A Nagy Könyv előzésben
   Április 23-án 21.05-től indul a „nagy csata”, mely A Nagy Könyv játék első fordulóját zárja le. Az adás során alakul ki a magyar olvasók száz kedvenc regényét tartalmazó lista. Az élő tévéműsor neves vendégei különböző regénykategóriák (pl. lélek, kaland és bűn, történelem, szerelem stb.) védnökeiként figyelik a „hozzájuk tartozó” könyvek listán belüli helyváltozását.

   
   
   A Nagy Könyv megelőzte a „The Big Read”-et!
   

   A könyvtárakban, iskolákban és könyvesboltokban elhelyezett szavazólapokon már jelölhették kedvenc magyar és külföldi regényüket az olvasók, ezeknek a szavazatoknak az összesítése már megkezdődött. Bár az internetes szavazás lehetősége április 22-én 14 óráig még rendelkezésre áll, már most bejelenthetjük: A Nagy Könyv megelőzte a „The Big Read”-et!
   
   A szavazatok számát tekintve - mely az április 19-i adatok alapján megközelíti a 200.000-et – az eddigi eredmény minden várokozást felülmúl, hiszen a „The Big Read” (BBC) program első fordulójában beérkezett összes szavazat 140.000 volt.
   
   A szavazás – meghatározott keretek között – egészen április 23-án A Nagy Könyv élő adásának végéig folytatódik, így az olvasás rajongóinak még több napjuk van arra, hogy kedvenc regényüket a TOP100 közé juttassák.
   
   
   Április 22-én – TOP 150!
   

   

   Április 22-én délután 14 órától, az Internetes szavazás lezárását követően az utolsó szavazatok is összesítésre kerülnek és kialakul A Nagy Könyv TOP150-es listája.
   Április 22-én, pénteken 20.58 perckor jelentkezik A Nagy Könyv az MTV mindkét csatornáján. Ekkor derül ki, hogy melyik 75 magyar és melyik 75 külföldi regény áll közel ahhoz, hogy bejusson a TOP 100-ba.
   
   A telefonos és sms szavazás a lista közzétételét követően, 21.00-kor indul, és április 23-án a Nagy Könyv élő adásának végéig folytatódik. A regények háromjegyű kódját sms-ben a 06-81-601-301-es számra kell elküldeni, vagy fel kell hívni a 06- 81-601-301 számot és be kell ütni a regény kódját a telefon billentyűin. A szavazásból befolyó bevételt a Könyvtárellátó Nagy Könyv Programiroda a könyvtárak állománygyarapítására fordítja.
   
   A TOP 150-es lista a szavazáshoz szükséges sms kódokkal és telefonszámmal az adást követően rögtön megjelenik A Nagy Könyv honlapján (www.anagykonyv.hu ), az MTV Teletexten, az április 23-i napilapokban, és jó néhány internetes portálon is.
   
   
   Április 23-ai Nagy Könyv események
   
   
   A szavazás állásáról április 23-án napközben több alkalommal is beszámol majd az MTV (15.50, 18.20, 19.20, 19.57, 20.54).
   
   
   Április 23-i Nagy Könyv események – A Nagy Könyv TOPSZÁZAS adása
   
   Április 23-án 21.05-től indul a „nagy csata”, mely A Nagy Könyv játék első fordulóját zárja le. Az adás során alakul ki a magyar olvasók száz kedvenc regényét tartalmazó lista. Az élő tévéműsor neves vendégei különböző regénykategóriák (pl. lélek, kaland és bűn, történelem, szerelem stb.) védnökeiként figyelik a „hozzájuk tartozó” könyvek listán belüli helyváltozását. Kiállnak, érvelnek a hozzájuk tartozó könyvek mellett, védik, segítik azokat az első forduló fináléjában – miközben folyamatosan érkeznek a nézők telefonos és sms szavazatai.
   
   A finisbe jutott százötven mű a magyar és a külföldi művek két hetvenötös listáján szerepel: 50-50 magyar és külföldi mű az élbolyban, de 25-25 mű ott van már a nyomukban, és a nézők szavazatai alapján könnyen „előzhetnek”, akár ki is szorítva párat a „Top100 gyanúsak” közül.
   
