Nyolcadik nap
Ezen a napon az időjárás ismét bebizonyította, hogy nem szereti, ha nem beszélnek róla: egy nap alatt több évszakot produkált, a tavaszi záportól a trópusi felhőszakadásig. A Pécs környéki településeken bőven adott munkát a tűzoltóknak. Néhány utat le kellett zárni, amíg megtisztították a rádőlt fáktól.
A Helyőrségi Klubban a Jordán Tamás/Lukáts Andor e. h. III. évfolyam, Shakespeare Hamletjét használta alapként. A két óra húszperces – szünet nélküli – produkcióban voltak utalások a saját diákvoltjukra, és hát a meztelenkedés sem hiányzott.

 
Rátóti Zoltán a Művészetek Házában újólag bebizonyította sokoldalú tehetségét. Háy János: A bogyósgyümölcskertész fia című Történetek és dalok alcímű… szóval ezt adta Rátóti, de hogy azért érthető(?!) legyen, így ajánlja Háy János.
„Na most van ez a bogyósgyümölcskertész. Ennek a bogyósgyümölcskertésznek van ez a fia. Na most ez a fiú elmegy gimibe Pestre. Aztán lesz egy rockzenekara, az Originál Láger, meg kirúgja egy lány Bécsben, mert ez a fiú külföldön már nem olyan nagy szám, mint Magyarországon. Na most Ilyenekről szól ez az est. És lehet rajta nevetni, még az ember könnye is kicsordul tőle. Vagy azért, mert sírni kell.”

 
A Nyílt Fórum 2005 műhelybemutatójaként, Moliere Tudós nők c. komédiáját átdolgozta Peer Krisztián a rendező Naszlady Évával közösen és A ragaszkodók címmel a Honvéd Kamaraszínház bemutatta a Pécsi Horvát Színházban.

 
A Tettyei Szabadtéri Színpadon sokáig kémlelték az eget, hogy este kilenc órára eláll-e az égnek csatornája. Elállt. Így nem volt akadálya, hogy A KFKI Kamarabalett két részes estje időben elkezdődjön.
A KFKI Kamarabalett társulata névadó szponzorának köszönheti, nemcsak a támogatást, hanem a nevét is. A társulat a Magyar Állami Operaház és a Madách Színház művészeiből áll. A most bemutatott a Tam-Tangó című előadás már a Budapesti Tavaszi Fesztiválon is szerepelt.

 
LGT Táncképek (Miénk ez a cirkusz)
A darab Presser Gábor zenéjére íródott, a koreográfus Sárközi Gyula a szerzővel az ismertebb LGT számokból válogatott. Ezeket a zenéket úgy válogatták össze, hogy egy mese született belőle, életünk meséje.

 
A versenyprogramban az Örkény István Színház, A.P.Csehov Sirály-át Morcsányi Géza fordításában, Vargha Judit díszletében, Füzér Anni jelmezeiben, Mácsai Pál rendezésében mutatta be két részben a Nagyszínházban. A főbb szerepeket Kerekes Éva, Czukor Balázs, Végvári Tamás, Hámori Gabriella, Csuja Imre, Pogány Judit, Gállfi László, Széles László játszották.

 
A Kamaraszínházban, Euripidész Médeia-ját a Tamási Áron Színház Sepsiszentgyörgyről játszotta, Kerényi Grácia fordításában. Díszlettervező Cristian Rusu m.v., jelmeztervező Luliana Vilsan, rendezte Mihai Măniuţiu m.v., a címszerepet Bicskei Zsuzsanna alakította.

Fotó: Ajpek Orsolya, Bálint F Gyula, Peti Péter

További képek a galériában:
Tuttugu og tveir
A bogyósgyümölcskertész fia
A ragaszkodók
LGT Táncképek
Sirály
Medeia

[ Kadelka László ] 2005-06-17 00:02:00