Száz Sztár a MédiaHajó 2002-n
Száz alkotó személyiség a magyar kultúra és médiavilág képviselőiként részt vesz a Médiahajó fedélzetén folyó, immár hagyományos találkozón. Ismerkedjék meg a rendezvénnyel!
A Száz Sztár egy személyegyesülés, amelyet az E·N·A·M·I·K·É kezdeményezésére az NKÖM támogatásával hívtunk életre. Azt a száz alkotó személyiséget keressük, akiket a teljes magyar kultúra és médiavilág képviselőiként a Médiahajó fedélzetére hívhatunk.

A Száz Sztár megszervezésének célja, hogy a magyar médiavilág képviseletére, a kormányzattal folytatott nyilvános párbeszéd vállalására a legalkalmasabb és legméltóbb személyeket felkutassuk.

A válogatás és a döntéshozatal középpontjában a jogaiban és kötelezettségeiben is magára találó, a közvélemény által elismert alkotó személyiség áll.

Célunk a sztárság fogalmának rehabilitálása. A felszínességgel és a sztároltsággal ellentétben a teljesítményt és a minőséget keressük, a belőlük fakadó méltóságot szeretnénk felmutatni, azt a fedezettel bíró tekintélyt, amely a kiválasztott személyiségeket egyben a nyilvánosság partnereivé is avatja.

A Száz Sztárt tíz kategóriában idén kiválasztó tíz személyt az NKÖM és az E·N·A·M·I·K·É képviseletében Vass Lajos közigazgatási államtitkár és Enyedi Nagy Mihály kéri fel.

A felkért válogató „kurátorok” feladata, hogy olyan alkotó, teremtő életművel, kétségbevonhatatlan teljesítménnyel rendelkező személyeket kérjenek fel és nyerjenek meg a gondolatnak, akik azon túl, hogy személyesen részt vesznek a Médiahajó közéleti-szakmapolitikai kirándulásán, az NKÖM vezetésével közös három és fél órás nyilvános fórumon véleményt mondanak művészeti águk, működési területük és médiumaik helyzetéről, állapotáról, a kultúrpolitika szerintük kívánatos irányairól.

A Száz Sztárt földrajzi megkötöttségek nélkül, a teljes magyar kultúra világából kell kiválogatni úgy, hogy a személyiségek köre a lehető legteljesebb merítést adjon a különböző médiumok, az értékvilágok, tájegységek, a korcsoportok és a nemek köréből.

A Száz Sztár szóvivője és háziasszonya Váradi Júlia.

A Száz Sztár nem szervezet, adott évi tagjai mitse veszítenek a szabadságukból, inkább erősödik az autonómiájuk, ami az alkotó ember sajátja.

A Száz Sztár évente megújuló formáció. A jövő évi válogatókat az idei választottak kérik majd fel kategóriánként.

A Száz Sztárt abban a reményben hívjuk életre, hogy ezzel segítjük a szakmaközi és a társadalmi párbeszédet, hogy kellő erővel képesek legyünk közfigyelmet koncentrálni a magyar kultúrát közvetítő médiumok aktuális gondjai köré. Mindez a Médiahajó Statútumában foglaltak érvényesítését szolgálja.

A Száz Sztár kiválasztását kísérő nyilvánosság – melynek megteremtésében a kulturális újságírók támogatására számítunk – segítségünkre lesz a jelöltek összegyűjtésében.
A www.mediahajo.hu és a www.terasz.hu internetes felületén bárki ajánlásokkal élhet a Száz Sztár összetételére. Jelöléseket fogadunk a szazsztar@mediahajo.hu címen. A kezdeményezést országos óriásplakát akció kíséri, médiatámogatóként közreműködik a Metro hírújság, a Klubrádió és a Juventus rádió. A Száz Sztár névsorát szeptember 15-én véglegesítjük, és 25-én hozzuk nyilvánosságra egy alkalmi kiadványban és az interneten.

Az ENAMIKÉ további támogatók jelentkezésére vár, akik értéknek és a felelős kultúrpolitikai párbeszéd intézményének tekintik a Száz Sztár kezdeményezést.


A Száz Sztár kiválasztását 2002-ben vállaló kurátorok

1. elektronikus médiumok /tv, rádió, internet/
Érdi Sándor

2. kulturális sajtó
V. Bálint Éva

3. irodalom és tudományok
Gács Anna

4. mozgókép /film, video/
Báron György

5. színház és mozgásművészet
Forgách András

6. zene
Göczey Zsuzsa

7. képzőművészet és fotó
Kovalovszky Márta

8. építészet és iparművészet
Bojár Iván András

9. közgyűjtemények
Dr. Cseri Miklós

10. közművelődés
Hidy Péter

2002-08-26 13:00:00