Dívák portréi DVD-n
Alig két esztendővel ezelőtt egy-egy komolyzenei DVD-újdonságot csak félve lehetett ajánlani a szerkesztőnek, mert azzal érvelt, hogy csak keveseknek szól, a DVD még csak rétegigényt elégít ki.
Mára a DVD soha nem tapasztalt térhódításának lehetünk tanúi, lejátszók már akár 200 ezer forintért is kaphatók, és a nagy hanglemezszalonokban külön polcokon sorakoznak a DVD-k, köztük a világpremierrel egy időben megjelent komolyzenei kiadványok. A Vivendi–Universal csoporthoz tartozó Decca és Deutsche Grammophon hanglemeztársaság élen jár a nívós DVD-k kiadásában, legyenek azok hangverseny- vagy operafelvételek, vagy nagy operaénekesek portréi. Fantasztikus élmény látni és (kitűnő minőségben, 5+1-es hangfal) segítségével hallgatni nagy világsztárok portré albumát.

 
Cecilia Bartoli egy tünemény! Portré-DVD-jéről csak szuperlatívuszokban lehet szólni. A csodagyerekből az évezred énekesévé küzdötte fel magát. A kitűnő szoprán tucatnyi teljes operából válogatta gyűjteményes DVD-jét. A korongra kerülő részletek a lehető legjobban tükrözik Bartoli zenei világát. Elbűvölő, ahogy Mozart és Rossini áriáit énekli, s hallható egy Vivaldi-dal, amelyet tüneményesen énekel. (A zenei csodához még csak annyit: Bartoli fantasztikusan jó nő!).

 
A Mezzo TV-n már korábban is lehetett látni portrészerű összeállításokat a másik világhírű szopránról, Renée Flemingről. Egyik többször is ismételt jelenet volt, amikor egy hangverseny végeztével Clinton elnök meghatottan öleli át a dívát, és szinte szájon csókolja. Minden bizonnyal ez is hozzátartozik az amerikaiak sztárkultuszához, de azért a Tony Palmer rendezésében készült DVD tartalmaz igen szép művészi meglepetéseket is. Fleming újabb interjúiban már emlegette, hogy manapság egyre jobban foglalkoztatja Richard Strauss. Nos, bravúrosan adja elő a monológot a Rózsalovagból.

 
Bryn Terfel az egyik legkeresettebb baritonsztár manapság. Az 1965-ben Észak-Walesben született Terfelt a mélységek bravúrkirályának is nevezik. Ma már fantasztikus repertoárt tudhat magáénak, Mozart, Rossini, Donizetti operáiban felülmúlhatatlan. Most Under The Stars (A csillagok alatt) jelent meg Renée Fleminggel közösen egy DVD-je, amely tényleg egy amerikai stílusú promóciós kiadvány; több benne a látvány, mint a muzsika, néha túlságosan is szirupos az előadásmód. Viszont azt megmutatják a képi felvételek, hogy az olyan operák népszerűsítésében, mint a Porgy és Bess, felülmúlhatatlan érdemeket szerez a két sztár. Mindhárom DVD a Decca gondozásában jelent meg.

[ Deák Attila ] 2004-08-09 00:02:00