Az Amadinda Ütőegyüttes családi koncertsorozata a Zeneakadémián
Az Amadinda Ütőegyüttes 2005. január 9-én ’’Dobpergés’’ elnevezéssel családi bérletsorozatot indít a Zeneakadémia Nagytermében. A hangversenysorozat áprilisig négy alkalommal, vasárnaponként fél 4 órakor kerül megrendezésre. A koncertek napján a családi bérlettel a gyerekek ingyen látogathatják a Fővárosi Állatkertet. A sorozat a Harmóniában a Matávval sorozat részeként jön létre.
Az Amadinda ütőegyüttes 1984 tavaszán azzal a célkitűzéssel alakult meg, hogy professzionista együttesként működve töltse be azt az űrt, amelyet a hasonló együttesek hiánya teremtett Magyarországon.
Célként fogalmazódott meg olyan, olykor már-már klasszikusnak nevezhető művek előadása, amelyek mindaddig hiába vártak bemutatásra, bár a nemzetközi repertoár legértékesebb alkotásai voltak, mint például Cage, Xenakis, Stockhausen, Berio művei. Jelentős számú magyar kompozíció is méltó bemutatásra várt, amelyek műsorra tűzése mellett az Amadinda kifejezett ambíciója volt, hogy működésével újabb darabok írására inspirálja a zeneszerzőket Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az együttes meghatározó szereplőjévé vált a magyar zenei életnek és rendszeres résztvevője olyan évente megrendezésre kerülő eseményeknek, mint a Korunk Zenéje, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Szilveszteri Koncert, a Nemzetközi Bartók Fesztivál Szombathelyen, vagy a Magyar Rádió kortárs zenei sorozata, a Századunk Zenéje.

 
Az Amadinda különös hangsúlyt fektet a zenei ismeretterjesztésre, ezért fiatalok számára rendezett koncertsorozatok keretében vállalkozott a XX. századi zene széleskörű megismertetésére. A magyar zenei élet fontos eseményének számított 1989-90-ben az a húsz koncertből álló sorozat is, amelyen az Amadinda a 180-as Csoporttal együttműködve négy koncertprogram keretében mutatta be Steve Reich életművének legjelentősebb műveit, valamint az 1993-as Budapesti Tavaszi Fesztiválon megrendezett ütősfesztivál, amelyen az Amadinda vendégeként olyan világhírű előadók léptek fel, mint a kanadai Nexus, a svéd Kroumata együttes és a japán marimba-művész, Keiko Abe.
Tevékenysége elismeréseképpen az együttes több alkalommal kapta meg a Magyar Zeneművészek Szövetsége Által adományozott díjat, a magyar zene kiemelkedő előadásáért, 1988-ban pedig a kulturális kormányzat által odaítélt Liszt Ferenc díjat vehette át. 1997 január 21-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából Göncz Árpád Köztársasági Elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét adományozta az Amadinda Ütőegyüttes tagjainak. 2004-ben Kossuth díjat kaptak.

CSALÁDI KONCERTEK
2005. január 9. vasárnap 15.30 óra - Ismerkedés az ütőhangszerekkel
2005. január 30. vasárnap 15.30 óra - Ritmus születik
2005. február 27. vasárnap 15.30 óra - A ragtime kora
2005. április 24. vasárnap 15.30 óra - Nyolcvan perc alatt a föld körül

Családi bérlet ára: 8.800 Ft
A bérlet tartalmaz 1 gyerek és 1 felnőtt jegyet mind a 4 hangversenyre!
Bérletvásárlás esetén a jegyárak megegyeznek az állatkerti belépőjegyek
árával: gyerek jegy 900 Ft, felnőtt jegy 1.300 Ft
Családi bérletek és jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában (342-0179)

[ Kovács Ágota ] 2005-01-04 00:12:00