Gyermekjátékok
Baksai József festőművész kiállítása
Baksai József festőművész Gyermekjátékok (teljes kollekció) címmel kiállítása nyílik a Budapest Galéria Kiállítóházában (III. Lajos utca 158.). A kiállítást megnyitja 2004. március 25-én, 17 órakor Palotai János, esztéta. Megtekinthető 2004. április 25-ig hétfő kivételével naponta 10 – 18 óráig.
"Baksai József évek, évtizedek óta készíti mitológiai tárgyú festményeit, grafikáit, így elérkezett a mitológia középpontjához a gyermekhez.
Újabb képein nem a megváltás, hanem a bűnbeesés lehetőségeit, veszélyeit keresi a gyermekjátékokban, ami az ősi hagyományokra vezethető vissza s egyben ma is aktuális.

 
 
 

Amikor 10 éve megfestette a görög mitológia gyűlölködő, vad istenét Arest, gyerekként, ez előfutára volt legújabb képeinek, amelyeken gyerekeket látni elszigetelten, eltorzultan, elvadultan, sötétben. A sötét hátterű képek hasonlóak a negatívhoz, részint a fekete alap miatt, (amibe beleágyazódnak fontos elemek, illetve elfedi azokat). Részint erkölcsi értelemben: morális "előhívás" nyomán az alakok "sötétté" válnak. Ami összeköti őket, az a fegyver. Az ágyútól a revolverig a modern kor erőszak arzenálját vonultatja fel a képein a festő, adja játékként a kezükbe."

Palotai János, esztéta

[ H.K. ] 2004-03-25 15:02:00