Varga Imre világa
A Kossuth Kiadó Varga Imre 80. születésnapjára díszes kivitelű albumot jelentetett meg, amely áttekintést ad a művész munkásságáról. Az albumot Murányi Zsuzsa tervezte, a fotók zömét Ruska Judit készítette. A fél évszázados alkotói pályát a kétnyelvű (magyar és angol) könyv sajtóbemutatóján Bereczky Loránd, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, Varga Imre barátja méltatta, az ünnepelt jelenlétében.
Bereczky Loránd a többi között arról beszélt, hogy Varga Imre életművében összekapcsolódik a műveltség és az értékteremtés. Művei az adott teret befolyásoló és azt szervező munkák.
A korát meghazudtolóan friss és aktív művésznek legalább további ötven évre elegendő terve van még. Elmondta: háromnegyed részt kész van a mohácsi csata, a hadszíntérről a meneküléskor elhunyt II. Lajos király emlékművének tervével. Ez a mű különösen közel áll a magát konzervatívnak valló művész szívéhez, mert szerinte 1526 volt az utolsó év a magyarság történetében, amikor külső erők beavatkozása nélkül intézhette sorsát. Azóta, erő hiányában az ország nem folytathatott önálló politikát. Úgy gondolja ugyanakkor, hogy most talán esélye van Magyarországnak, hogy Európában ismét magára találjon.

Az album címlapja
 
Bereczky Loránd - Varga Imre
 
A mester elmondta még, hogy szobrot készít Bródy Sándorról, akinek művei talán „soha nem voltak aktuálisabbak, mint ma”, valamint Krúdy Gyuláról - ezt a szobrot nemrég avatták fel Nyíregyházán. (a szerk.). A Bródyról készülő művet Eger városa számára álmodta meg.

Krúdy Gyula
 
Bródy Sándor
 
Aki a hét végén járt Óbudán a Laktanya utca 7-es szám alatti „Varga Imre – házban”, az már láthatta az említett szobrok kisméretű változatát.
Egyébként Varga Imre olyannyira „termékeny”, hogy már régen kinőtte az óbudai házat. A látogatónak az az érzése, hogy rendkívül zsúfolt a kiállítás. A nagyobb méretű szobrok jelentős része nem járható körbe, ami pedig elvárható lenne.

Fotó: a szerző

[ Kadelka László ] 2003-11-05 09:30:00