Féner Tamás: Büntetés c. fotókiállítása
Budapest Galéria Kiállítóháza
Féner Tamás (fotó) az MTI munkatársa, de fotóriporteri munkássága mellett rendszeresen szerepel kiállítóként, könyvkészítőként. Eddig 17 önálló kiállítással jelentkezett, de képeit mintegy másfélszáz alkalommal itthon, és talán húsz alkalommal külföldön is bemutatták.
A kiállítást 2006. február 23-án, 17 órakor megnyitja:
dr. Bökönyi István bv. altábornagy Országos Parancsnok.
"Féner Tamás fotóriporter vagyok. Budapesten születtem 1938-ban. A sajtóban dolgozom 1957 óta.
Hangsúlyozom: a képeken határozottan nincs ember. A távollevő nyoma – Derrida-i fogalommal trace - hitelesíti számomra jelenlétét."

''A magyarországi börtönöket járom végig. Hűvös, távolságtartó, már-már esztétizáló képekben mutatom be az építészeti sajátosságokat, és ugyanakkor a fogva tartás napi gyakorlatához tartozó tárgyi világot.
Érzelgősség nélkül szeretném érzékeltetni elemi felháborodásomat azon, hogy elismerve a társadalom önvédelmének jogosságát, a kirótt büntetéshez adott esetben fogalmilag nem tartozó módon milyen körülmények között lehet embereket fogva tartani.
Tisztában vagyok azzal, hogy a társadalom teherbíró képessége véges. Mégis: egy olyan totális rendszerben, mint az ítélet végrehajtás, a totálisan kiszolgáltatott emberrel szemben nincs helye olyan gazdasági racionalitásnak, mely nem a törvény által kiszabott minimum megadásából indul ki.

 

Minden felelőtlen intézkedés a büntetés-végrehajtás legfontosabb célját, az elítélt visszavezetését a táradalomba veszélyezteti felelőtlenül, érzéketlenül.

Hangsúlyozom: a képeken elhatározottan nincs ember. A távollevő nyoma – Derrida-i fogalommal trace - hitelesíti számomra jelenlétét.''

Féner Tamás

 

Féner Tamás az MTI munkatársa, de fotóriporteri munkássága mellett rendszeresen szerepel kiállítóként, könyvkészítőként.
Eddig 17 önálló kiállítással jelentkezett, de képeit mintegy másfélszáz alkalommal itthon, és talán húsz alkalommal külföldön is bemutatták.
Megjelent könyveinek legutóbbika, a szerkesztésében elkészült, az MTI archívumának egy részét bemutató kötet.
Balázs Béla, SZOT- és Budapestért díjas, az Érdemes- és a Kiváló művész címet 2005. március 15-én kapta meg.

A kiállítás megtekinthetik: 2006. március 19-ig, hétfő kivételével naponta 10 – 18 óráig.

Helyszín: Budapest Galéria Kiállítóháza (Budapest, III., Lajos u. 158.)

2006-02-13 10:33:00