A Kismamakönyv és az Olvasó
Az ELLE női magazin megkérdezte olvasóit Szécsi Noémi A kismama naplója című, a Teraszon folytatásokban megjelent könyvéről. Az olvasói vélemények olvashatók az oldalon. A szerk.-nek volna megjegyzése ilyen, olyan, de mert szerencsére az olvasó - éppen mint a világ ezerféle -, nem teszi.

   Szécsi Noémi: Terheskönyv
   (Onagy Zoltán)
   

   Az Irodalmi Szekcióban követhette napról napra az olvasó Szécsi Noémi - kezdeti - alakuló terhesnaplóját (áldottnaplóját?), amely most 104 napra hízva megjelenik a Tericum kiadónál. Mondhatnám - öntelten -, a kötet apja vagyok, első szerkesztője, aki morog, aki már nyolckor (20 óra) háborog (hogy: Mit képzelsz, hajnalig várok megint a napi adagra?), különösen a legkényesebb, legveszedelmesebb első három hónapban. Akinek született gyereke, tudja, bizonyos nők egyenesen hányingert kapnak a klaviatúra látványától az első három hónapban, hányingert minden kötelességtől, mert őt hagyják békén, neki feladata van, de nem is akármekkora, ő szenved éppen eléggé, úgyhogy leszállni róla, de gyorsan, mert odavágja a kistányért. És egyébként is, de dohányozz, ha velem beszélsz (telefonon). Egy férfi egyébként is mennyen most a francba, mert nem is tudja, mit tesz hirtelen haragjában. Így valahogy. Legendás birkatürelmem, béketűrésem, a másik nem felé irányuló irtóztató toleranciám ekkor volt ki(le)próbálva. Szinte hogy jeles. A bizonyítvány a kötet. Mit ne mondjak.
   Tehát úgy legyen bátor valaki fanyalogni, okoskodni és egyebek, hogy a büszke apával csattanik, kéremtiszteletvel.
   
   Szécsikönyv
   
   
   A kiadó felvezetője:
   
   „A várandóságtól megdicsőült terhes nő terebélyesedő pocakját nézegeti állandóan, és hogy a babának jó legyen, pontosan kimért saláta-, szénhidrát- és fehérjemennyiségeket vesz magához. Legalábbis így van megírva a Nagykönyvben. Most azonban nem a Nagykönyvet tartja a kezében a kedves Olvasó, hanem Szécsi Noémi második kötetét. A száznégy naplóbejegyzés szerint hisztis, hiú és falánk nők is esnek teherbe, és lesznek belőlük hisztis, hiú és falánk kismamák. A könyv hol kedves, hol cinikus, hol megható, de alapvetően humoros hangvétellel meséli el egy terhesség történetét, amely egyrészt teljesen átlagos, másrészt
   
   
   
