Elhunyt Annus József
Hosszú és súlyos betegség után elhunyt Annus József Tamási Áron-díjas író, Az MSZP volt országgyűlési képviselője, a Tiszatáj című irodalmi folyóirat, majd a Szabad Föld főszerkesztője.

   

   Ma már nem divat ilyesmit emlegetni, de Annus József életét meghatározta, hogy mélyről jött. Egy maroslelei kubikos gyermeke volt, apja odaveszett a szovjet hadifogságban. A kezdődő diktatúra fölemelte őt: falusi tanító lett, újságíró, majd szépíró, folyóirat-szerkesztő. Élete tele volt belső ellentmondásokkal: egyszerre próbált küzdeni és kiegyezni azzal a rendszerrel, amelynek felemelkedését köszönhette. Megkésett népi író volt; munkássága egyre távolabb került a fajsúlyos irodalom főáramától, de mindvégig megőrizte társadalmi elkötelezettségét.
   

           A rendszerváltás előtt, a Tiszatáj 1986-os betiltásakor egyfajta hős lett; ezt a mítoszát használta fel a rendszerváltozás után az MSZP, amikor Pozsgay Imre kérésére országgyűlési képviselőséget vállalt. Visszatért a Tiszatáj élére is - soha többé nem lett akkora jelentősége leírt szónak, mint eltávolításuk idején. 1996-tól a Szabad Föld főszerkesztője lett - talán ott volt a helyén a leginkább. Amikor az ügynökvádak miatt elvesztette több egykori munkatársa bizalmát, elvesztette lelki egyensúlyát is. Talán ezért is hatalmasodott el rajta a betegség. Engedtessék meg mindazoknak, akik ismerték Annus Józsefet, hogy maguk döntsék el, hogyan őrzik meg őt az emlékezetükben.
Népszabadság

   

   
   
2005-12-14 19:15:00