ÉLET-KÉPEK: Ecsettel az emlőrák ellen
Három magyar nyertest hirdettek Londonban!
Három kategóriában is magyar nyertest hirdettek az Élet-Képek: Ecsettel az emlőrák ellen elnevezésű jótékony célú nemzetközi képzőművészeti pályázaton, melyre 24 országból rekordszámú, összesen 453 alkotás érkezett be. A győztes pályamunkákból 2004. december 3-án rendeznek kiállítást London legnevesebb művészeti iskolájában, a Royal College of Art-ban.
London, 2004. december 2.

Az onkológia területén évek óta elhivatott amerikai Eli Lilly and Company hívta életre a díjat, hogy alkotásra bírja mindazokat, akik a daganatos betegségek elleni küzdelemben képzőművészeti alkotással kívánnak támaszt nyújtani sorstársaiknak.

A Magyar Rákellenes Liga a Lilly Hungária Kft.-vel karöltve idén első ízben hirdette meg itthon is az Élet-Képek pályázatot. Magyarország szeptember 17-18-án egy 24 órán át tartó festőmaraton megszervezésével rendhagyó módon csatlakozott a világméretű felhíváshoz. A festőmaraton az ország minden szegletébe, sőt még a határon túlra is hírét vitte az Élet-Képeknek, és alkotásra ösztönzött több mint 100 lelkes képzőművészeti hallgatót, festőművészt, orvost, gyógyult beteget, családtagjaikat, barátaikat, valamint a média képviselőit.
A gyógyulás által inspirált képzőművészeti alkotások meghatározott méretben (42x30cm) és technikával készülhettek: olaj, akvarell, akril, pasztell, szén, illetve fotó. A hazai pályázatra beérkezett alkotásokat egy háromtagú zsűri bírálta el a következő, londoni forduló előtt.
Dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, Dr. Szabó László, a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója és Szabó Sipos Barnabás, színész-képzőművész feladata az volt, hogy kiválasszák az 50 legsikeresebb pályaművet. A zsűri ezen felül három művet különdíjazásban részesített: a három legjobbnak ítélt alkotás készítői kétszemélyes wellness hétvégét nyertek a hajdúszoboszlói Aqua-Sol Hotelben.

A nemzetközi pályázaton Magyarországot szép számban képviselték, hiszen hazánkból érkezett a legtöbb kép Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok után. Nemzetközi viszonylatban pályázati kategóriák szerint a következőképpen oszlott meg a részvétel: 38% családtag és barát, 32% gyógyult beteg, 24% képzőművészeti hallgató, művész, 6% orvos, ápoló.
A 24 országból érkező pályamunkákat egy hét tagú független zsűri bírálta el, akik között gyógyult beteg, művész, újságíró, onkológus és a Royal Collage of Art képviselője egyaránt megtalálható volt.

Nyerteseink:

Szunyoghy Viktória: Test (kategória: képzőművész, művészeti hallgató, technika: pastell)
21 éves, másodéves a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, festőszakon.

’’Azért indultam a pályázaton, mert szerettem volna kipróbálni, megállom-e a helyem egy ilyen erős nemzetközi mezőnyben. Másrészt szerettem volna egy csöppnyi reményt kelteni a gyógyulásra a képemmel.’’

Szunyoghy Viktória: Test (pastell)
 
Dr. Koháry György: NE! (kategória: orvos/ápoló, technika: pastell)
65 éves, Kabán háziorvos. 35 év kihagyása után 5 éve újra fest.

’’A szűrés a nők legintimebb dolga, és sajnos én nem tudok a saját magatartásommal példát mutatni, pedig nagyon fontos lenne. Azért indultam a pályázaton, hogy így hívjam fel a figyelmet a megelőzésre.’’

Dr. Koháry György: NE! (pastell)
 
Balogh Lászlóné: Szimbiózis (kategória: orvos/ápoló, technika: szén)
44 éves, 25 éve dolgozik az egészségügyben. 21 évig műtősnőként számos emlődaganatos műtétet kísért végig, 4 éve dolgozik az onkológián, ahol a műtét utáni életet követi nap, mint nap.

’’Az osztályon, ahol dolgozom, nagyon sok fiatal nő fordul meg, akik a csonkítással pont a nőiességüket veszítik el. A kép témája a párkapcsolat és a szexualitás, hogy kell tudni nőnek meg maradni. Tapasztalatom szerint a tartós párkapcsolat kihozhatja a nőt a lelki gödörből.’’

Balogh Lászlóné: Szimbiózis (szén)
 
Az egyes kategóriák győztesei és a kiállítás legjobbjai pénzjutalomban részesültek, melyet egy szabadon választott rákellenes betegszervezetnek ajánlhatnak fel jótékony céllal. Ezen felül a magyar díjazottak szintén egy kétszemélyes wellness hétvégében részesülnek a szervezők jóvoltából.
’’Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen jól szerepeltek alkotóink a nemzetközi pályázaton! Külön öröm a számunkra, hogy itthon ilyen sokan ragadtak ecsetet a felhívásunkra, s így hozzá járultak az emlőrák elleni küzdelem elterjedéséhez. Szívből gratulálunk minden résztvevőnek!’’ – mondta Dr. Szabó László, a Lilly Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Köszönjük az Avantgarde Group segítségét.

[ Kadelka László ] 2004-12-03 11:02:00