Nemzetközi utakon a VII. Plein Art Fesztivál
Az idei fesztivál díszvendége: Finnország, fővédnöke pedig PEKKA KUJASALO, a Finn Köztársaság nagykövete. A fesztiválon megtekinthetjük Hannu Kauppi festőművész, ismert művész és művésztanár képeit, aki rendszeresen szervez alkotó táborokat hazánkban finn művészeknek. Az összművészet jegyében a finn zenét a csellista Olli és Anna-Maaria Varonen képviselik.

Nemzetközi utakon a VII. Plein Art Fesztivál

   
2005. május 20 – 22

   

   

   Budapest, 2005. május 17. – A Plein Art, a Ráday Kultucca® hagyományos kortárs művészeti fesztiválja, mely óránként nyíló különleges tárlatairól vált ismertté. A szervezők a kortárs magyar képzőművészet helyzetét megértve, a fesztivállal tavaly első ízben nyitottak az Európai Uniós tagországok felé. A VII. Plein Art Fesztivál díszvendége Finnország és az erőteljes, közönséget intenzíven megszólító, kitárulkozó finn kortárs művészet. Az Erlin Galéria által rendezett háromnapos szabadtéri fesztivált perfomance-ok, koncertek és irodalmi színpad kíséri.

   Az idén hét éves Plein Art Fesztivál mindig rendhagyó módon közelítette meg a kortárs magyar képzőművészet irányzatait. „Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a képzőművészet népszerűsítése látványos felvonultatással, hangsúlyos, figyelemfelkeltő, több műfajon átívelő rendezvénnyel, multikulturalizmussal és nemzetközi összefogással valósítható meg” – összegezte tapasztalatait H. Szilágyi Márta, a Plein Art főszervezője. A fesztivál alapgondolata, hogy a képzőművészetet mindig a társművészetekkel együtt mutassa be, amelynek köszönhetően a hagyományos és az új művészeti ágak, irányzatok szélesebb körben válnak befogadhatóvá, élvezhetővé. Éppen ezért az összművészeti programkínálatban olyan érdekességekre bukkanhatunk, mint az utca felett nyíló szabadtéri művész zászlótárlat, mint az úttestet kiállítási helyszínül választó csoportos szobortárlat, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeinek vetítése. Ezen a rendhagyó májusi hétvégén 22 kortárs kiállítás lesz látható péntek délután 16:30-tól vasárnap este 21 óráig.

   Az idei fesztivál díszvendége: Finnország, fővédnöke pedig PEKKA KUJASALO, a Finn Köztársaság nagykövete. A fesztiválon megtekinthetjük Hannu Kauppi festőművész, ismert művész és művésztanár képeit, aki rendszeresen szervez alkotó táborokat hazánkban finn művészeknek. Az összművészet jegyében a finn zenét a csellista Olli és Anna-Maaria Varonen képviselik. Magyarországgal különleges a kapcsolatuk, hiszen Olli Varonen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. A Plein Art fesztivál kamarakoncertjein Varonen-duó többek között Jean Sibelius és Armas Järnefelt a finn nemzeti romantika korai szakaszának zeneszerzőjinek darabjait adja elő.
   
   
   

   További információért forduljon Balla Orsolyához az orsolya.balla@avantgardegroup.hu e-mail címen vagy a 476-3532-es telefonszámon.
   

       

 
2005-05-17 22:20:00