I. Költészet Vására Szentendrén
A zenés produkciókat mindig nagyobb érdeklődés kísérte, utána az apróságok és szüleik felugrottak, hogy sétáljanak kicsit az udvaron, mert a hideg remízben nehezen lehetett egy óránál többet ülve elviselni. Nem is értettem, miért vágyakozik Izlandra Kiss Anna.

   

   I. Költészet vására
   
   
   Költészeti vásárt rendeztek szombaton Szentendrén, így a HÉV végállomásához telepített vendéglátóipari egységnél rögvest "bemelegítő" költőket lelhetett a figyelmes szemlélő. A BKV Városi Tömegközlekedési Múzeumában pedig portékájukat húsz százalék engedménnyel kínáló könyvkiadók ütöttek tanyát a kiszuperált szerelvények között, hogy az énekelt (előadott) vers felmagasztalása mellett megadják a Gutenberg-galaxisnak is, ami papíré. Boldogan szorongatták a szüleiktől kapott könyveket a kis lurkók, de még nagyobb élvezetet leltek abban, hogy mindenféle járműre fel lehetett mászni, vagy órákon át csilingelni a villamos csengőjével. A rossz akusztikájú csarnokban csak mérsékelten volt zavaró ez, a Kuplé a vörös villamosról megzenésített változatánál viszont kifejezetten jó ritmusban csengettek közbe az alkalmi zenészek.
   
   Remek válogatással kezdett a Kaláka, a közönség együtt énekelte velül a verseket, akárcsak a Sebő Együttes fellépésekor. Bár Sebő Ferenc minden alkalommal ugyanazokat a Weöres-anekdotákat mondja el A tündér "Szárnyati Géza malacáról", meg a Galagonya dallamáról – a gyerekek biztos feledékenyebbek. És cserélődnek. A zenés produkciókat mindig nagyobb érdeklődés kísérte, utána az apróságok és szüleik felugrottak, hogy sétáljanak kicsit az udvaron, mert a hideg remízben nehezen lehetett egy óránál többet ülve elviselni. Nem is értettem, miért vágyakozik Izlandra Kiss Anna.
   
   A verskoncerteket követő "költőórákban" Tarján Tamás rajzolta fel tízpercenként egy-egy költő miniportréját, beszélgetett velük néhány mondatot, reklámozta új könyvüket, majd kettő vers felolvasása után színpadra szólította következő vendégét. Valóban vásárra emlékeztetett ekkor a rendezvény. Ilyen, ezt tudja, ott kapható, és dedikál is! Kányádi Sándor például a Kaláka Kányádi-műsora (Kapható CD-n a Kaláka Zenebolt standjánál!) alatt osztotta aláírásait, majd visszakérte a pályatárs Nagy Gáspárnak adott kötetet, hogy legyen miből felolvasnia a Bivaly és a hal című meseverset. Több szerző készült (inkább) gyerekeknek szóló verssel, ám Máté Imre "aktuálközéleti" Kiskanásza megingatta bennem azt a Weöres-tŕ 9zist, hogy a gyerekeknek mindenről lehet beszélni, mert nem hülyék, csak kicsik.
   
   Szintén a felnőttek érthették jobban a Merlin Kommandó bolondozását, az elcsent dallamokra feltűzött Karinthy-vicceket, vagy ahogy egyszerre utánoztak munkásmozgalmi dalárdát és a King's Singerst az Emléklapra kánonban előadásakor, de sugárzó jókedvük és a versek természetes ritmusa a legapróbbakkal is megszerethette a vershallgatást, s remélni engedi, hogy majdan olvasóként bátran fordulnak a – kortárs magyar – líra felé.
   
   Sebő Együttes: http://www.rejtelmek.hu/index.php3
   Kaláka: http://www.kalaka.hu
   
   
2004-04-05 23:26:00