Aleksandar Zograf : Pszichonauta (Nyitott Könyv)
   Zograf nemzetközi sikere talán mégis abban a tudásában rejlik, ahogy a valóságot irányító képes álmain, látomásain keresztül egy emberibb élet lehetőségét villantja fel. Csodálatra méltó módon váltogatja a valószerű álmai és a lidérces, álomszerű valósága közötti állapotokat.

   Aleksandar Zograf : Pszichonauta
   Látomások a Balkánról
   
   Aleksandar Zograf képregényei az álmok és látomások világába röpítik olvasóját. De ne számítsunk rózsaszín felhőcskékre, édes kis buborékokra. A számos országban, az USA-ban és Európa nyolc országában megjelent képregényei gyakran éppen a valóság legtorzabb szeleteit mutatják be: a háború értelmetlenségét, az ember teljes elidegenedését önmagától. Pillanatokat, élethelyzeteket Európa egy mélypontjára süllyedt országából, Szerbiából.
   Zograf nemzetközi sikere talán mégis abban a tudásában rejlik, ahogy a valóságot irányító képes álmain, látomásain keresztül egy emberibb élet lehetőségét villantja fel. Csodálatra méltó módon váltogatja a valószerű álmai és a lidérces, álomszerű valósága közötti állapotokat. Mégis mindig az apró dolgok varázsára, az egymásra figyelés, a játékosság és a nevetni tudás olykor abszurd szükségességére hívja fel a figyelmünket.
   
   „Az első magyar nyelvű Zograf-kötet megjelenése piros betűs ünnep a hazai képregénykiadás történetében: mostantól a műfaj legádázabb ellenségének is be kell látnia, hogy a képregény nemcsak az infantilizmus, hanem akár a katarzis szinonimája is lehet.”
Gróf Balázs (képregényrajzoló, Pesti Est)

   Első magyar nyelvű gyűjteményes kötete március 5-én a II. Magyar Képregényfesztiválra jelenik meg. A rendezvény díszvendége Aleksandar Zograf.
   
   fogyasztói ár: 2400 Ft
   20% kedvezménnyel:
   NYITOTT KÖNYV
   140 oldal
   ISBN 963 86890 2 1
   
   Aleksandar Zograf 1963-ban született a szerbiai Pancsevóban. A 80-as évektől folyamatosan jelentett meg képregényeket különböző jugoszláviai ifjúsági, zenei és kulturális lapokban. A 90-es évektől képregényei már olyan főként amerikai magazinokban jelennek meg, mint a The Comics Journal, a Zero Zero, a New City és számos más jelentős fórumon. A Fantagraphic Books ezt követően már önálló köteteit is kiadja Life Under Sanctions, Psychonaut #1 és Psychonaut #2 címmel, majd Bob Kathmannal együttműködve nemzetközi antológiát szerkeszt az álmokról Flock of Dreamers címmel. A NATO bombázások idején Regards from Serbia címmel közölt rendszeres képregény-híradásokat különböző amerikai weboldalakon. Európa nyolc országában összesen tizennyolc önálló képregénykötetét adták ki. Számos nemzetközi képregényfesztiválon vett részt, melyeken munkáiért több elismerést, díjat is átvehetett. Önálló művészeti kiállítása volt többek között a párizsi Regard Moderne, a seattle-i Roq la Rue, a San Francisco-i Cartoon Art Museumban. Budapesten 1998-ban állították ki Élet a szankciók alatt című képregénysorozatát a Black Black galériában.
   Pancsevóban idén negyedik alkalommal vesz részt művészeti vezetőként a Grrr! Nemzetközi Képregényfesztivál szervezésében.
   
   
2006-02-26 08:44:00