   Belgyár Szilvia
   
   Helyezés: 1

   Mikor a csomagot kibontottam, és megláttam ezt a könyvet, azt hittem dobok egy hátast!! (…hogy stílusos maradjak) Na, Szilvi – gondoltam –, itt a vég, ez valami égi jel. Nyáron esküvő, aztán mehetsz szülni!!! Ezek után még az is kiderült, hogy a szerző csekély egy évvel idősebb nálam… Püff neki. Még egy bizonyíték arra, hogy le vagyok maradva! Na ilyen előzmények után már körvonalazódott bennem az ötlet, hogy e könyvet egy lassan négyhónapos terhes kolleginával fogom elolvastatni, majd mond valamit róla! Én aztán nem stresszelem magam! Másnap aztán mégis belelapoztam, és már nem akartam odaadni… csak a borítót lehetne lecserélni, gondoltam! Elvégre csak hasznomra válhat. Mostanában úgy is hamarabb fordulok meg egy babakocsi után, mint egy jó pasi után egy dögös kocsiban. Meg életem párját is folyton arról győzködöm, hogy a gyerek nem egyenlő egy édesen gagyogó, pelenkás, cumis babával, meg hogy ráérünk mi még… vagy mégsem?! Nos ennyit bevezetőnek!
   És akkor a könyvről… hogy miért is tetszett. Mert az én korosztályomat célozza meg! Mert az életünk egy olyan fordulópontjáról ír, amit ilyen formában megismerni talán élvezetesebb, mint mondjuk oktatófilmen megnézni! Mert humoros, néha ironikus, sőt még az önirónia sem áll messze a szerzőtől. Mert abszolút „valóságszagú”, nemcsak rózsaszín kismamaálmokról ír, hanem a nehézségekről is beszámol. Mert a szerző saját tapasztalatai, benyomásai mellett hasznos, gyakorlatias tanácsok is vannak benne. (Gondolom, ezzel a könyv jobb eladhatósága volt a cél, szerintem be is jön nekik!) Hogy mégis kicsit kritikus is legyek… Talán a könyv vége egy hangyányit elnagyolt, az az érzése az embernek, hogy a kilenc hónap végére nemcsak a kismama merült ki piszkosul, hanem kicsit az íráskedv is.
   Röviden összefoglalva: egy jó írói vénával, sajátos humorérzékkel megáldott, ízig-vérig XXI. századi értelmiségi, fiatal nő szórakoztató, tanulságos regénye a könyv!
   E sorokkal ajánlom Szécsi Noémi könyvét minden leendő anyukának és apukának, akik még a gyerekvállalás előtt állnak, valamint azoknak, akik már túl vannak e nagy feladaton, ők sem fognak csalódni. Én sem csalódtam… még ha össze is vesztem a párommal néhányszor, amíg olvastam.
   
   Csőkör Éva
   
   Helyezés: 3

   Érdekes volt olvasni azokat a problémákat, aggódásokat, amelyek várandós kismamaként minden leendő anyában felmerülnek.
   A könyv alapján megismerhettük, hogy az eltelt évek során jó irányba változtak a terhesgondozás körülményei és a gondolkodásmód is jelentős változáson ment keresztül. Kevésbé tetszett a könyv stílusa, a kifejezésmódja, időnként lekezelő, fellengzős megjegyzései, mások véleményére történő reagálásai.
   Az írónő más könyvét nem olvastam, ezért a naplóban meglévő ellentmondások valószínű, hogy a labilis érzelmi állapotából adódtak.
   
   
   Dr. Varga Eszter
   
   Helyezés: 1

   Ez a könyv az első oldalától az utolsóig: szórakoztató.
   Stílusa hasonló Vaszary Gábor édesbús párizsi kis remekjeihez: miközben önkritikát gyakorol, egy poénnal már el is üti az esetleges probléma feletti kesergést. Minden bizonnyal a szerző is küzd a maga démonaival… anyagi gondok, szüléstől való félelem, álmatlanság, de képes humorba csomagolva átnyújtani az olvasónak mindazt az élményt, amit a terhesség időszaka nyújt.
   Egy fiatal kismama beszámolója nőgyógyásznál tett látogatásairól, gyermekével, élettársával való kapcsolatáról, élete minden kis rezdüléséről… közvetlenül, bájosan és irtó humorosan.
   Miközben olvastam, eltűnődtem azon, vajon Helen Fielding miként örökítette volna meg Bridget Jones babavárós időszakát, s arra a következtetésre jutottam, hogy hasonlóképpen. A
   félreértések elkerülése végett, a könyv - minden ízében eredeti, önálló.
   Ajánlom minden nőnek, aki valaha volt, lesz vagy éppenséggel jelen pillanatban kismama.
   
