Két Novák egy csárdában
A másfélórás estet, többek örömére és meglepetésére az inkább lírikus Béla Dénes, az írói létet kifigurázó mű-riporttal zárta, míg Valentin, a már sok helyütt elhangzott és megjelent állatmeséivel derítette a nagyérdeműt.

   
   Fivéri vers”párbaj” a Rátkay klubban
   

   
   
   A Bánosi György által vezetett Pesti Művészklub május 13-i estjét egy megemlékezéssel kezdte Novák Béla Dénes és öccse, Valentin. A négy esztendeje elhunyt Szervác József előtt, két idevágó költeményét felolvasva, Novák Béla Dénes hajtott főt. A József Attila centenárium alkalmából mindkét testvér felolvasta versét. Mint kiderült - a fivérek között tizennyolc év a korkülönbség.
   Megtudhattuk azt is, hogy Novák Béla Dénes nyolc évig várt első kötete megjelenésére, míg 1991-ben kiadták az Utolsó aperitif című könyvét. A mellőzés oka ismerős – politika. A fiók-éveket két verseskötete (Domesztikálás, Hajléktalan Angyal), s két, börtönújságos időszakát felölelő riportkönyve (Betiltott emberek, Kór) követte.
   Valentin, négykötetes. Művei: No! Jé!, avagy egy mai magyar merény, Roskadás, Zsír Balázs, Japánkert.
   Mint elmondta, a Gángoly Attilával írt Zsír Balázs című pikareszk regényükhöz öt évig kerestek kiadót egy könyvárasztó korban. Igaz, a Japánkertet, mely teljes egészében, jegyzeteivel egyetemben olvasható a http://www.terebess.hu-n, két hónap alatt hozta tető alá a Parnasszus. A másfélórás estet, többek örömére és meglepetésére az inkább lírikus Béla Dénes, az írói létet kifigurázó mű-riporttal zárta, míg Valentin, a már sok helyütt elhangzott és megjelent állatmeséivel derítette a nagyérdeműt. Az est zenei feloldását és derűjét Lóci Péternek, az utcazenésznek, a jó torkú bárdnak köszönhettük. Végezetül a hallgatóság emlékül hazavihetett egy szamizdatot, Novák és Novák címmel, amely tartalmazta a felolvasáson elhangzott írások némelyikét is.
   
   Kapcsolódó:
   Aszály előtt - Átdolgozás
   Szervác-napi
       
Emlékezés Szervácra
 
Lóci Péter a zongoránál
 
Novák Béla Dénes, Bánosi györgy, Novák Valentin
 
2005-05-14 16:42:00