Böszörményi Zoltán: Vanda örök
„Nagyszerű! Letehetetlen! Egyedi, átütő, remek könyv.” Stephen Vizinczey, az Érett nők dicsérete című nagysikerű könyv szerzője
„Sokan fogják szeretni, és lesznek, akik utálják. A kettő között senki sem lesz.” Ferdinandy György, író

    Böszörményi Zoltán: Vanda örök
   

   
   Böszörményi Zoltán (51) első regénye a napokban jelent meg az Ulpius-ház Könyvkiadónál. Böszörményinek az élete is kész regény. Éhező erdélyi diákból milliárdos kozmopolita üzletember lett.
   
   Édesanyja székely szülők gyermeke, apja aradi születésű volt.
   Szülei válása után Kolozsvárra, az ottani balettgimnáziumba került.
   Hét évig volt az iskola növendéke, akkoriban kezdett verseket írni. Első verseskötete Örvényszárnyon címmel, 1979-ben jelent meg a bukaresti Litera kiadónál. A második szintén ott, két évvel később, Címjavaslatok címmel. Ez már a román biztonsági szervek figyelmét is felhívta magára, akik nacionalizmussal, irredentizmussal vádolták az akkor 22 éves költőt. Böszörményi ekkor átszökött a Jugoszláv határon és a treischircheni menekülttáborban kötött ki. Hét és fél hónapig volt a tábor lakója. Bár Ausztráliába kívánt kivándorolni, a sors Kanadába terelte, ahová családtagok, barátok, szakma és angol nyelvtudás nélkül, egy szál ruhában, 25 kanadai dollárral a zsebében érkezett.
   A torontói York egyetemre azzal a kitétellel vették fel, hogy ha elbukja az első, a bizottság által kijelölt angol nyelv és irodalom kurzust, akkor kizárják az egyetemről. Annyira igyekezett, hogy ez ne következzék be, hogy négy év múlva filózófiából szerzett diplomát.
   Megérkezése után hét évre alapította Torontóban első saját vállalatát, amely főleg kreatív reklámszolgáltatásokkal foglalkozott. A romániai rendszerváltás után felépítette Románia egyik legmodernebb fényforrás gyárát. Az ő vállalata fejlesztette fel Bukarest és más romániai nagyvárosok közvilágítását is. Vagyona alapján ott lenne a helye az első 150 leggazdagabb magyar között.
   Nyolc éve Monacóban él. Nős, lánya, Melinda Kanadában él.
   
   Böszörményi Zoltán az Irodalmi jelen című legnagyobb példányszámú irodalmi havilap tulajdonos főszerkesztője, tulajdonában van továbbá egy aradi román napilap is.
   
   

   A Vanda örök
   Böszörményi első regénye
   
   Főhőse, a 35 éves Rudolf menedzser egy autószalonban. Felesége, Malvin a ruhatisztítóban dolgozik. Nem képesek kilépni az ördögi körből: a jobb megélhetés reményében látástól-vakulásig hajtanak. Eközben Rudolf – aki az egyetem filozófia szakának végzős diákja –, szenvedélyes szerelmi viszonyt folytat a csinos Vandával. Kapcsolatukban nincsenek korlátok: mindent szabad, és annak az ellenkezőjét is. S hogy kik alakítják még a fiatalember sorsát? Például Nina, aki logikát és filozófiát tanul, de titokban felkapott prostituált, vagy Alfréd úr, az autólízing tulajdonosa, aki látszólag tisztességes ember, de sikkaszt és csalárd módon csődöt jelent. Böszörményi regényében mindenki titkol valamit. A krimibe illő fordulatok során kiderül, ki mit rejteget. Mert a szerelem, a pénz és a hatalom sokakat kifordít önmagából. Vajon melyik az igazi énünk, és van-e visszatérés, ha a rossz utat választjuk…
   
   „Nagyszerű! Letehetetlen! Egyedi, átütő, remek könyv.”
   Stephen Vizinczey, az Érett nők dicsérete című nagysikerű könyv szerzője
   
   „Sokan fogják szeretni, és lesznek, akik utálják. A kettő között senki sem lesz.”
   Ferdinandy György, író
   
   További információ: www.boszormenyizoltan.info
   
2005-11-08 06:25:00