   
   Endrész Erika
   
   Helyezés: 1

   Ne is tagadjuk: az egész Bridget Jones-szal kezdődött. Majd jött a magyar verzió a mi szánk íze szerint: Rácz Zsuzsa és a Terézanyu. Ezt a stílusteremtő hagyományt követi Szécsi Noémi A kismama naplójában, immár továbblépve a manapság oly divatos szingli-lét küszöbén, melyet lássuk be őszintén: mi, szinglik egyre inkább kényszeredetten és fanyalogva vállalunk csak fel. A könyv fiatalos lendülettel és igencsak szabad szájjal megírt napló, ahogy címe is sugallja. (Hehe, méghogy szabad szájjal.) Egy váratlanul anyai örömök elé néző huszonéves lány mindennapjait mutatja be a kezdeti sokkoló, majd örömteli hírtől egészen a szülés nehéz, de csodás élményéig. Noémi – a már említett 'révbe jutott' szingli – szemén keresztül figyelhetjük a várandós világot 9 hónapon keresztül, rémisztően humoros, helyenként humorba burkoltan rémisztő sztorikkal fűszerezve.
   Nem egy mintafeleség története ez rózsaszín csipkébe burkolva és porcukorral meghintve, hanem a kőkemény magyar valóság kissé ferde tükre, ahol a kismamák néha szeszélyes, gyakran buktatóktól sem mentes valóságában kell dagadt bokával átbotladozni a terhesség amúgy felejthetetlen 9 hónapján. Hiszen ki ne ismerné a tömött villamos, az egyszobás garzon és a hivatali bürokrácia cseppet sem boldogító útvesztőit, amelyek bizony a várandós kismamákat sem kímélik. A humortól cseppet sem mentes, helyenként kissé szarkasztikus mű letehetetlen, bátran ajánlom mindenkinek aki éppen első, második vagy sokadik gyermekét várja, vagy csak mostanában kacérkodik az anyaság gondolatával, esetleg már tapasztalt szülő, de annak is, aki eddig gondolni sem akart a gyermekvállalásra, egyszóval kezdő és haladó szülőknek, fiataloknak, időseknek, mindenkinek. Garantált szórakozást ígér a könyv, amellett, hogy felveti napjaink igencsak elgondolkodtató problémáit kis magyar valóságunkról.
   Bravó Noémi, ha bokros anyai teendőid engedik, várjuk a folytatást!
   
   
   Földesi Kinga
   
   Helyezés: 2

   Nagyon jó! Minden nő olvassa el, aki a szeretne gyereket! Minden nő olvassa el, aki nem szeretne gyereket! Minden férfi olvassa el, aki szeretné megérteni élete párját a néha végtelennek tűnő, de igazából rettentő hamar elrepülő kilenc hónap alatt.
   Az élet apró örömei, bánatai. Kacagások és könnycseppek. Bonyolulttá tett, de igazából egyszerű hétköznapok, magunk elé tartott görbe tükör.
   Mulatságos, szórakoztató, életszerű.
   Ajánlható tiniknek, hogy tudják, anyukájuk is volt fiatal. Anyukáknak, akik tinilányukkal vesződve már elfelejtették, milyen volt a gyötrelemnek tűnő, visszatekintve csupa-csupa boldogság áldott állapot. Nagymamáknak, hogy újra átélve életük egyik legszebb időszakát, energiát kapva, újra fiatalnak érezhessék magukat. Május első vasárnapján én szívem szerint a csokor virág mellé ezt a gyöngyszemet adnám az összes édesanyának.
   
   
   Jassó Judit
   
   Helyezés: 1

   A feminizmus megtorpan a szülőszoba küszöbén. Sarkon fordul és eltűnik – akár az aranyóra vagy Petőfi a ködben. Legközelebb a kispapával együtt érkezik vissza – ha nem vele vágatják el a köldökzsinórt – vagy megbújik a frissen szült rokonainak háta megett.
   A rooming-in rendszer határozottan megriaszthatja, bátorítsuk hát! Erre kiváló módszer Szécsi Noémit magunkkal vinni, könyvalakban őt rejti A kismama naplója. (Kérjük ajándékba, vagy vegyük meg a bőrfeszesítő helyett/mellé).
   Aki szült, aki nem, falhatja fáradhatatlan szemekkel, átfestheti vele hangulatát, hol borongós barnára, hol keserű kékre, hol babapendely rózsaszínre. Vicc nélkül, a kötet beiktatható lenne a középiskola irodalmi tananyagába, célszerű szemléltető eszközül ahhoz, hogy átlássa végre minden diák, mit érzett a szerző, midőn a sorokat szövegszerkesztőjével fazonra igazította: „Egyedül mélázok teljes kimerültségemben, szememet zöld, zsebes nadrágomon pihentetem. Mint a Vakond a mesében.”
   Szécsi Noémi, a jelenkorban (is) hű feminista, várandós hónapjaiban kínosan keservesen próbálja magát jól érezni, mialatt fene társadalmi szabályok és biológiai törvényszerűségek dresszírozzák. Stílusa karakán, roppantmód kifejező. Tessék elolvasni!
   
