A közszolgálat finanszírozása - 2005.
A közszolgálati médiumok közül csak a Duna Televízió számolhat jövőre az ideinél nagyobb költségvetési forrásokkal,

   
   Csak a Duna TV kap több állami forrást jövőre

   


   A közszolgálati médiumok közül csak a Duna Televízió számolhat jövőre az ideinél nagyobb költségvetési forrásokkal, míg a jelenlegi állás szerint a Magyar Televíziónak, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Irodának a 2004-esnél kevesebb állami pénzzel kell beérnie, derül ki a költségvetési törvényekből és az intézmények menedzsmentjének nyilatkozataiból.
   
   Az idén körülbelül 7,3 milliárd forintot fordított a magyar állam a Magyar Televízió sugárzási díjának fizetésére; ez az összeg jövőre mintegy félmilliárddal csökken, közölte okok említése nélkül Zimmerné Holub Katalin, a közszolgálati médium szóvivője; mint mondta, a televíziókészülékek üzemben tartási díjának kompenzálásából az idén 8,6, jövőre körülbelül 10,3 milliárd forinthoz jut az MTV.
   
   A Duna Televízió a tévékészülékek üzemben tartási díjának kompenzációjára 5,164 milliárdot kapott, míg jövőre ez az összeg 6,023 milliárd forint. Műsorterjesztési támogatás címén a médium jövőre az ideinél 36 millió forinttal kevesebbet, 1,279 milliárdot kap a költségvetéstől; ez utóbbi magyarázataként Szekeres László, a Duna Televízió ügyvezető alelnöke a valuta-keresztárfolyamokat említette, megjegyezve, hogy tíz évre, dollárban kötötték a műholdhely-bérleti szerződést.
   
   "A Magyar Távirati Iroda jövőre mindösszesen kevesebb költségvetési forrást kap, mint idén" - mondta Vince Mátyás elnök. A napokban a magyar parlament által elfogadott 2005-ös büdzsé kétmilliárdos állami juttatást tartalmaz, s a határon túli magyar sajtó hírellátásához 50 millió forinttal járul hozzá a költségvetés.
   
   
 
2004-12-31 10:07:00