Pályázat - FORGATÓKÖNY
A pályázatra legalább másfél órás nagyjátékfilmek forgatókönyveit várják a szervezők, akik között idén a Magyar Filmunió, a Filmjus Alapítvány és a Filmmúzeum televíziós csatorna is ott van.

   Hartley-Merill nemzetközi forgatókönyv-írói pályázat
   
   2004. február 1-ig kell leadni a Hartley-Merrill forgatókönyvírói pályázat idei magyarországi díjáért versengő műveket. A pályázaton minden hivatásos és kezdő filmes és filmíró részt vehet, ha eddig legfeljebb egy forgatókönyvét filmesítették meg. A pályázatra legalább másfél órás nagyjátékfilmek forgatókönyveit várják a szervezők, akik között idén a Magyar Filmunió, a Filmjus Alapítvány és a Filmmúzeum televíziós csatorna is ott van.
   
   A pályázat kétfordulós. A magyarországi versenyben első helyezést elérő könyv angol fordítása vesz részt a Los Angeles-i második fordulóban, melynek eredményét a Cannes-i filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra. A részletes pályázati feltételek a magyar.film.hu, illetve a premierpark nevű filmes portálokon olvashatók.
   

   A nemzetközi pályázat kezdeményezője 1989-ben Ted Hartley, az amerikai RKO Pictures elnök-vezérigazgatója, illetve felesége, Dina Merrill volt. Magyarország először 1993-ban vett részt a versenyen, s a magyar forgatókönyvírók, hivatásosok és amatőrök egyaránt, meglepő sikersorozatot tudhatnak maguk mögött.
   
   Az 1993-as versenyen Enyedi Ildikó Bűvös vadász című könyve elnyerte a nemzetközi első díjat. Később 1997-ben Czető Bernát László, majd a következő évben Gárdos Éva lett az első, akinek Amerikai Rapszódia című könyvét filmesítették meg. Szilágyi Andor 2000-ben második díjat kapott a nemzetközi versenyen.
   

Szilágyi Andor
   Az idei magyar pályázat díjait 2004 áprilisában adják át. Az első helyezett forgatókönyvet a Filmjus Alapítvány, a kiírók egyike segít átültetni angolra. A magyar nyertes meghívást kap a Sundance intézet filmkészítő műhelyébe, ahol neves forgatókönyvírók segítségével fejlesztheti tovább művét.
   
   Leadási határidő: 2004. február 1.
   
   További információ:
   Zakariás Eszter
   Atlantic Film
   Tel: 212-2443
   Fax: 212-2444
   atlantic@mail.datanet.hu
   
   
2004-01-26 17:57:00