A ZONGORA - Grigory Sokolov
Zeneakadémia Nagyterem 2005. április 17. (vasárnap) 19.30 óra
„A Zongora” elnevezésű hangversenysorozat második évadja igen sikeresen alakult, és most elérkeztünk a zárókoncerthez, Grigory Sokolov (fotó) estjéhez. A „Harmóniában a Matávval” sorozat e részében olyan világszerte elismert művészek mutatkoztak be a Zeneakadémián, akik a világ legnagyobb hangversenytermeiben rendszeresen fellépnek.
Grigory Sokolov már 5 éves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét rendkívüli tehetségével. Leningrádban született, speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. 12 éves korában lépett először nyilvánosság elé, 1966-ban, 16 évesen pedig az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. Sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Európán kívül Észak-Amerikában, és a Közel-Keleten.

Grigory Sokolov
 
Sokolov játszott a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban, a New York-i Carnegie Hallban, Tokióban, Párizsban és még számos nagyvárosban. Olyan zenekarok voltak a partnerei, mint a New York-i Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikus Zenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Helsinki Rádiózenekar, a Milánói Scala Filharmonikus Zenekara; együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével.
Ma Grigory Sokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Széles repertoárja (Bachtól Schönbergig), a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága megragadják mind a közönséget, mind a kritikát, bárhol is játszik.

Műsor:

Schubert: A-dúr szonáta, D959

***

Chopin: cisz-moll fantaisie-impromptu
(kéziratos verzió, 1835)
Asz-dúr impromptu, op. 29
Fisz-dúr impromptu, op. 36
Gesz-dúr impromptu, op. 51
Két noktürn, op. 62
Asz-dúr polonéz-fantázia, op. 61

[ E.A. ] 2005-04-13 08:02:00