36. Magyar Filmszemle: gyenge volt a felhozatal
Az elmúlt éveknél gyengébb volt a felhozatal az idei, 36. Magyar Filmszemlén. Amíg a szakmai zsűri védte a mundér becsületét, a diákzsűri igen kritikusan elmarasztalta az alkotókat.
Az elmúlt évek szemlefilmjeivel ellentétben az idei termés fele „közönségfilm” volt. Amióta a produkciók a Magyar Mozgókép Közalapítványtól kölcsönt vehetnek fel, s azt nem kell visszafizetniük, ha legalább nyolcvanezer nézőt be tudnak csábítani, a rendezők a nézőszámért képesek feláldozni a minőséget. (Rossz belegondolni, mi lenne, ha színházaink is valami hasonló elv szerint juthatnának a szponzorpénzekhez!)
Gazdag Gyula, a játékfilmes zsűri nevében támadta a diákzsűrit, hogy túlságosan is türelmetlenek. (Aki kicsit is emlékszik a nyolcvanas évek Gazdag Gyulájára, nyugodtan vádolhatja a rendezőt pálfordulással, mert akkoriban ő volt a mindennel és mindenkivel türelmetlen kekeckedő!)

A fény ösvényei - Cserhalmi György
 
A dokumentumfilmes mezőny is gyengének bizonyult. Az ő zsűrijük a filmeket szinte nem is értékelte, csak minden egyes alkotást túl hosszúnak talált. A dokumentumfilmesek körében ötletként vetődött fel, hogy legyen külön dokumentumfilm-szemle. Az rejtély, hogy honnan szereznének rá pénzt. Hasonlóan átgondolatlan ötlet, hogy a szemléből legyen európai hírű filmfesztivál. Nemzetközi filmfesztivál nálunk, ahol az idei szemle második napján volt a hivatalos megnyitó… A szervezők nem győzték exkuzálni magukat a külföldi filmkritikusok, vendégek előtt. Ügyetlenkedésük beismerése helyett azzal mentegetőztek, hogy későn állt össze a büdzsé, s a helyszín, a Kongresszusi Központ már nem volt szabad.
Nálunk évek óta egy ünnepélyes díjkiosztót sem sikerül megszervezni. Van, amikor maguk a díjazott alkotók sem jutnak be a Kongresszusi Központ zsúfolt nézőterére, s a közönség többórás banális, unalomba fulladt öntömjénezés után kifáradva nézi a hajnalig tartó zárófilmet. Az idén változtattak: még félig sem telt meg a Kongresszusi nagyterme, az alkotók udvariasan egymást ünnepelték, majd mindenkit kitessékeltek, hogy a nagy számban megjelent protokollvendégek megtekinthessék a Sorstalanság díszbemutatóját.

Dallas Pashamende - Gryllus Dorka
 
A szemle felhozatalán a színészszakma is keserűen szembesült azzal a ténnyel, hogy zseniális színészek bődületesen gyenge szerepekben szenvednek. Néhány kivétel azért akadt. Méltán díjazták Cserhalmi Györgyöt A temetetlen halottban és A fény ösvényeiben nyújtott alakításáért, vagy Gryllus Dorkát a Dallas Pashamende főszereplőjeként. Csányi Sándor és Tóth Ildikó is kapott elismerést epizódszerepben nyújtott teljesítményéért. László Zsolt színészi alakítása mindhárom frissen bemutatott filmjében kiemelkedő volt – őt a zsűri meg sem említette.

Fotó: www.szemle.film.hu

[ Deék Attila ] 2005-02-21 11:02:00