   
   Kovács Eszter
   
   Helyezés: 3

   Akinek már van, az tudja, akinek még nincs, az csak elképzeli: milyen érzés az, amikor egy anya először magához szorítja a gyermekét. Az a kilenc hónap, ami a várakozással telik, minden anya számára az egyik legszebb időszak és talán az egyetlen, amikor csak Ő érzi, mi történik valójában a testében a kis jövevénnyel. Együtt lélegeznek, talán egyet is gondolnak, és mindeközben egyre szorosabb lesz a kötelék kettejük között és lassacskán az apjával együtt családdá válnak. A gyermek életéből ez a kilenc hónap az, amit a nap 24 órájában az anyával tölt el. Minden gyermek és felnőtt kedvenc kérdései közé tartozik: anya, milyen voltam kiskoromban? – és erre ki tudna jobban válaszolni, ha nem az anya. Talán ez a könyv arra is jó, hogy mi is szakítsunk egy kis időt arra, hogy azt a kilenc hónapot, ha nem is ilyen részletesen, de megörökítsük és gyermekünknek ajánljuk, ha majd nagykorú lesz. Egészen biztosan ez lesz élete egyik legszebb és legértékesebb ajándéka.
   
   
   Könyvesné dr. Tóth Beáta
   
   Helyezés: 2

   A Kismama naplója Szécsi Noémi írónő kismamaként megírt naplója, amelyben várandósságával kapcsolatos saját érzéseit írja le A várandósság szerintem egy gyermeket váró és akaró nő életében talán az egyik legszebb, legfontosabb esemény, de sok tekintetben kiszolgáltatott, védtelen állapot. Ez a napló egy ”orvosi szempontból kifejezetten unalmas” kismama eseményeit írja le, én a kisbabájával való elmélyült viszonya megnyilvánulását hiányolom, és túlzásnak tartom a kismamalét tehénszerű, sonkalábú, malacszemű, tőgyesülő mellekkel történő ábrázolását. Úgy érzem, hogy a Kismama naplója tényleg csak egy napló. Humoros hangvételű, szórakoztató, néhol cinikus, de gyorsan pörgő mondataiban elmélyült gondolatokat, filozofikus értelmet nem találtam. A napló gyorsan elolvasható, de böngészésre is alkalmas, többször letehető és felvehető, akár egy terhesgondozás során is olvasgatható. A könyv pozitívuma, hogy nem a női magazinok által is akarva-akaratlanul sugallt „trendi-fittmama” kismama felfogást sugallja, amely tele van nem létező problémával, és amit szerintem az „átlagos„ várandós nők nem követnek, bár legfeljebb ezért gyorsan múló lelkiismeretfurdalást éreznek.
   
   
   Szabados Tamásné Könczöl Rita
   
   Helyezés: 3

   Ha éppen csillapíthatatlan betűéhségünk támad, és más nem akad a kezünkbe, akkor éppen el lehet olvasni ezt a könyvet. Élvezni talán csak akkor fogjuk, ha éppen kisbabát várunk és ugyanolyanok vagyunk, mint maga a naplóíró. Egyébként csak egy nyűglődő kismamával találkozhatunk, akiben csak esendősége és kiváló íráskészsége, stílusa a szimpatikus. Bevallom, a könyv kétharmadánál halálosan untam már az olvasást, pedig a téma nem áll messze tőlem, hiszen vártam én is már kisbabát, sőt naplót is vezettem akkoriban. Ennek kiadása azonban legmerészebb álmaimban sem fordulna meg, addig a pontig, amig úgy át nem tudnám gyúrni az élményanyagot, hogy másokért is szóljon. Ha már a köz elé tárja Szécsi Noémi első terhességének történetét, akkor legalább ügyelhetett volna arra – író lévén –, hogy próbáljon már egy-két olyan gondolatot is kicsavarni a tollából vagy számítógépe billentyűzetéből, ami csak egy kicsit is tanulság, követendő gondolat, példaértékű valami lehetne más kismamák számára.
   
