magyarországról vásároljuk. A címke az viszont egy az egybe magyar, azt Kecskeméten a valamikori Petőfi nyomdában készíttetjük. Ott tökéletes, új a technológia, ők segítettek nekem a két főborom címkéjének a megtervezésében. A papírkartonokat innen Horvátországból hozzuk, 20 km-re van csak tőlünk és a minőséghez képest jó áron hozzák.
A nagy borainkat már nem papírkartonban, hanem faládában értékesítjük, amit itt Villányban egy asztalos üzem készít. Amióta elkezdődött a minőségi boroknak faládában való forgalmazása, azóta már 3-4 emberrel több dolgozik, mert ez egy aprólékos munka, és sok időt igényel.

- Eljutottunk a lényeghez: nagy borok. Gere Attilának melyik a zászlós bora?

- A Kopár borunkat nevezzük mi a ''zászlós borunknak''.

- Miért Kopár?

- A Villányi hegy déli oldalát, ezt a dűlőt nevezik Kopárnak. Nagyon egyszerű kifejezés, ezt minden náció nagyon egyszerűen ki tudja ejteni, egy markáns, kemény szó. Tehát ez már kifejezi bizonyos fokig a minőséget is, hogy itt egy markáns kemény borról van szó, ennek egy hasonló megjelenítést csináltunk a címkén is. Maga a bor a Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Merlot, tehát a 3 világfajtának a házasításából áll össze.
Van még ezen kívül még egy, ami a Kopárt egy kicsit felülmúlja, de abból kisebb mennyiségünk van, inkább azt mondom, hogy ott van mellette a Solus névre hallgató 100%-os Merlot borunk, ami viszont csak a Kopár dűlőről származik.

Az új pincénk elkészült 2002-ben, úgyhogy minden, minden adottságunk megvan most már ahhoz, hogy jó borokat készítsünk.

Fotó: a szerző

[ Kadelka László ] 2004-08-31 15:02:00
Cikk nyomtat?a Cikk elk?d?e e-mailbe Hozz?z?? a cikkhez
 
Előadóművézet Sajtóanyagok
Irodalom Könyvsarok
Képzőművészet Kiadváyok
Filmművészet Fesztiválok
Tásadalom Ráday utca
Programajáló Pécs 2010
Pályázatok Enciklopédia
Paul Lendvainak
Lieber Paul, kedves Pali, Isten éltessen bis hundertzwanzig derűben, egészségben a számodra kedves és fontos személyek nyújtotta gute Gesellschaftban. (Lipovecz Ivántól)
[ Archívum ]
[ Keresés ]
Jubilál a Szebeni Műhely

70 éves a bábjátszás Békéscsabán

Magyar nap a Velencei Filmfesztiválon

Születésnapi levél - Paul Lendvainak

A 76. Velencei Filmfesztiválon fókuszban a szerzői film

2019 augusztus 20-i kitüntetések

Halasi Imre a Barlangszínházban rendez

Születésnapi levél - Fekete Péternek

Pataki András - A mű örök mementó

Az idei trieszti Sci+Fi filmfesztiválon minden elképzelhető

Közönség-díjas lett Triesztben a Lajkó – cigány az űrben

Mexikói filmé az Arany Oroszlán

Velence a magyar sikerek városa

A Napszállta is ott lesz Velencében

Újabb magyar filmes-siker

Füst a szemben

A 88. utca fogjai

A revizor

Mégis, kinek az élete

Romlás

Kaukázusi krétakör

A szecsuáni jó ember

Vihar

Dogville

Szép nyári nap

Ördögök

Hű, de messze van Petuski!

Nyári kalandok

Csákányi - Kulka

Idill

ISMERI?
[ Ki kicsoda játék ]
275 portré
cikkek
galéria
Keresés
Terasz 2002-2006
Terasz 2001-2002
 
 
 
 
Film
Adatbázisok - Amatőr - Digitális film - Filmek időrendi sorrendben - Filmek kategóriák szerint - Filmfesztiválok és díjak - Filmkészítés, filmforgalmazás - Független film - Klasszikus filmek, filmklasszikusok - Média - Mozik, moziműsor - Multimédia - Oktatás, filmtörténet - Online vásárlás - Rendezők - Szervezetek - Színészek, színésznők - Toplisták, filmelőzetesek - TV-csatornák, videotékák

Fotózás
A nap fotója - Analóg fényképezőgépek - Boltok, használtcikkek, szolgáltatások - Digitális Fényképezőgépek - Elmélet - Hírek - Múzeumok, kiállítások - Nyomtatók - Online galériák, portfoliók - Pályázatok - Szkenner - Tartozékok - Témák, zsánerek - Weblapok, magazinok

  Irodalom
A századforduló irodalma - Antik irodalom - Antikváriumok - Barokk - Bevezető - Érettségi tételek gyűjteménye - Felvilágosodás - Gyermek- és ifjúsági irodalom - Irodalmi újságok és folyóiratok - Irodalmidi díjak, egyesületek, szervezetek - Irodalomtörténet és irodalomtudomány - Klasszicizmus - Kortárs magyar irodalom - Kortárs világirodalom - Könyvesboltok - Könyvkiadók - Könyvtárak - Középkor - Nemzetek irodalma - Realizmus - Reneszánsz - Romantika - Szimbolizmus - Szórakoztató irodalom - Tematikus gyűjtemények - XX. századi magyar irodalom - XX. századi világirodalom

Művészet, építészet
Alkotások - Alkotók - Dokumentumok - Gyűjtemények - Információk - Kiadványok - Korok, stílusok - Technikák - Üzlet

  Színház
Budapesti színházak - Határon túli magyar színházak - Mozgás- és Táncszínházak - Színészek weboldalai - Színházi oldalak - Vidéki színházak

Tánc
Elmélet, szakirodalom - Előadások, táborok, fesztiválok - Koreográfusok, vezetők - Külföldi táncos oldalak - Magyar táncoldalak - Tánc csoportok, együttesek, társulatok - Tánc fajták - Táncházak - Tánckellékek, jelmezkölcsönzés, tervezők - Táncművészeti folyóiratok - Táncoktatás - Táncos filmek - Táncos képviseletek - Táncosok, tánctanárok - Táncpartner kereső - Táncversenyek, ranglisták

Zene
Dalszövegek - Filmzene - Komolyzene - Koncertek - Könnyűzene - Lemezforgalmazás - Mp3 - Népzene - Slágerlisták - Zenei média

 
 
  © 2006 - Terasz Kiadó Kft. [ Impresszum ] [ Médiaajánlat ]