A József Attila centenárium kiemelt rendezvénye

   
   
   Az Europoetica varietas Nemzetközi Költészeti Fesztivál
   
   A József Attila centenárium kiemelt rendezvénye
   
   

   2005. április 06., Budapest - A Ráday Könyvesház harmadik alkalommal rendezi meg költészeti fesztiválját 2005. április 7 – 11-e között a Ráday Kultucca® keretein belül. Az idei programsorozat a József Attila centenárium országos programjának kiemelt rendezvénye, fővédnöke Göncz Árpád nyugalmazott köztársasági elnök. A fesztiválon a kortárs magyar költészet bemutatása mellett központi szerepet kap József Attila életműve, különös tekintettel annak hazai és nemzetközi hatására és továbbélésére.
   
   A Költészet napja József Attila személyén keresztül kötődik a Ferencvároshoz, pontosabban a Gát utcai szülőházhoz, éppen ezért a kerület számára az idei centenárium különleges ünnep. A József Attila centenárium évében a Ráday Könyvesház rendhagyó költészeti fesztivált szervez a Ráday Kultuccában, mely a centenárium országos programjának kiemelt helyszíne. Az immár harmadszor megrendezett három napos fesztivál újabb távlatot nyit a költészet, az irodalom, a kultúra rajongói előtt. Egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi költészeti találkozó első állomása az idei. A kortárs magyar költészet bemutatása mellett kiemelt szerepet kap József Attila életműve, különös tekintettel annak hazai és nemzetközi hatására, továbbélésére. Ezt a célt szolgálja a József Attila társaság nemzetközi fordítói konferenciája.
   
   A fesztivál árpilis 7-én az Olasz Intézetben tartandó ünnepélyes megnyitóján olyan költőóriások, publicisták, írók vesznek részt, mint a Párizsból a fesztiválra hazalátogató Fejtő Ferenc, Kalász Márton, Somlyó György, George Szirtes, Csaplár Vilmos valamint Egon Ammann könyvkiadó.
   
   A fesztivál ideje alatt a költészet napi utcadísz mellett virtuálisan is versbe öltözik az utca. A kiépített „hangkulissza” rendszernek köszönhetően az utcában sétálók folyamatosan hangzó versfelolvasást hallanak a Magyar Rádió és a Petőfi Irodalmi Múzeum hangarchivumából, valamint az utcában zajló irodalmi események is „széles sávon” hallhatóvá válnak. A három napos ünnepet dedikálásokkal, könyvbemutatókkal tarkított könyvvásár kíséri. Valamint folytatódik az Ünnepi Könyvhétről ismert jótékony célú játék Az ismeretlen szponzor emlékműve, mellyel kis könyvtárak számára gyűjtenek könyvadományokat.
   
   A Ráday utca könyves-irodalmi rendezvényeinek hagyományait követve sok és sokféle irodalmi-kulturális műhelyt és intézményt vontunk be programsorozatba:
   Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, József Attila Társaság, Műfordítók Egyesülete, Magyar Fordítóház Alapítvány, Magyar Könyv Alapítvány, Magyar Rádió Irodalmi Szerkesztősége, a brit, német, olasz, szlovák, észt kulturális intézetek, könyvkiadók, folyóirat szerkesztőségek.
   
   

   További információért forduljon Balla Orsolyához az orsolya.balla@avantgardegroup.hu e-mail címen vagy a 476-3532-es telefonszámon illetve a Ráday Könyvesházban Kiss Emőkéhez a raday@enternet.hu e-mail címen vagy a 219-5255-ös telefonszámon.
   
       
2005-04-06 19:49:00