VIII. Benczúr Kortárs Jazzfesztivál
2003. szeptember 17-18-19
A rangos zenei eseménynek immár nyolcadik alkalommal ad otthont a Postás Művelődési Központ, a Benczúr Ház. E patinás, XIX. századi, belvárosi villa méltó környezetéül szolgál az igényes, élő könnyűzenének, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a néhány évtizedes múlt, amelynek során - az afféle előkészítő-műhelyként az intézmény keretein belül működő - Erkel Ferenc Zeneiskolából közismert, sőt világhíres magyar jazz-zenészek indultak el karrierjük útján.
E zenészek évek múlva is szívesen térnek vissza a jól ismert falak közé: akár tanítani és elindítani újabb generációkat, akár egy-egy koncert keretében megörvendeztetni az értő zenehallgatókat.
A nyolcadik éve nagy sikerrel működő jazzfesztiválra nemcsak a tanulni vágyó fiatal zenészek, nemcsak a zenekedvelő közönség, hanem a jazz szakma jelesei is igen nagy számban látogatnak el. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a gyakran oly kiváló, mégis kissé "alulfinanszírozott" műfaj hazai kiválóságai egyre több helyről "szorulnak ki", és egyre kevesebb helyszín vállalja fel, hogy fórumot biztosítson világszínvonalú művészeti produkcióknak - általában anyagi okokból.

Dresch Mihály Quartet Babos Gyula
 

A Benczúr Házban jól bejáratott háromnapos fesztivál viszont mindig komoly érdeklődésre tart számot. Ennek oka - többek között - az, hogy a megszokottól eltérő, egyedi zenei élményt nyújtó tematika szerint meghívott fellépők műsorai és kidolgozott produkcióik hangzanak el, csak itt, és csak az idelátogató közönségnek.
Az idei év tematikája nagyon izgalmas: a kortárs jazz kerül előtérbe, minden fellépő kizárólag saját szerzeményeiből válogat, a kortárs magyar jazz trendjeinek átfogó keresztmetszetét adva.
A VIII. Benczúr Kortárs Jazzfesztivál fellépői a fiatalabb generáció országos- és világhírű művészei.
A koncertek mindennap 20.00 órától 24.00 óráig tartanak.

A fesztivál programja és fellépői:
SZEPTEMBER 17.
EAST SIDE JAZZ COMPANY
DRESCH MIHÁLY QUARTET
BABOS ROMANI PROJECT

SZEPTEMBER 18.
SRAMKÓ JÁNOS QUARTET
GRENCSÓ KOLLEKTÍVA
OLÁH KÁLMÁN SEXTET

SZEPTEMBER 19.
TŰZKŐ CSABA SEPTET
BORBÉLY MŰHELY
GADÓ GÁBOR - WINAND GÁBOR - BACSÓ KRISTÓF

Benczur ház programja

2003-09-15 08:02:00