Hol az erdélyiek pénze?
Látunk abban valami lágy lekezelést, multikulti öszvehajolást, ahogyan a pénzünkkel, pénzeinkkel bánik, akinél van, akinek dolga volna az odaítélt nyomorúságos forintokat célba juttatni. Még akkor is, ha "A HATÁRON TÚLI MAGYARSÁGÉRT" szöveg fennkölt zengése egy időre elnyomja a morgást.
   
   Az Illyés Közalapítvány (IKA) 113 millió forintnyi támogatást nem folyósított még az elmúlt évi 190 milliós keretből az erdélyi pályázóknak, mert kevesebb, mint a felét kapta meg a magyar költségvetésben e célra előirányzott keretnek. Laborczi Géza, az IKA kuratóriumi titkára szerint ,,a pályázati támogatások folyósítását mi szerződésben vállaltuk. Ezt a szerződést azonban érzésem szerint a magyar kormány egyoldalúan megszegte.”
   
   Az IKA 2005. évi kiírásán Erdélyből közel 2600 pályázat vett részt. Az IKA romániai alkuratóriumának titkára, Tibád Zoltán elmondta, hogy a nyolc szaktestületben elbírált pályamunkák közül 1206 nyerte el a támogatást, miután az erdélyi testület által jóváhagyott pályázatokkal szemben a budapesti kuratóriumnak sem volt ellenvetése.
   
   A 2005 júliusában-augusztusában lezajlott elbírálás nyomán a nyertes pályázatoknak megítélt összegnek csupán 40 százalékát (77 millió forintot) fizették ki, szeptemberben már elakadtak az átutalások, az októberi néhány tétel kifizetése után egyetlen fillér sem érkezett Erdélybe – emlékeztetett Tibád.
   
(Háromszék)
       
2006-01-11 13:10:00