POSZT – 2004. június 3-12.
Lesz légkondicionáló és kaszkadőr bemutató is
Az Európa Kulturális Fővárosa címért versengő Pécsett, negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Színházi Találkozó (POSZT). A hivatalos versenyprogramot kísérő ’’OFF’’ programokkal - figyelembe véve az akkor zajló könyvhéti redezvényeket -, a város legnagyobb kulturális rendezvénye.
A versenyprogramot válogató Csengery Adrienne operaénekes, akinek az egyetlen szempontja a minőség. Jó volt hallani, hogy a kritikusok által annyit ostorozott színházakban ’’rengeteg jó előadást’’ látott. Tehát bízhatunk abban, hogy az ide POSZT hivatalos programja színvonalasabb lesz a tavalyinál.

Toller László Pécs város polgármestere elmondta: Pécs város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet ha elnyer, akkor 2010-ben viselheti a megtisztelő címet. Ennek eléréséhez a POSZT sikeres megrendezése nyitotta meg az utat.
Jordán Tamás és Simon István társigazgatók a tájékoztatón elmondták? Minden eddiginél gazdagabb program várja az érdeklődőket. A város felújította a - már több mint tíz éve nem használt - szabadtéri színpadot, valamint klíma berendezést szerelnek a Kamara Színházba. Jordán Tamás viccesen jegyezte meg: a mostani időjárás-előrejelzés szerint nem fogunk annyit izzadni, mint az elmúl években, szomorúan közölte, hogy a tervezett kaszkadőr bemutatót nem tudják megrendezni – nem jut rá pénz. Ezt hallva Toller László a sajtótájékoztatót követően azt mondta: előteremtik a szükséges összeget.

 
 
Esett szó a színházi kritikáról. A Dramaturgok Céhe az OFF programok keretében, 2004. június 10. csütörtök 15:00 a Pécsi Kulturális Központban (Dominikánus Ház) kitérnek a témára, a rendezvényükről így nyilatkoznak:

A kritika kritikája avagy a céltábla visszalő

’’Régi bölcsesség, hogy ha valaki kiáll a közönség elé, akkor ne csak a sikert tudja elviselni, hanem a kudarcot is, a rosszalló kritikát is. Ki is jut ebből bőven, méltán vagy méltatlanul a színházcsináló embereknek, és hát mi mást tehetnének, alázattal viselik.
Különös helyzet ez.
A kritikus bármilyen alázattal is viszonyul az alkotókhoz, az alaphelyzet mégis arra hasonlít, mint mikor a tanár kioktatja a diákját. És ez a helyzet azt is sugallja, mintha a bölcsek köve a kritikusnál lenne.
Így van-e ez tényleg? Mitől hiteles a kritika? Gyakran téved-e a kritikus és kell-e ezt korrigálnia? Kinek íródik a kritika? Ki olvassa? Mi a célja? Lehet-e tárgyilagos a kritika? Megítélhető-e objektív mércével műalkotás?
A sok-sok kérdés közül néhány, melyek közül most majd némelyikre választ is lehet kapni.
Mondhatnánk cinikusan, akasztják a hóhért, hisz három színházi szakember böngészte át a közelmúlt szakmai lapjait, kritikai termését.
És remélhetőleg nemcsak a “megkritizáltak”, hanem a “megkritizálók” is jelen lesznek ezen a délutáni beszélgetésen.

A beszélgetést vezeti: Faragó Zsuzsa dramaturg
A kritikákból fölkészült dramaturgok: Faragó Zsuzsa, Kovács Kriszta, Upor László.

A POSZT-ról a Terasz.hu a helyszínről folyamatosan tudósít.

Kapcsolódó írásunk:

’’Egyetlen mércém a minőség.’’

[ Kadelka László ] 2004-05-28 09:02:00