Őrült nász a Karinthy Színházban
Az Őrült nász, avagy esküvő a lokálban című zenés komédia Cseke Péter rendezésében frenetikus siker a Karinthy Színházban.
A 2005. december 16-i bemutató legnagyobb meglepetése a kirobbanó tehetségű Balázs Andrea. (fotó)
A Vajda-nővérek, Anikó és Kati jó húsz évvel ezelőtt a Játékszínben a Hyppolit, a lakáj színpadra adaptálásával egy csapásra belopták magukat a színi direktorok tudatába – akik tutira akartak menni, és többéves sikerszériát akartak, csak őket hívták. De volt annak a Hyppolit előadásnak egy másik nagy felfedezettje is: Bajor Imre.
Nos, a Karinthy Színházban megismétlődött a színháztörténeti pillanat: a szinte az ismeretlenségből a színpad deszkáira lépő Balázs Andrea Mme Petipa, a takarítónő kicsinyke szerepéből fergeteges sikert csinál. Gombaszögi Ella, Fónay Márta reinkarnációja ő. Ha a kereskedelmi televíziós producerek eljönnének a Karinthy Színházba, rögtön összehoznák egy sorozatműsorba Bajor Imrével, és a nézettség az egekbe szökkenne.

Farkasházi Réka Bardóczy Attila
 
Kassai Károly -Hűvösvölgyi Ildikó - Farkasházi Réka
 
Most a Vajda-nővérek közül Anikó Cseke Péter rendezővel (akit konzultánsként is feltüntet a színlap) mindvégig biztos kézzel nyúlt a ma már akár klasszikusnak is mondható matériához: az eredeti film motívumait felhasználva remekül pörgeti a komédia cselekményét és dialógusait.
Az Őrült Nők nevezetű híres lokálban továbbra sincs nyugalom. Albin és Georges markát hatalmas örökség üti, ha Albin megnősül, és gyermeket nemz. A megoldhatatlannak látszó nehézségek ellenére a beláthatatlan következmények láncolata mégis őrült nászba torkollik.

Balázs Andrea Hűvösvölgyi Ildikó
 
Jelenet az előadásból - Kassai Károly (középen)
 
Cseke Péter, mint rendező a tőle megszokott precizitással s bizonyos távolságtartással ad teret a helyenként frivol játéknak. Külön érdeme, hogy a transzvesztita betétek kapcsán nem engedi meg az olcsó magamutogatást. Tölgyesy Zoltán (Albin) nem először bizonyítja, hogy rendelkezik azokkal a színészi képességekkel, amelyek segítségével a másságot nem külsődleges jegyekkel, hanem belülről képes felmutatni. Játékában nincs semmi nyoma az olcsó poénkodásnak.
Bardóczy Attila Jakob, a fekete inas szerepében remekel. Bardóczy, aki régóta kitűnő tolmácsolója a francia sanzonoknak, most is nagyon jól énekel. Minden mozzanatában kidolgozott, visszafogott játéka megemeli a szerepet. Kassai Károly (Georges), mióta meghízott és megférfiasodott, úgy tűnik, végre fel tudja mutatni színészi képességeinek rejtett tartalékait.

Tölgyesy Zoltán - Kassai Károly Tölgyesy Zoltán
 
Jelenet az előadásból - Tölgyesy Zoltán (középen)
 
Hűvösvölgyi Ildikó (Mme Gaston) a házasságközvetítő nem túl hálás szerepében ismét bizonyítja, hogy remek komikai vénája van. Farkasházi Réka élettel tölti meg Cecilé, a táncos lány vértelen alakját, s örömmel látjuk, hogy egy szappanopera üdvöskéjének eljátszásánál többre is képes. Csizmadia Gergely (Mortimer) Albin unokaöccseként nem a macsó férfi olcsó eszközeit alkalmazta. A szituációkban nála igazán érződött, hogy megtanulta a szakmát, a nagy drámai szerepektől a limonádé vígjátékig mindent képes eljátszani. Kár, hogy mióta vidéki társulatát elhagyta, szabadúszóként kevés színházban fordul meg. Kiss Gábor (Barché, képviselő) és Németh Gábor (Dr. Dupont, orvos) kihasználják a szerep kínálta helyzetkomikumot, de mellőznek minden túlzást. Az őrült nász minden bizonnyal folytatja majd az Őrült nők ketrece több évre szóló sikerszériáját.

Csizmadia Gergely - Kassai Károly
 
Jelenet az előadásból
 

Vajda Anikó - Cseke Péter - Karinthy Márton

ŐRÜLT NÁSZ

AVAGY ESKÜVŐ A LOKÁLBAN

SZEREPOSZTÁS

Georges: KASSAI KÁROLY
Albin, színésznő: TÖLGYESY ZOLTÁN
Jacob, inas: BARDÓCZY ATTILA
Mme Gaston, házasságközvetítő: HŰVÖSVÖLGYI ILDIKÓ
Cecilé, táncos lány: FARKASHÁZY RÉKA
Mortimer, Albin unokaöccse: CSIZMADIA GERGELY
Barché, képviselő: KISS GÁBOR
Dr. Dupont, orvos: NÉMETH GÁBOR
Mme Petipa, takarítónő: BALÁZS ANDREA
Táncosnők: A Csodálatos Mandarinok

Rendező: CSEKE PÉTER
Díszlettervező: É. KISS PIROSKA
Jelmeztervező: TÖLGYESY ZOLTÁN
Diszletkivitelezés: MAJOR ATTILA, BÍRÓ TAMÁS
Fény: HUTTER FERENC
Hang: RIDZI GÁBOR
Asszisztens: KUTSCHERA ÉVA

Rendező: CSEKE PÉTER

Bemutató: 2005.12.16.

Foto: Ilovszky Béla

[ Deák Attila ] 2006-01-05 12:02:00