Kapolcs 1., 2. - + programok
Kapolcs 2005. - programok

Kapolcs tizenhetedszer

   
   Idén Öcs külön fesztivállal készül (Kis Öcsi Fesztivál 2005), a másik öt falu pedig a Művészetek Völgye tavalyi sikerének megismétlésére tör. Összesen negyvenhét helyszínén mintegy ezer színházi és zenei rendezvénnyel várja a fesztivállátogatókat a kapolcsi fesztivál július 29. és augusztus 7.-e között. A szórakoztatásról háromezer amatőr és profi előadó gondoskodik.
   
   A szokásos kiállítások száma idén hetvenre nőtt, melyet kiegészít két népművészeti vásár is. Míg a korábbi években általában vendégvárosok mutatkoztak be a fesztiválon, most egy egész régió, mégpedig Erdély lesz a Völgyvendég. Idén a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével teljes sokszínűségében jelenhet meg az erdélyi képzőművészet, színjátszás, népművészet, iparművészet, irodalom és zene, melyet határontúli magyar művészek jelenléte és tevékenysége egészít ki. Így Kárpátalját a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház képviseli a Művészetek Völgyében, s lehetőséget kap a bemutatkozásra a Vajdaság, valamint a szlovákiai, vagyis felvidéki Nyitra megye.
   
   Jó hír az ütős zene kedvelőinek, hogy tíz napon át a völgy vendége lesz az Amadinda Ütősegyüttes. A tíz napba nemcsak koncertek fértek bele, hanem egy olyan ütős völgytábor is, melyet az érdeklődő fiatalok részére szerveznek. A fesztivál utolsó napján pedig a táborlakók közös gálakoncertet adnak. Idén is lesznek éjszakai dzsesszkoncertek, melyekre rendszerint a kapocsi színházterület közelében kerül sor.
   
   Az irodalmi programok egy része a József Attila emlékévhez kapcsolódnak, és a szokásos szabadegyetem keretében többek között Hankiss Elemér és Heller Ágnes tart előadást, de az irodalmi programok részeként a pulai Könyvmutatvány irodalmi színpadon Konrád György, Spiró György és Sárközi Mátyás is előadást tartanak, beszélgetni fognak az érdeklődő olvasókkal, fesztivállátogatókkal. Általában öröm, hogy kiemelt helyet kaptak a programban a zöld rendezvények. A Művészetek Zöldje cím alatt a tíz magyarországi nemzeti park mutatkozik be. A Völgy mind az öt falvában működik majd úgynevezett zöld udvar. Lesz Balaton-ökológiai játszóház, megszervezik az Ingyenes Közmunka Völgyét, s ismét lesz véradás, ahol is a tavalyi látogatók 1100 egységnyi vért adtak.
   
   A fesztiválhoz kapcsolódó hír, hogy megjelenik Ladányi András író, szociológus "Kapolcshoz hű maradni" című könyve, amely 18 idős kapocsi lakossal készített interjút tartalmaz. Segítségével az olvasók hű képet kaphatnak arról, hogy hogyan élt a falu 1920 és 1960 között. A könyv külön érdekessége az illusztrációként közölt 60 archív fotó. (Monostorapáti, július 29. péntek, Művelődési ház, 18.00)
   
    Kapolcs 2005. - programok

   

Kapolcs 2.

   
   Bemutatkozik a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont
   
   
   Kapolcsi vendég Erdélyből
   • Idén először jelenik meg a maga teljességében az erdélyi művészeti élet Magyarország egyik legfontosabb nyári kulturális eseményén, a július 29–augusztus 7. között a Balaton-felvidéken zajló Művészetek Völgye Fesztiválon. Az erdélyi művészek bemutatkozását a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével biztosítják a szervezők.
   Míg az előző években a Művészetek Völgyében – Kapolcson és a környékbeli falvakban – alkalomszerűen fordultak meg erdélyi meghívottak, idén a Gyergyószárhegyi Alkotóközpont segítségével Völgyvendég-Erdély, illetve Tündérkert – Erdély a Völgyben címmel szán kiemelt szerepet az erdélyi művészeti ágaknak a rendező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet.
   Az erdélyi irodalmat a csíkszeredai Pallas Akadémia, a Hargita Kiadó és az Erdélyi Magyar Könyvklub népszerűsíti a fesztivál idején.
   A színházat a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház képviseli tíz napon át, több helyszínen mutatja be a Scapin furfangjai, A helység kalapácsa, Fagyöngyszüret, Gólyakalifa, Szerencsefi felnőtt- és gyerekelőadásokat.
   Sokrétű zenei kínálatot visz Kapolcsra a nagykárolyi Deák Endre és Együttese, a Marosvásárhelyi Színiakadémia Zenekara, a kolozsvári Amaryllis reneszánsz-, és sepsiszentgyörgyi Codex régizene együttes. Csángó, magyar, moldvai, gyimesi, felcsíki népzenekincsből a sepsiszentgyörgyi Fabatka, világzenéből a Szatmári Északi Színház Mystic együttese nyújt ízelítőt. A meghívottak között van a Harry Tavitian–Cserey Csaba–Mihai Iordache dzsessztrió is.
   A képzőművészeti kiállítások központi magja Balla József, Ambrus Imre, Nagy Imre erdélyi reprezentatív tárlata lesz, eköré csoportosul három-négy fiatal képzőművész más jellegű látásmódjának és egyéni (de Erdély-centrikus) mitológiájának bemutatása. A fesztiválon továbbá Balázs József, Márton Árpád, Jakobovits Miklós festőművészek, Sánta Csaba szobrász, Siklódi Zsolt grafikus állítják ki műveiket. Erdélyi népművészek-iparművészek viszik el portékáikat Kapolcsra a gyergyói Kis Portik Irén néprajzkutató vezetésével. Kassay L. Péter, a szárhegyi Alkotóközpont igazgatója elmondta: a féléve elkezdődött szervezőmunka révén, illetve a rendezvény sikere függvényében rendszeressé válhat Erdély Völgyvendégsége.
Gergely Edit MAGÁNTERÜLET /
   Krónika

   
   Kapolcs 2005. - programok
   

   
2005-08-02 07:23:00