Magyar családok sorozat: Kenessey (Ráció)
2005. április 27-én szerda 18 óra (Bajza utca)

   
   
   Magyar családok sorozat: Kenessey
   
   

   A Ráció Kiadó meghívja Önt, családtagjait és barátait
   
Kenessey Aurél
Családunk története
című könyvének bemutatójára.
   
   2005. április 27-én szerda 18 órára a Magyar Írószövetség klubjába
   (Budapest VI. kerület, Bajza utca 18.)
   
   A kötetet Őze Sándor történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense mutatja be.
   
   Dr. Kenessey Aurél (1895–1980) egykori főügyészhelyettes családtörténeti kötete a Ráció Kiadó magyar családokat bemutató sorozatának első darabja. Részlet a kötet utószavából: „Azért jó a Kenessey család története, mert nem szaktörténész írta. […] Nem azért született, hogy egy történeti problémát elemezzen, hanem azért, hogy helyreállítson valamiféle folytonosságot, lakottá tegye a múltat. Hiszen ebben a történetben élő emberek vannak, azoknak rendre gyermekei és unokái, végül – a sokadik leszármazottak – itt élnek közöttünk, és akarnak valamit az élettől, többek között azt, hogy otthon érezhessék magukat – még a saját történelmükben is.
   Azért jó a családtörténet, ha nem szakmabeli írja, mert eltekint azoktól a szabályoktól, amelyek gúzsba kötik a »szakértőt«. A véleményét és a megérzéseit osztja meg velünk. Nem elemez, hanem mesél. Nem az általánost keresi, hanem a ritkaságot, a különöst. Ez pedig felszabadítja a fantáziát is. […] Lehet, hogy ezt vagy azt jobban tudják mások, azonban a család történetét mégis ő adja át nekünk, felvéve a történelem fonalát, és helyreállítva belőle a számára fontosat, a folyamatot, a folytonosságot. […]
   Persze a történelem folytonosságának helyreállításához nem csak a »mese«-folyamra van szükségünk, hanem a gondolkodásmód megismerésére is. […] Egy rég letűnt korszak szólal meg itt szerzőnkkel. A jogász latin és a »kincstári« magyar nehézkessége és valami nagyon poros romantika-féle. Azonban vigyázzunk, hiszen annak a kornak, melyben szerzőnk élt, a képviselői valóban így – vagy legalábbis nagyon hasonlóan – fogalmaztak, gondolkodtak és éreztek. Talán azt is megengedhetjük, hogy tipikusan így gondolkodott annak a bizonyos letűnt »úri« középosztálynak egy része. […] De ha valóban úgy gondoljuk, hogy fel kell vennünk a történet fonalát, akkor igen hasznos forgatnunk és hosszan csemcsegni furcsának tűnő mondatain. Egy letűnt korszak rekvizítuma ez a nyelv is. Lehet bánkódni elmúltán, lehet fanyalogni azon, milyen volt és miért pont ilyen, de bizony »őseink« ilyenek is voltak, és ha szeretjük őket, ilyennek kell őket szeretnünk…” (Ötvös István)
   
   További információk:
   Ráció Kiadó http://www.racio.hu
   tel.: (1) 321-8023, fax: (1) 402-1293; e-mail: racio@racio.hu
   
   
 
2005-04-26 08:36:00