PART AKCIÓSOROZAT
BALATONFÖLDVÁR ÉS KÖRNYÉKE - 2005. augusztus 27-28.
Csakis személyes mondatokkal kezdhetjük. Már jó ideje működik civil társaságunk. Tagjai a – tágan értelmezett – kultúra különféle területéről jöttek össze, tömörültek laza szövetségbe a kultúráért.
Beszélgetéseinkből, olykor vitáinkból aztán kulturális kiáltvány készült, de mindig úgy véltük: ki kell törni a „ papírok világából”, s programok révén megmutatni, mit is gondolunk a kultúra szerepéről. Helyet kerestünk a szándékainknak.

Elsőként kaptunk biztatást barátunktól, Szabó Ildikótól (fotó): a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában a kulturális turizmus főosztályt vezette, segített bennünket szakmailag és emberi szavakkal. Ildikó fordította figyelmünket a Balaton felé, s bizonygatta folyton, ne csak a tó menti részekkel foglalkozzunk, hanem az úgynevezett háttértelepülések kulturális, természeti örökségével is. Naponta kérdeztük őt, naponta mondta el nekünk a tapasztalatait. S ha mi éppen nem hívtuk, ő keresett minket, hol tartunk, hol akadtunk el, hogyan tovább… Ildikó olvasta először az Európa Kulturális Tava című koncepciónkat, amellyel a Balatonnak igyekszünk új, egyedi arculatot találni. Lelkesedett akkor is, amikor „kulturális modellként” megterveztük a Part Akciósorozatot.

Nehezen lehet folytatni a sorokat. Ildikó nemrég váratlanul elhunyt. Akciósorozatunkkal – amelyet hosszú távra tervezünk – neki szeretnénk emléket állítani.

Említettük, helyet kerestünk. S hogy akciósorozatunk első része megvalósulhat, azt Balatonföldvár Önkormányzatának, vezetőjének, Bezeréti Katalinnak, és a Balatonföldvári Kistérségi Társulásnak köszönhetjük. Támogatták kezdeményezésünket. Befogadtak minket, elfogadták, hogy velük együtt – a helyi értékekből kiindulva, azokat kiegészítve – szeretnénk valami sajátos „imázst” keresni a kistérségnek, ahol a kultúrának kohéziós szerepe lehet. Számunkra alapvetés a szolidáris és toleráns gondolkodás, a környezet védelme.

Úgy alakult, hogy ebben az évben amolyan „bevezetőt” adunk terveinkből.

A balatonföldvári parti sétányon – szabad téren, a platánfák között – nyílik meg a „PRIVÁT TÁRLÓ” kiállítás Theodor Oberheitmann alkotásaiból. A németországi fotóművész jól ismeri a kistérséget: 1975-ben fotósorozatot készített az itt élőkről, aztán húsz év múlva újból fényképezett itt – egyedülállóan tükröztetve a két korszakot, dokumentálva a két évtized változásait. Mi pedig arra kértük őt, ebben a „jubileumi” esztendőben megint fotózzon, hogy a jövőre tervezett, átfogóbb tárlatunkon már az új évezred képei is megjelenhessenek majd. A mostani kiállítás tervezője: Horgas Péter díszlet- és látványtervező.

Ugyancsak a földvári vízparton állítunk ki különleges strandbútor terveket. Magyar Dorottyától, az Iparművészeti Egyetem negyedéves bútortervező szakos hallgatójától származik az ötlet: megújítani a strandkultúrát természetes alapanyagokból illetve a balatoni „környezetkímélésből” kiindulva. Például egy-egy eldobott műanyag ásványvizes flakont hogyan lehetne „visszafordítani” a design strandkultúrába akár pihenőeszközök formájában. Vagy a környéken található, a környékre jellemző anyagok miként hasznosíthatók a modern bútortervezésben. A tárlaton nyolc alkotó mutatja be elképzeléseit. Az installáció tervezője: Magyar Dorottya.

Kovalik Balázs operarendező, Érdemes Művész állította össze az idei akciósorozat zenei műsorát, a „PARTITÚRÁT”. A balatonföldvári sétányon, hajókikötőben tér- és dzsessz zenészek játszanak, Oberfrank Péter vezényel augusztus 27-én és 28-án. A kistérséghez tartozó Kötcsén és Szóládon – az evangélikus illetve a református templomban – is lesznek koncertek.

