A British Council és a MINI bemutatja
Nagy Britmánia, 2005.10.22. – 2006.03.31.
A változatos rendezvények színhelyei: Millenáris, Mátyás-templom, Merlin Színház, Jövő Háza, A38 Hajó, Trafó, Ludwig Múzeum
Hat hónap a brit cool túra vonzásában.
Nagy-Britannia és London.
Mi az, ami elsőnek eszébe jut a fiataloknak erről az országról és lüktető fővárosáról? Cool. Miért? Azért, mert az utóbbi években a britek olyan sokat tettek a trendkultúrában való folyamatos jelenlétükért.
Ők irányítják a divatot, a zenei ízlést, a média világát. A fiatalok pedig ezt azonnal megérzik. Elég csak olyan nevekre gondolnunk, mint Beckham, Jamie Oliver, Alex Kapranos vagy Stella McCartney, Paul Smith és a többi kreatív úttörő, akiknek a neve egyet jelent a trendekkel.

Ez a világ érkezik Budapestre, megmozgatva fiatalok ezreit. A Nagy Britmánia olyan élvonalbeli programsorozatot kínál a “britmániákusoknak”, amely körképet adnak a brit kultúra jelenlegi mozgatóiról és felforgatóiról.
Rögtön az elején, az új média világából érkező videós csapat mutatja be a vizuális kultúra új trendjeit a Millenárison. Az Addictive TV visual jockey sztárjai és Fabricius Gábor közös audiovizuális kiállításon visz körbe minket a glóbuszon, Londontól Londonig.
Az eseményt egy nagyszabású Mini-autósfelvonulás indítja, amely körbeszalad az egész városon, és mindenkinek egyértelművé teszi, hogy valami nagyon nagyon kihagyhatatlan történik Budapesten.

Novemberben a klasszikus zene kedvelőinek a britek világhírű, fiatalokból álló, komoly fan klubot magának tudó The Sixteen kórusa ad hangversenyt a Mátyás Templomban reneszánsz szerzők műveiből.
A38, brit szupersztár DJ-k, klubzene, London Elektricity, TY... Na, ezt kapjuk meg az A38-on két novemberi hétvégén.

Ha december, akkor Trafó és kortárs színház. A világhírű DV8 Mozgásszínház útban Tokió és Sao Paulo felé megszakítja turnéját és a legújabb produkciójával mozgásba hozza a képzeletet és játszik az emberi érzékekkel.
Decemberben nyílik a Millenárison a Szív képei kiállítás. Hogyan ábrázolja ezt a szorgalmas szervünket a legkorszerűbb tudomány, a művészet és a populáris kultúra?
Szintén decemberben a számos színházi díjat nyert Peepolykus színházi társulat angol humorral fűszerezett előadásaikkal ezúttal Budapesten fogják könnyesre röhögtetni a közönséget.

Januárban Akram Khan Dance Company, szintén a Trafóban. A tradicionális indiai táncot és a modern táncot ötvöző ikon és társulata szintén az élvonalból, a multikulturális Londonból érkezik hozzánk.
Január végén Nigel Charnock elsöprő és virtuóz egyszemélyes előadásán színházból, zenéből és táncból kevert koktélt nyújt át a Trafó színpadán.
A Nagy Britmánia záró eseménye Wood és Harrison kiállítása, videóművészet-szobrászat kombó.

 

Október 22-ei programok a Millenárison:

19.30-tól
19.45 MINI-parádé - bevonulás a Millenárisba
20.00 Jim McGrath, az Egyesült Királyság kulturális attaséjának megnyitó beszéde
20.10 Fabricius Gábor, a Nagy Britmánia házigazdájának gondolatai
20.20 A Britmánok - audiovizuális divatbemutató featuring USE, Nanushka, Je Suis Belle
21.00 Addictive TV - audiovizuális live mix a leghíresebb londoni VJ-csapattól
22.00 DJ Chris Carter - progressive break mix + audiovizuális kiállítás (Fabricius+Addictive TV)

Műsorvezető: Patrícia
Házigazda: Fabricius Gábor

A belépés díjtalan!

[ Gy.K. ] 2005-10-18 08:32:00