Írók Esztergomról - Vass Tibor
   Hogy micsoda lennék a városban, ha hívna, mert most is csak kérdez, a távolból. Lennék, mondjuk, valakié. Ha lenne valakié, a honlapom, teszem azt, www.hamismas.hu, akkor ez lenne ott, elöl, a legelején, egy darabig, merthogy képileg ez. Tehát, mondjuk, egy miskolci fotóra, Esztergomban:

   
   Mi jut eszembe Esztergomról?
   
   

Vass Tibor
   Esztergomról, hogy hétfőn reggel micsoda? Csoda lenne, ha nem néhány hétindító kép, először, Maróth Alajos Fizi Miskái: Kassák Miska, Babits Miska, Móricz Miska, Tersánszky Miska, Czóbel Miska. Ja igen, és indítson André Kertész is. Kertész Miska, tehát. Megannyi Vass-menhelyi jószág, sorban így, gondolat-kimiskárolva. Másodszor, vagyishát harmad-sokadszor, ha már kép, akkor bélyegkép: Vertel József bélyegtervei.
   
   Esztergom jó képeket vág hozzám, ennyi jut, hirtelen, eszembe. Ha nem hirtelen, s gondolkozni hagynak kicsikét, akkor kedd reggelre még beugornának a pasztell biennálék. De a képek körül, látni, mindenképp − és köröttük annyi még, szerdára, hogy szemügyre venni igazából egy képet sem voltam ott, egy képnyi időm nem akadt, nem adtak erre, talán csak feledésbe merült, jelentéktelen osztálykirándulások képlékeny anyagaként lehettem eszteri, gomi. Eszteri Miska, ha már.
   
   Naplót vezetni, minimum, erre lett volna jó: ma nem csak azt mondhatnám, csütörtök, hogy ha Esztergom, akkor ezek a képek csupán, s ezek is csak fotóművészeti albumokból, bélyeggyűjteményekből, mert nem én magam nyaltam el a város főutcáján, hanem valaki másom (nevezzük most is „hamis”-nak). Se naplót, se vezetni nem tudok.
   
   Perforált Esztergomom van, pénteken is úgy látom, dorogi barátom ablakából, úgy láttam át a szitán, hogy én oda nem mehetek. Egyelőre, Esztergom megmarad Vasstalan-magának. Talán majd egy kirándulás, ha Onagy olvasni, nézni meghív. Valamelyik hétvégére. Nevezzük: szombat, vasárnap. Viszek, ígérem, miskakancsót. Vagy legalábbis, róla egy képet.
   
   Hogy micsoda lennék a városban, ha hívna, mert most is csak kérdez, a távolból. Lennék, mondjuk, valakié. Ha lenne valakié, a honlapom, teszem azt, www.hamismas.hu, akkor ez lenne ott, elöl, a legelején, egy darabig, merthogy képileg ez. Tehát, mondjuk, egy miskolci fotóra, Esztergomban:
   
   Könnyedény
   

   − A T. P-scsinálók c. ciklusból:
   

   amint H. T. széjjel tépé esztergomi kettőspontjait −
   
   Hogy akkor honnan is ez a blablabla. Ami mögöttem, illetve hát,
   tényleg, ami előtt a nyitólap-én, ez a hamismás, pont hu. Nyilván,
   könnyedén, egy nőtől, aki mögöttem, illetve hát, aki előtt
   Miskolcon, én. Na ne, még ne sírj, annyira nem jó ez, annyira
   a könnyed nem én. De tényleg, nem is akármilyen nőtől, perpillanat
   nevezzük H. T. Zinocskának, nem egyszerű karám-milyentől,
   hodály-milyentől, hanem olyantól, aki miatt te is a milyen-bennem
   lakol. Számítana, perpillanat, Esztergom, egy hívás, vagyishogy,
   tényleg, H. T. Zinocska miatt lakolsz bennem te is, aki idejössz
   blázni, blablablázni. Kérded, honnan is, könnyed én felel,
   én mondom tehát, illetve hát, írom, nyilván könnyedén, H. T.
   Zinocskázzunk, gyere mögém, kerülj elém, tényleg én mondom
   a nő akol-édes, csalogató hangján: kattanj rá, bla, bla, bla, nyilván,
   kerüljön bármibe, kerülj beljebb. Perpillanat, nevezzünk, mondom,
   Téged a mi H. T. Zinocskánknak, hamismás, wulva, wicces wagina,
   pont huncut. Miskolcról a kép, vagy hogy is mondjam, blabla, egy lap,
   Miska-Esztergomba.
   
   
   ********************
   
   

   
   

   Vass Tibor: 1968-ban született Miskolcon. 1989-ben végzett Nyíregyházán tanító-népművelés szakon. Szellemi szabadfoglalkozású, irodalommal és képzőművészettel foglalkozik. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a József Attila Körnek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Kapos Art Képző- és Iparművészeti Egyesületnek, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének.
   Díjai: Kassák-díj (Párizs, Bécs, Budapest, 1995); Közép-Kelet-Európai Képeslap nemzetközi mail art kiállítás fődíja (Kaposvár, 1995); Észak-Magyarország Nívódíj (Miskolc, 1996); Pánsíp irodalmi pályázat különdíj (Ungvár, 1996); Magyar Rádió-Pécsi Nemzeti Színház novellapályázatának különdíja (Pécs, 1996); Magyar Kulturális Szövetség alkotói ösztöndíja (Budapest, 1997); Internetto novellapályázat fődíja és közönségdíja (Budapest, 1997); Európai és Amerikai Vizuális Költészeti fesztivál diplomája (Brazília, 1997); I. Mail Art és Fax Art Biennále oklevele (Spanyolország, 1997) Miskolc város alkotói ösztöndíja (1998); Internetto novellapályázat különdíja (Budapest, 1998); Magyar Fotográfiai Múzeum diplomája (Kecskemét, 1998); Internetto novellapályázat 3. díja (Budapest, 1999); Print & Publishing fotópályázatának oklevele (Budapest, 1999); Magyar Posta Rt. mail art munkajutalma (Budapest, 1999, 2000); Országos Millenniumi Képverspályázat 3. díja (Székesfehérvár, 2000); Nemzetközi Művészeti Szövetség díja (Toledói Egyetem, Ohio, USA, 2001); Terasz.hu webmagazin tárcapályázatainak 2. és 3. díjai (Budapest, 2001);
   Miskolc város alkotói ösztöndíja (2002);
   1995-1997-ben a Miskolci Bölcsész Egyesületben napjaink magyar irodalmát tanítja.; 1999-től a Parnasszus költészeti folyóirat olvasószerkesztője.; 2001-től az Új Holnap irodalmi, művészeti, társadalmi folyóirat szerkesztője.
   Kötetei: Hó, ima, virág (versek, Új Bekezdés, Miskolc, 1993); Forgószél (lírai készülődés a kőkorszakra harminc tételben, Felsőmagyarország-ÚB, Miskolc 1993); Kettőspont (szabad szövegelések, ÚB, Miskolc, 1993); Rend a lelkem mindennek (szövegszobor, ÚB, Miskolc, 1996); Beszélő viszony (elektrografikák, Időjelek-Árkád, Miskolc-Budapest, 1997); Verskoncert (Kányádi Sándorral és Szabó T. Annával, Szépmíves, Miskolc, 1997); Hamismás (Orpheusz, Bp, 2000); Fürge Újak Könyve (Szépmíves, Miskolc, 2000)
   
   
Fotó: T. Sipos László
 
2004-03-31 21:40:00