Dátum: 2018. október 20. szombat    Mai névnap(ok): Vendel


képgaléria kertpont.hu sakk linkajánló
 
Előadóművészet
Irodalmi szekció
Képzőművészet
Társadalom
Könyvsarok
Képgaléria
Ráday utca
Reál
Kiadványok
POSZT
Enciklopédia
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Kortárs Mozgásművészeti Portál
Nemzeti Színház
Bessenyei Ferenc honlapja
PREMIER
Az egészséges táplálkozásról - másként

Szegény parlagfű, évről évre ő viszi el a balhét. Allergiások ezrei – milliói?! – szapulják, és követelik a vesztét. Rendben van, valóban alattomos kis növény, de az alapfeltételeit, hogy így kifogjon rajtunk, saját magunk idézzük elő. Nem árulok el újdonságot azzal, hogy az allergia immunbetegség, amely nem csak vitamin- és nyomelemhiányból alakulhat ki, hanem sok egyeben kívül a felhalmozódott méreganyagok is kiválthatják.
   Mégis hajlamosak vagyunk kibújni a felelősség alól, és úgy tekintünk az egészséges táplálkozásra, mint valami hóbortra. Ragyogó kifogásokkal csitítgatjuk magunkat, nehogy erőt vegyen rajtunk a hév, és szívességet tegyünk a saját szervezetünknek. Egyébként is drágább! (No de mihez képest, betegnek lenni minden szempontból többe kerül.) Ezt főként azok hangoztatják, akik kisebb vagyonokat költenek a mindennapi kólára, csipszre, rágcsára stb. S hogy mégis miért az ártalmasért vagyunk képesek többet fizetni? Mert aromákkal, ízfokozókkal, állományjavítókkal teszik vonzóbbá, és feldolgozhatatlan cukormennyiségekkel hitetik el, hogy képesek megédesíteni az életünket. Nem arról van szó, hogy soha többé egy falatot se, és hogy törjön le a keze, aki ilyesmit vesz a szájához; csupán nem ezeket a szintetikus ízmolekulákat kellene normának tekintenünk, s máris könnyebb volna elfogadni a természetest, az egészségest.
   Első lépésként elég, ha megszüntetjük ezen „műtáplálékokkal” kiépült függőségi viszonyunkat; és elkezdjük figyelni bevásárláskor az élelmiszerek összetételét. Felhívnám a figyelmet néhány magyar termékre, amelyek kímélők, finomak és minden további átszervezés nélkül beiktathatók az étrendbe. Ilyen például:
   
   a bioketchup,
   a biomustár,
   a vegalibazsír,
   a padlizsánkrém,
   
   amelyek tartósító- és más vegyi anyagok nélkül készülnek. Ez csupán ízelítő, bizonyítékul arra, hogy ami egészséges, az nem törvényszerűen ízetlen. Persze ezekután még ne várjunk csodát, de meggyőződésem, hogy nem érdemes fejest ugrani bármilyen szélsőséges diétába, amiről könnyen kiderülhet, hogy személyes adottságainknak, esetleges szervi problémáinknak nem is tesz jót. Időt és átmenetet kell hagynunk magunknak, hogy megtaláljuk a testre szabott étrendet, a számunkra jótékony ételeket.
   Senkit sem szeretnénk arra bíztatni, hogy magokon tengesse életét, annak örülnénk, ha minél többünknek sikerülne kialakítania egy kiegyensúlyozott étrendet, amellyel – ha nem is sikerül teljesen kiszűrni – kompenzálhatók az ártalmas tényezők.
[ Újvári Mónika ]
2002-09-30 10:31:00

A legutóbbi 20 cikk
Bevezettük az RSS-t a Teraszon!
Űrtevékenységünk az EU küszöbén
Megosztott kémiai Nobel-díj 2003-ban
ŰRNAP – 2003
Hidegfizikai Nobel-díj
Paul C. Lauterbur és Peter Mansfield a 2003. évi Fiziológiai és Orvostudományi Nobel-díjas
Egy rendszertan, avagy a web kultúrája
Képek magányos elektronokról félvezetőkben
Elhunyt Teller Ede
Klímaváltozás
A modern tudomány és a társadalom összeforrt
Elhunyt Greguss Pál
Számítástechnika és tudomány
A modern tudomány és a társadalom összeforrt
A Magyar Tudomány Napja
Bostoni tízek Enni kéne
Az egészséges táplálkozásról - másként
Népbetegségünk: az allergia és asztma
Allergia, aszthma - vezér
Hideg antihidrogén
Az összes cikkek >>>

címszó
év
hónap
Enciklopédia
További cikkek a kertpont.hu portálon
A sokarcú fagyöngy
Szerves talajtakarók
A póréhagyma
Agavék
A vizitorma
A csontritkulásról
Webtechnológia
Technológiák, fejlesztési megoldások, referenciák a Terasz.hu - tól
Támogatók
| M?iaaj?lat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu