Időszaki kiállítások a Terror Házában
A Terror Házában még szeptember 15-ig megtekinthető a Páneurópai Piknik című időszaki kiállítás, amelyet újabbak követnek. Az intézmény munkatársai egy percig sem pihennek, már dolgoznak a soron következő, napi aktualitásokhoz kötött tárlaton. A tervekről, és az eddigi eredményekről Kiszely Gábor, a múzeum szakmai igazgatója nyilatkozott a Terasznak.
A nyitás óta igen nagy érdeklődés övezi a Terror Háza Múzeumot.
Az állandó kiállítást csaknem 200 ezren tekintették meg, köztük a kezdetek óta nagyon sok az idős ember, főleg áldozatok, szép számmal érdeklődtek gimnazisták, egyetemisták, és természetesen a középkorúak szintén képviseltették magukat.
A múzeum munkatársai videofelvételekkel járják az országot, és előadásokat tartanak, a vidékiek pedig folyamatosan szerveznek múzeumlátogatást a fővárosba.
Külföldről egyre több csoport érkezik, főleg Ausztriából és Németországból, de már japán turisták is kíváncsiak voltak a magyarországi diktatúrák áldozatainak emléket állító múzeumra – felelte a Terasz érdeklődésére Kiszely Gábor, igazgató.

Az intézmény egyebek között lehetővé tette az iskolák számára, hogy különböző témák közül tetszés szerint válasszanak ki egyet-egyet, és bejelentkezés után egy szakértő gárda vezeti végig a tanulókat az intézményben, alaposan bemutatva a „kiszemelt” témakört.
A diákok erre a célra kitett tárgyakat nézhetnek meg, röplapokat olvashatnak, majd a látottakat a fiatalokkal együtt értékelik, akik hozzászólhatnak, elmondhatják véleményüket.

Kiszely Gábor kiemelte: az állandó kiállítás kép és videoanyagát folyamatosan bővítik. Rengeteg olyan dokumentumot is küldenek számukra, amelyek valódisága sok esetben kérdéses, így ezek nem kerülhetnek be a kiállítandó anyagba. A tárgyakon nem sokat változtatnak, viszont annál több tervet készítenek az időszaki kiállításokhoz.

A 13 évvel ezelőtt Sopronpusztánál lezajlott eseményeket bemutató Páneurópai Piknik című Debrecenből érkező utazó kiállítást követően a Hálózat, avagy ügynökvilág Magyarországon című tárlat már a Kádár-érára irányítja a figyelmet. Arra, miként működött a kommunista rendőrség, mit jelentett az állambiztonság. Filmek, operatív tisztek nyilatkozatai, nagy tabellák tanúskodnak majd arról, hogyan is épült fel az egész szocialista mechanizmus.
Emellett arra szintén nagy hangsúlyt fektetnek, hogy alaposan rávilágítsanak olyan fogalmak jelentésére, mint például az ügynök, az informátor, a társadalmi kapcsolat, amelyeket még ma is sokan összetévesztenek, nem pontosan ismernek.

Mint Kiszely Gábor kifejtette: a tárlat a mai hazai politikai életet leginkább foglalkoztató ügynöktémához kapcsolódik, amellyel egyebek között a társadalom látókörének, és a szocialista rendszerről kialakított ismeretanyagát szeretnék bővíteni.


Emellett a Terror Háza szakemberei folyamatosan részt vesznek különféle nemzetközi, szakmai előadásokon.
A távlati tervek között az is szerepel, hogy nemzetközi, tudományos szimpóziumot szervezzenek, amelyek a közelmúlt eseményeit helyezik középpontba, mindig valamelyik szomszédos ország szemszögéből.
Fontosnak tartják ugyanakkor, hogy a tudományos eredmények széles tömegekhez is elérjenek.

A Terror Háza politikai csatározások között nyitotta mag kapuit, és ugyan most, a napi politikai események miatt a kedélyek elcsitultak, az intézmény anyagi támogatását illetően az önkormányzati választások után lehet majd biztosat tudni – fűzte hozzá Kiszely Gábor.

Fotó: Peti Péter (Terasz)

[ Szilágyi Katalin ] 2002-08-30 10:20:00