A Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban
2004. október 21-25.
A Magyar Kultúra Napjai Pozsonyban 2004. október 21-25. A két ország kulturális minisztere nyitja meg az öt napos rendezvényt, amelyen 11 programot kínál a Pozsonyi Magyar Intézet. Komolyzenei hangverseny, könnyűzenei koncert, színházi előadás, filmvetítések, képzőművészeti kiállítások, tánc és irodalmi műsorok várják az érdeklődőket.
A magyar kulturális politika igen offenzívvá vált az EU csatlakozás közeledtével, és a lendület most sem hagy alább.

A nagy látványos „Magyar Kulturális Év”-ek mellett (Francia évad, Magyar Magic, az Orosz évad, stb.) mind több rövidebb, egy hetes vagy pár napos rendezvényeket szerveznek a külföldön működő Magyar Kulturális Intézetek, most a pozsonyi ad keresztmetszetet a kultúránkból. Az esemény fontosságát jelzi, hogy a két ország kultuszminisztere nyitja meg.

Czimbalmosné Molnár Éva, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója elmondta, két nagyszabású kiállítással kezdődik a programsorozat.

Szőnyi István - Vízparti jelenet
 
ÁRKÁDIA TÁJAIN címmel a Magyar Nemzeti Galéria anyagából rendeztek kiállítást a Pozsonyi Városi Galériában. A tárlat magját Szőnyi István, Aba-Novák Vilmos, Korb Erzsébet és Patkó Károly művei alkotják.
WIEBER MARIANNE Balázs Béla-díjas, érdemes művész, jelmeztervező iparművész 50 ruhakölteményét a Pozsonyi Városi Múzeum mutatja be. Wieber Marianne harmincéves televíziós munkássága alatt több mint ötszáz tévéfilm ruháit tervezte meg.

A Mladost' Filmszínházban a 35. Magyar Filmszemle alkotásaiból Fliegauf Benedek: Dealer, Antal Nimród: Kontroll, Hajdu Szabolcs: Tamara című filmjét vetítik.
Michael Frayn: Még egyszer hátulról című darabját mutatja be az ÚJ SZÍNHÁZ a Pavol Országh Hviezdoslav Színházban. A darabot Jirí Menzel rendezte.
A SZEGEDI KORTÁRS BALETT Carl Orff-Juronics Tamás Carmina Burana című előadásával vendégszerepel a Szlovák Nemzeti Színházban.
A MAGYAR NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR október 23-án a Vigadóban ad ünnepi hangversenyt. Kocsis Zoltán karmesterként és szólistaként is fellép. Műsorukon Dohnányi, Liszt és Brahms művei csendülnek majd fel.
A BUDAPEST KLEZMER BAND koncertje a Stúdió L+S Színházban lesz.
Az irodalmi est vendége KIBÉDI VARGA ÁRON költő, író, műfordító. Kivédi Varga Áron, a Magyar Tudományos Akadémia és a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia tagja.

Patkó Károly - Falurészlet
 
Czimbalmosné Molnár Éva az Intézetről elmondta.

A Pozsonyi Magyar Intézet(fotó) 1988-ban alakult meg. (Prágában ekkor már 35 éves volt a Magyar Kulturális Központ.) Az intézet a magyar kultúra megjelenítésének egyik leghatékonyabb módját választotta, saját rendezvényei mellett rendszeresen jelen van a nemzetközi programokon, fesztiválokon. Csak néhány ezek közül: Fotóhónap, Régi Zenei Napok, Kortárs Táncművészeti Fesztivál, Nemzetközi Diákfilm Fesztivál, Nemzetközi Színházfesztivál.
A Pozsonyi Magyar Intézet a 2002/2003-as évadban 19 kiállítást, 38 irodalmi rendezvényt, 32 hangversenyt, 18 színházi előadást, 12 táncelőadást szervezett. Négyszer volt filmbemutató, tizenhétszer tartott vetítést, 15 tudományos elő- adást szervezett pozsonyi és vidéki helyszíneken.

Tavaly a Szlovákiai Magyar Írók Társaságával Pozsonyi Páholy címmel irodalmi rendezvénysorozat indult az intézetben.
A magyar nyelvoktatás már tízéves hagyománnyal rendelkezik az intézetben, ami azért is fontos, mert szervezett formában az intézeten kívül csak a Komensky Egyetem foglalkozik magyar nyelvoktatással. A 4000 kötetes könyvtárnak több mint 600 állandó olvasója van.

Részletes információ:

[ Kadelka László ] 2004-10-21 05:02:00