Petrovics- és Vajda-opera a Zágrábi Zenei Biennálén
A Zágrábi Zenei Biennále keretében mutatatta be sikeres fogadtatás közepette a Magyar Állami Operaház társulata Petrovics Emil C’est la guerre-jét valamint Vajda János: Mario és a varázsló című operáját. Az április 23-ai előadás egyben a Zágrábi Magyar Napok nyitóestje is volt, amely április 29-ig tart, s amelynek programsorozatában több kiállítás, valamint Sorstalanság-filmbemutató és könyvpremier is szerepel.
 
A vendégjátéknak a zágrábi Horvát Nemzeti Színház adott otthont. Az operai vendégjátékon, - két egyfelvonásos művel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A C’est la guerre-t Kerényi Miklós Gábor állította színpadra, díszletét Csikós Attila, jelmezeit Jánoskúti Márta tervezte. Az előadásban a Férjet Busa Tamás, a Feleséget Frankó Tünde keltette életre, a Szökevény szerepében Fekete Attila lépett színpadra. A zenedráma karmestere Hamar Zsolt. A Vajda-opera rendezője Békés András, a díszlet Székely László, a jelmez pedig Wieber Marianne alkotása. Cipollaként Tóth Jánosnak lelkesen tapsol a zágrábi közönség, Mariót Juhász Árpád, Angiolieri asszonyt pedig Csavlek Etelka keltette életre. Az operát Török Géza dirigálta. A közönség értő módon és lelkes fogadtatásban részesítette mindkét operát, az énekeseket pedig hosszan ünnepelte.

 
A nemzetközi kortárszenei biennále, amelyet kétévente rendeznek meg Zágrábban, immár 23. alkalommal gyűjti egybe a világ muzsikusait. A rendezvényen az ISCM (International Society of Contemporary Music) szakmai zsűrije által válogatott, színvonalas nemzetközi produkciók kerülnek színre. A Zágrábi Zenei Biennále idei, tíznapos programsorozatán a számos európai meghívott mellett hongkongi, új-zélandi, venezuelai, ausztrál és mexikói művészeket is találni a fellépők között, s a választékban balettprodukció, kamara- és nagyzenekari koncertek valamint jazz-est is szerepel.
A Magyar Állami Operaház társulata mellett a biennálén a magyar színeket a Pannon Filharmonikusok képviselték, akik Hamar Zsolt vezényletével adtak nagy sikerű hangversenyt.
A Zágrábi Magyar Napok, amely április 29-ig tart, s amelynek programsorozatában több kiállítás, valamint Sorstalanság-filmbemutató és könyvpremier is szerepel.

[ Deák Attila ] 2005-04-26 13:02:00