’’MAGYAR MISSZIONÁRIUSOK, UTAZÓK ÉS KALANDOROK A XVII. ÉS A XVIII. SZÁZADBAN’R
Könyvbemutató Párizsban
Magyar XVII. és XVIII. századi misszionáriusokkal, utazókkal és kalandorokkal kapcsolatos (franciául is) könyveket mutatnak be április 20-án a Párizsi Magyar Intézetben.
 
A híres magyar utazó Benyovszky Móric: 1772-1776-os Madagaszkári jegyzőkönyvét, Tóth Ferenc: Tott báró visszaemlékezései című művét, valamint Tóth István-György: Politika és vallás a XVII. századi Magyarországon című kötetét mutatják be a Párizsi Magyar Intézetben április 20-án.

 
Az első két munka - mely egyrészt regényes beszámolót ad a korabeli utazók kalandos életéről, festői módon bemutatva az akkori Európában igen kevéssé ismert keleti társadalmakat, másrészt a török birodalom hanyatlásának politikai és filozófiai okait elemzi – kiválóan tükrözi a nyugati világ fokozódó érdeklődését a Kelet iránt.
A harmadik könyv a török megszállás alatti Magyarországot és Erdélyt tanulmányozza vallástörténeti szempontból, egyben közli az ottani misszionáriusok Rómába küldött leveleit is, melyek fontos forrásoknak bizonyultak ezzel a régióval kapcsolatban, ahol tíz felekezet élt egymás mellett.

A szövegeket eredeti formájukban közölték, ám részletes, francia nyelvű bemutatásuk és az igen komoly jegyzetapparátus a szélesebb közönség számára is elérhetővé teszi.

A könyvbemutatón részt vesz Monok István, az OSZK főigazgatója, Daniel Tollet és Jean Béranger, a Párizs IV. Egyetem tanárai, Tóth Ferenc és Tóth István-György szerzők, a történész Yves-Marie Bercé és Charles Kecskeméti, valamint Rémy Forycki, a párizsi lengyel akadémia igazgatója.

[ Kis Zsuzsa ] 2005-04-19 09:02:00