A képépítő hite
A grafikusművészek nagyasszonya, Hertay Mária 70 éves. Legújabb tárlata a Vigadó Galériában július 28-ig látható.
Hertay Mária grafikusművész 70. születésnapja tiszteletére munkáiból kiállítást rendeztek a Vigadó Galériában. A kiállítást dr. Erdő Péter püspök, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora nyitotta meg.
In memorian B.J. (rézkarc)
 
Dr. Erdő Péter megnyitójában emlékeztetett arra, hogy Hertay Mária művészi erőt gyöngyöző grafikáiból a mindenség sugárzik. Vallásos témák, bibliai témák, angyalok, példabeszédek, műalkotások szakrális térben - ez mind Hertay Mária.
"De vajon feltétlenül egyházművész Hertay Mária? - tette fel a püspök a kérdést. - Akinél már a növény képe is transzcendens teljesség, hogyan ne lenne értője és kimondója mindannak, ami szent. És mégis: nem egyházművész Hertay Mária, ha ezt a szót korlátozó, lehatároló értelembe vesszük. S erről épp a tűzzománcai tanúskodnak, hiszen alkotójuk nem sablonos egyházművészeti kánon követője. Inkább szakmai bravúr, hogy a transzcendencia sugárzik ki munkáiból."
dr. Erdő Péter Hertay Mária
 
Az idén hetven esztendős Hertay Mária a hazai kortárs grafikusművészek nagyasszonya. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán 1955-1963 között végezte tanulmányait festő és grafikai szakon. Művészi munkásságát szénrajzokban, pasztellekben, rézkarcokban, litográfiákban, tűzzománcokban fejti ki. Falképei (secco, panno) és tűzzománcsorozatai többnyire egyházi megrendelésre készültek.
Kapor lépcső (rézkarc) Kendős asszony (litográfia)
 
Művei megtalálhatók a Magyar Nemzeti Galériában, az esztergomi Keresztény Múzeumban, a nürnbergi Dürer Múzeumban, a koblenzi Városi Múzeumban. A művész több évtizede töretlenül halad a maga választott úton. Épp tíz esztendővel ezelőtt már kiállított a Vigadó Galériában, és akik látták akkori munkáit, bizton állítják, módfelett termékeny időszak volt ez az egy évtized Hertay Mária számára, hiszen egy egészen más világ tárul most a tárlatlátogatók elé. Mindenképpen említésre méltó a rézkarcok közül a Philemon és Baucis, a Szomorúfűz vagy a Tűnedező Rózsadomb sorozat.
A litográfiák közül a Kendős asszony vagy az Anya gyermekkel. (A Fiatalkori önarckép egyedüli a régebben készült művek közül, amely viszont már elkészültekor, jó néhány évtizeddel ezelőtt is felmutatta Hertay Mária karakteres grafikai tárházát.) Az utóbbi tíz évben készültek viszont igen igényes tűzzománcai - Mózes, Noé bárkája, Jelenések könyve -, melyek azt mutatják, hogy egy grafikus is képes önmagát megújítani.
Fölényes technikai ismerettel építi fel képeit. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a képépítő hite párosul a technikai bravúrral.

A kiállítás, amelyet Kratochwill Mimi művészettörténész rendezett, július 28-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig.

Fotó: Peti Péter

[ Deák Attila ] 2002-07-13 05:30:00