   
   Szalai Mónika
   
   Helyezés: 1

   Rendkívül ötletesnek tartom, hogy a manapság oly divatos naplóformátumban jeleníti meg a szerző terhessége érzelmi vetületét, így nemcsak a tudományos, biológiai oldaláról ismerhetjük meg a kismamalétet. Mivel még nincs kisbabám, számos megválaszolatlan kérdésem volt a témával kapcsolatban, amire most megkaptam a választ; és számos új kérdést vetett fel bennem, amiről a szülésen már átesett barátnőimet faggattam.
   
   
   Szatmári Katalin
   
   Helyezés: 2

   Aki még nem volt várandós, pár óra alatt belekostólhat az áldott állapot édes terhébe, ha a könyvet a kezébe veszi. Szécsi Noémi elsősorban az állapotával együttjáró nehézségeket boncolgatja, nem kevés iróniával és öniróniával. Ahogy haladunk az olvasással, úgy kezd nekünk is nehézkessé válni mozgás, fájni a hátunk, leszünk egyre nyűgösebbek és kívánjuk, hogy szülessen már meg ez a baba. Hamar meg is születik, mert az írónő szellemes, szórakoztató stílusa végig fenntartja az érdeklődést, még ha egyszer-egyszer humora az erőltetettség határát súrolja is.

ELLE    
   
   A kismama naplója
   
   (Onagy Zoltán)

   Az olvasónak mindig van egy kedves könyve. A szorgalmasabb olvasónak több, minden két hónapra. A lassúnak évente egy. De aki olvas, aki időt és erőt rászán, nem kerülheti meg, hogy időnként elcsábítsa valami, amire nem is számolt. Mert a könyvek (az írók) ilyenek. El akarják csábítani az olvasót a legvártatlanabb pillanatban.
   Ezzel szemben a hivatásos gyorsolvasó nem szeret bele könyvbe, munkának tekinti, átfutja, recenzálja, keresi a jól fogható sarokpontokat, a visszaadható figurák meghatározó jellemzőit, és igyekszik nem szeretni, illetve nem utálni a könyvet csak azért, mert a szerzőt szereti vagy utálja. Mint a kőműves, megvizsgálja a sarkokat, az ablakpárkányt, a kéményt, de igyekszik lenyelni a kikívánkozó megjegyzést a konkurens mesterre vonatkozólag. Én is így.
   De a helyzet most más.
   Megjelent egy regényféle kötet - A kisbaba regénye, vagy: A terhességem napi történetei (Szécsi Noémi: A kismama naplója - Tericum Kiadó), amely könyv nem a szeretem - nemszeretem könyvek sorát, nem is a recenzálandó kötetek sorát gyarapítja. A hiányzókét. Egy írónő, aki az átlag magyar értelmiségi nő életét éli, megismerkedik egy irodalomtörténésszel, ilyen előfordul írónőkkel, de erre nem sok szót pocsékol. Arra sem, hogy a Berta nevű kislány milyen módszerrel, technikával sikeredik, a kislány mennyire gyerekbarát terepen fogan. A tizenkettedik héten kapcsolódunk be a terhességbe. Minden normális, minden szabályszerű. És mégis.
   És mégis annyi apróság, szelíd és vad részlet, hiszti és gyengédség bomlik ki a mindennapok leirataiból, annyi kötelező - férfiak számára kötelező - ismeretanyagot halmoz, görget maga előtt, a terhességről, a kismama és a kicsi életéről, hogy olvasás közben végig kísértett az érzés: sokkal jobb, figyelmesebb kispapa vagyok (anno), ha mindezt tudom, ha mindez a tudás, jártasság nem hiányzik belőlem. Merthogy hiányzott. Amiről szeméremből, érzéketlenségből, vagy simán türelmetlenségből és ügyetlenségből nem beszéltünk, az mind itt olvasható. Páratlan a maga nemében.
   Eltelik néhány év, és a kötet a terhestanácsadók, kispapaképzők alapkönyvévé válik.
   
   A kismama naplója kispapáknak
   
   

2004-08-05 21:11:00