   Különösen fontos pontja a műsornak a „kapu próba”. A stúdióban felállított kapu egyik oldalán helyezkedik el az addigi szavazat összesítés eredményeként már bejutottnak tekinthető száz regény, a másik oldalon pedig a kapun kívül rekedtek 2-szer 25-ös listája várakozik. Az adás félidejében a műsorvezetők próbát tesznek – a pillanatnyi szavazat állás szerint „kapun belülre” szólítják azokat, melyek bekerültek az aktuális TOP 100-ba, s bizony, ugyanekkor már biztosnak tűnő befutók is „kapun kívülre” kerülhetnek! Ezt a „próbát” követően is folytatódik azonban a szavazás, és csak az adás legvégén derül ki, melyik száz regény a legkedvesebb a magyar olvasók számára.
   
   A védnökök:
   
   Babarczy Eszter, Bálint András, Bíró Kriszta, Bozóki András, Fekete Ibolya, Horvát János, Katona Klári, Lator László, Németh György, Varnus Xavér
   Műsorvezetők: Baló György, Süveges Gergő, Varga Edit
   
   
   A Nagy Könyv Erdélyben
   
   A Dr. Bernádi György Alapítvány egész Erdélyben, több intézmény közreműködésével szervezett akciókat Nagy Könyv szavazatok gyűjtésére, melynek köszönhetően szavazólapon több mint 5000 szavazat érkezett, de sok internetes voksot is kaptunk Erdélyből.
   
   Marosvásárhelyen, a Színház téren felállított Nagy Könyv standon a járókelőknek alkalmuk volt szavazni a kedvenc magyar és külföldi regényükre, illetve ha kedvük támadt, olvashattak is a kiállított könyvekből. Az olvasást népszerűsítő mozgalom lebonyolításába lelkes középiskolás fiatalok is bekapcsolódtak, akik a játék szabályainak ismertetése mellett útmutatást adtak a szavazólapok kitöltéséhez. Az akció sikerességét az is bizonyítja, hogy nemcsak magyar, hanem román anyanyelvű (de magyarul is) olvasók is adtak le szavazatokat.
   
   
   Indul a Regények Csatája
   
   A TOP 100-as szavazás lezárását követően, május 3-án, kedden kerül először a képernyőre A Nagy Könyv; Regények csatája című műsor. A fél órás adás, - amely hetente kétszer, kedden és csütörtökön este 20.35-kor jelentkezik az m2-n, és szombat délutánonként, 16 óra körül, párosával megismétlésre kerül az MTV programjában is, - kedvet kíván ébreszteni az olvasáshoz. Irodalmi bíróságukon a bíró Krizsó Szilvia, és a két védő Lévai Balázs és Réz András segítségével minden műsorban egy-egy kiválasztott regény kerül az „esküdtszék” elé A Nagy Könyv százas listájáról. A védők célja, hogy meggyőzzék az esküdtszéket alkotó vendégeket és a nézőket, hogy az általuk ismertetett regény méltó a támogatásukra. A tárgyalás végén az esküdteknek ítéletet kell hozniuk, a tárgyalt két regény közül melyik könyv legyen a nyertes.
   
   Következő hírlevelünkben a százas listához kapcsolódó érdekességekkel, valamint a következő forduló eseményeinek ismertetésével jelentkezünk.
   
   Addig is – ha még nem tették – szavazzanak! Április 22-ig a Interneten, majd 22-én estétől válasszák ki kedvencüket a TOP150-ből telefonon vagy sms-ben!
   
   
   Kérdései, további információ igény esetén készséggel állunk rendelkezésére.
   
   Sódar Gitta
   Nagy Könyv Programiroda, telefon: 237-6993, 237-6990
   
   Sipos Pál, főszerkesztő
   MTV, Művelődési Főszerkesztőség, telefon: 373-5197
   

   
2005-04-20 23:24:00