STEFAN SIEGERT: MOZART, A MÁGIKUS MUZSIKUS
A szerző rajzaival
Különleges könyv egy különlegesen varázslatos zeneszerzőről, aki nem érhette meg a 35. életévét, mégis 626 remekművet hagyott az utókorra. Köztük 23 operát, 49 szimfóniát, 55 versenyművet és sok más gyönyörűséget. Mozart a 18. század óta egyfolytában a "slágerlisták" vezető "popsztárja", és bizonyára örökre az marad. Népszerűsége minden földrészen rekordot dönt, mert egyszerűen zseni volt.
Nincs még egy olyan zeneszerző, akinek bűbájos, életörömtől duzzadó dallamait bő 200 év után is lelkesen hallgatjuk.
Mozart nem az arisztokrácia kénye-kedvére alkotott – számára persze sajnálatosan alig dolgozott megrendelésre -, hanem tudatosan és forradalmian a kisembernek, kora kialakuló polgárságának. Nem kis bátorság kellett ahhoz, hogy a hatalmaskodó uraságot a színpadon legyőzze a szolga, mint a Figaróban vagy a Don Giovanniban.
Siegert, a szerző új képet rajzol (a szó szoros értelmében) az évezred zenei óriásáról, mert szellemes, szakértő írásán túl több mint 170 szatirikus karikatúrákkal illusztrálja a könyvet. Igyekszik megtisztítani a Mozart-képet attól, amit ráaggatott a 19. század rajongó képzelete. Ilyen az Amadeus név: Mozart soha nem nevezte magát így, nem volt efféle anyakönyvi bejegyzése, soha életében nem hívták Amadeusnak.
Milos Forman Amadeus-filmje tette először valamelyest helyére a hamis Mozart-kultuszt, amelyik nem ábrázolta a bécsi muzsikust álszent zenegépnek, sem egyértelműen szemérmetlen hollywoodi bohócnak.

Asbóthné Alvinczy Katalin
Képzőművészeti Kiadó
Dobi Ildikó
Szakfordító
 

A könyv alapjául szolgáló eredeti Mozart-levelekből kitűnik, hogy szerzőjük soha nem járt rendes iskolába, helyette ötéves kora óta a kiváló menedzser Mozart-papával járta a nagyvilágot, hangversenyezett királyi és főúri udvarokban. Az ifjú helyesírása egyszerűen rémes, szabadossága helyenként zavarba ejtő.
Amíg a zenéjében szintén új kifejezésmódot kereső Haydnt (mellesleg Mozart apai barátja, és többször hangversenyeztek együtt) még erősen érintette a barokk és a rokokó szelleme, ő is bevallja, hogy a jövő zenésze Mozart. A saját korában nála senki sem becsülte jobban Mozartot. Az ifjú Beethovennel való találkozásáról nem tudjuk, létrejött-e valóban. Beethoven egyébként már egy másik, romantikus korszak képviselője, amelyből Liszt és Wagner zenéje táplálkozott.

A kötet címlapja
 

Konstanzéról Mozart levelei bizonyítják, hogy boldogan élt vele együtt, imádta és féltékeny volt rá, örült neki, sőt minden gondolatát lefoglalta az olvasás és a komponálás mellett. Konstanzénak hálásnak kell lennünk – minden önzése és költekezése mellett -, hogy férje élő fogalmat alkothatott az operáiban szereplő hús-vér nőalakokról és a szerelem fontosságáról. Az ő későbbi életrajzírók mind férfiak voltak: könyörtelenül kikezdték, pedig állandó fürdőkúráinak bizonyára nemcsak testi, hanem lelki okai is lehettek. Valószínűleg árnyékban érezhette magát Mozart zsenije és a saját jelentéktelensége miatt. A mai napig nem tudjuk, tehetséges nő lehetett-e, vagy csupán gyatra háziasszony. Az, hogy a férje temetésén sem volt jelen, azért elég rossz fényt vet rá.

 
 
 

Ebben a könyvben újabb kutatások nyomán ismerjük meg Mozart halálának okát, azaz a kórképét. A Függelékben megtaláljuk a szerző irodalomjegyzékét; Mozartot a magyar irodalomban; lemezajánlót a Rózsavölgyi Zeneműbolt kínálatából; az előforduló zenei szakkifejezések magyarázatát, valamint időrendi táblázatot Mozart életéből, kiegészítve a magyarországi és külhoni, történelmi, tudományos és művészeti eseményekkel.
Siegert könyve éppen olyan, akárcsak a zene, amiről alkotója maga mondta: "minden ember számára alkalmas – kivéve annak, akinek nincs füle".

Fotó: Peti Péter

[ Kalóz Róbert ] 2003-11-10 12:10:00