A ZONGORA - Alfred Brendel
Zeneakadémia Nagyterem - 2005. február 4. (péntek) 19.30 óra
A „Harmóniában a Matávval” sorozat e részében olyan világszerte elismert művészek mutatkoznak be a Zeneakadémián, akik a világ legnagyobb hangversenytermeiben rendszeresen fellépnek. A következő művész a cseh Alfred Brendel. (fotó) Zeneakadémia Nagyterem - 2005. február 4. (péntek) 19.30 óra.
Alfred Brendel Zágrábban és Grazban tanult zongorát, zeneszerzést és vezénylést, zongora tanulmányait Edwin Fischer-nél, Paul Baumgartner-nél és Edward Steuermann-nál folytatta.
Nemzetközi karrierje az 1949-es Busoni Verseny díjának elnyerése után kezdődött, azóta rendszeresen fellép a világ jelentős zenei központjaiban és fesztiváljain.

Hetvenedik születésnapját 2001-ben különleges koncertsorozattal ünnepelték Londonban, Párizsban, Bécsben, Tokyoban, Kölnben, Amsterdamban, Brüsszelben és Frankfurtban; Beethoven Zongoraversenyeit Bostonban Ozawa-val, a Salzburgi Fesztiválon Sir Simon Rattle és a Bécsi Filharmonikusok közreműködésével játszotta.
Alfred Brendelnek exkluzív szerződése van a Philips Kiadóval, amely 1996-ban 25 CD-ből álló gyűjteményt adott ki „Alfred Brendel Művészete” címmel. Fontos szerepet játszik a művész életében az irodalom, a zene mellett írással is foglalkozik. Két könyvet adott ki, Zenei Gondolatok és Utógondolatok, valamint Zenei Hangzás címmel, ez utóbbi írásával elnyerte az 1990-ik évi Királyi Filharmóniai Társaság Zenei Díját.

Műsor:

Mozart: D-dúr variációk J.P. Duport
menüettjére, K. 573
Schumann: Kreisleriana, op. 16

****

Schubert: Moments Musicaux, D780
Haydn: C-dúr szonáta, Hob XVI:48

[ K.L. ] 2005-01-28 00:02:00