Kocsis Miklós kiállítás
Kocsis Miklós szobrászművésznek kiállítása nyílt Szentendrén az Erdész Galériában, bevezetőt mondott Popper Péter.

A kiállítás megtekinthető 2003. október 10-ig.

Furcsa szobrász, furcsa szobrok. A szobrász mostani világunkban szokatlanul kedves és szerény ember.
A vendég feszélyezettsége néhány pillanat után szétmállik, felszabadultan régi barátok között érzi magát. A szobrászban van valami a kétkezi munkát végző emberek mosolygó egyszerűségéből. Biztosan nagyon izmos is, mert ide-oda cipeli kőtömb súlyú szobrait, néhány percre az állványra helyezi őket, megáll mellettük, nem tetszeleg, nem magyaráz.
Tudja, hogy minden szó felesleges, a szobrot nézni kell, sőt nem elég nézni, látni is kell, s akkor vagy önmagáért beszél, vagy sehogy.
A szobrok. Egy ősrégi legenda jutott eszembe róluk. Amikor az Isten által kisugárzott teremtő erők munkához kezdtek, először anyagot alkottak. De az anyag amorf volt, formátlan, alaktalan, csak éppen létezett a maga súlyos tömörségében.
És akkor a Lélek segítségére sietett a riadt Teremtőknek, akik már azt hitték, elfuserálták az egészet. De a Lélek áthatotta az anyagot, s íme formák bontakoztak ki belőle.
Először csak elemi formák, alakzatok, amelyekről csak sejteni lehetett, hogy mi rejtőzik bennük, mivé lehetnek.
Ez a művész a lélektől áthatott anyag mestere. Megáll ott, ahol a forma kezd megnyilvánulni, ezért alkotásainak mindegyike titokzatos, magában hordoz valami rejtélyt, talán azt, hogy mivé válhatna, ha a mester tovább dolgozna rajta. És mégis: Ezek a szobrok befejezett alkotások, készen vannak.
Ebben a művészetben van valami nagyvonalúság, csak a lényegre figyelés.
És még valami. Ez a szobrász szerelmes az anyagba. És ezzel a nagyvonalúsággal meg tudja mutatni az anyag szépségét, amivel éppen dolgozik. Ezt a szépséget nem fedik el a túlságosan aprólékos részletek, a forma csak jelzett, és az anyag boldogan sugározza önmagát.
Jó volt ott lenni. Jó volt látni ezeket a szobrokat. Jó lenne némelyikkel együtt élni.
Meglepődve vettem észre, hogy sokkal jókedvűbben, az anyag titkán gondolkozva, nemigen merem leírni, hogy kicsit boldogabban mentem hazafelé.


dr. Popper Péter

Erdész László Popper Péter
 
Földre néző Éneklő madár
 
Szürke Jeanne Hébuterne Torzó I.
 
Női fej
 
Madár
 

Erdész Galéria
Szentendre, Bercsényi u. 4.

A kiállítás megtekinthető 2003. október 10-ig.

Erdész Galéria

2003-09-23 09:02:00