Az Európa Kulturális Tava koncepciónk tartalmazza azt is, miként lehetne a Balatont akadálymentessé tenni a mozgáskorlátozottak számára. E cél ismertetése szintén része a PART Akciósorozatunknak.

A kulturális tárca rendezvényszervező irodája, a Hungarofest Kht. – egyetértve az akciósorozat szellemiségével – önálló programjával társult a civil kezdeményezéshez. Rendhagyó „RETÚR–balatoni múltidézés” elnevezésű tárlatukon – a balatonföldvári sétányon – a tó múlt századi üdülőkultúráját mutatják be. A tablókon régi plakátok, képeslapok, prospektusok, nyaralókártyák láthatók az 1930-as évektől a 70-esekig. A Hungarofest Kft. ugyanakkor itt hirdeti meg a balatoni tárgyakkal kapcsolatos gyűjtőakcióját: jövőre ugyanis a németországi Magyar Kulturális Évadban külön balatoni tárlatot rendeznek, hiszen egykor a Balaton volt a kelet- és a nyugat-német családok találkozási pontja.

PART AKCIÓ EGYESÜLET

 
RÉSZLETES PROGRAM:

PART AKCIÓSOROZAT MEGNYITÓJA
2005. AUGUSZTUS 27. 14.00 ÓRA
Balatonföldvár, Kvassay Sétány Platánsor

„TALÁLKOZÁSOK”
a Privát Tárló sorozat első része
Theodor Oberheitmann németországi fotóművész szabad téri tárlatának a megnyitója
Megnyitóbeszéd: Eifert János fotóművész
2005. AUGUSZTUS 27. 14.30 ÓRA
Balatonföldvár, Kvassay Sétány
Platánsor

„RETÚR-BALATONI MÚLTIDÉZÉS”
plakátok, képek, képeslapok szabad téri tablókon az 1930-as évektől az 1970-esekig a Hungarofest Kht. Kiállításában
2005. AUGUSZTUS 27. 14.45 ÓRA
Balatonföldvár, Kvassay Sétány
Platánsor

PARTITÚRA
Térzene
Oscar Strauss Zenekar
Vezényel: Oberfrank Péter, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója, karmestere
Művek: J. Strauss, O. Strauss, Suppé keringői, indulói, polkái
2005. AUGUSZTUS 27. 16.00 ÓRA
Balatonföldvár, Kvassay Sétány

TEMPLOMI KONCERT A KÖTCSEI EVANGÉLIKUS TEMPLOMBAN
Érsek Dóra (mezzo-szoprán) ária- és dalestje
Bach, Dowland, Scarlatti, Tosti, Rossini műveiből
Közreműködik:
Csáki András (gitár), Szilvágyi Sándor (gitár)
Kósa Dávid (orgona)
2005. AUGUSZTUS 27. 18.00 ÓRA
Kötcsei evangélikus templom

PARTY JAZZ EST
Közreműködik:
Gyárfás Trió
2005. AUGUSZTUS 27. 20.00 ÓRA
Balatonföldvár,
Kikötő, móló

PARTITÚRA
Térzene
Oscar Strauss Zenekar
Vezényel: Oberfrank Péter, a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatója, karmestere
Művek: J. Strauss, O. Strauss, Suppé keringői, indulói, polkái
2005. AUGUSZTUS 28. 16.00
Balatonföldvár, Kvassay Sétány
Platánsor

TEMPLOMI KONCERT A SZÓLÁDI REFORMÁTUS TEMPLOMBAN
Gál Gabriella (szoprán) és Rácz Rita (mezzo-szoprán)
barokk áriaestje
Közreműködik:
Dömötör András (színművész)
Soós Gábor (orgona)
2005. AUGUSZTUS 28. 18.00 ÓRA
Szóládi református templom

KIEGÉSZÍTŐ PROGRAM:
Pécs városa „Európa Kulturális Főváros 2010” tervezett rendezvényének és a PART Akciócsoport balatonföldvári kistérséggel kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozatának a bemutatása. Ehhez kapcsolódóan Pécs vízre bocsátja azt a „PALACKOT”, amelyben üzenni lehet a jövőnek.

[ K.L. ] 2005-08-21 00:12:00