A Fonó készül a szeptemberi nyitásra
Továbbra is várják a támogatásokat
A Budai Zeneház üzemeltetői sajtótájékoztatón jelentették be: ''Ütött a Fonó utolsó órája! Az intézmény 40 millió forint adósságot halmozott fel.'' A főváros Pro Cultura Urbis Alapítványa hétmillió forint gyorssegélyt szavazott meg, Hiller István, a kulturális tárca vezetője szintén hétmillió forint segítségnyújtásról döntött, és bejelentette, hogy fogadja a Zeneház vezetőit, hogy az esetleges hosszabb távú támogatásáról tárgyaljanak.
László Sándor, a Zeneház ügyvezető igazgatója elmondotta: a Fonó a nyári hónapokban, júliusban-augusztusban a nagyközönség előtt mindig zárva tart, ez független attól, hogy milyenek most az anyagi kondíciói. Ennek ellenére a kerületi önkormányzat Művelődési és Sport Irodájával közösen működik a Fonó Törp-tábora, ahol hetenként hatvan-hetven általános iskolás gyereknek igen színvonalas szabadidős tevékenységet szerveznek.

Kevés olyan fővárosi kulturális-művelődési intézmény van, amely évek óta rendszeresen felvállalja a nyári gyerektáborok fenntartásának misszióját. A Törp-táborban a kézműves foglalkozások, az uszodalátogatások, a sportolási lehetőségek mellett különleges kulturális programokat élvezhetnek a gyerekek. Így például a gyermekszínház zenebohócai emlékezetes élménnyel gazdagítják a tábor résztvevőit.
László Sándor hangsúlyozta: a Zeneház célkitűzése kezdettől fogva az volt, hogy részt vállaljon a XI. kerület művelődési tevékenységéből, s kulturális szolgáltatásait a környék lakosainak is nyújtsa. Tették ezt úgy, hogy közben a kerülettől mindössze három és félmillió forint támogatást kaptak, ami egy kerületi közösségi ház éves költségvetéséhez képest minimális.
Ugyanakkor a Fonó programjai, külföldi vendégművészek fellépéseivel rendezett koncertjei többször is közép-európai hírű, rangos eseményeknek számítottak. László Sándor szólt arról is, hogy évek óta folyamatosan minden pályázati lehetőséget kihasználtak, de a szigorú törvényi előírások miatt fenntartási költségekre nem lehet pályázni.
Projektekre mindig kaptak támogatást, de az évek során a közüzemi számlák állandó emelkedésével a fenntartási költségek olyan magasra szöktek, hogy azt már a társaság nem tudja kigazdálkodni. Hiller István kulturális miniszter a sajtótájékoztatót követően fogadta a Fonó vezetőit, ahol megállapodtak, hogy a minisztérium megvizsgálja az együttműködés és támogatás hosszú távú lehetőségeit.
A minisztérium munkatársai folyamatosan kérnek információkat, adatokat, de szeptember előtt semmiképpen nem születhet döntés.

 

Körmendi Ferenc, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke szintén ígéretet tett annak vizsgálatára, hogy a főváros hogyan tudná támogatni a Fonót.
Az ügyvezető igazgató felvetette, hogy miután a Zeneház a XI. kerületben, és a fővárosban közművelődési tevékenységet is betölt, többször is felajánlották, hogy tulajdonrészt is kaphatnak a támogatók. Igen takarékos működtetés-üzemeltetés mellett évente huszonöt-harminc millió forintra lenne szüksége a Fonónak. Hiába deklarálja a mindenkori politika, hogy az alulról jövő kulturális kezdeményezéseket hajlandó felkarolni, a Fonó nyolcadik éve magánintézményként tölt be nemzetközileg elismert értékmentő tevékenységet.
A Fonó sohasem akart semmilyen politikai irányvonalat kiszolgálni, mert csak a művészettel, a kultúrával kívánt foglalkozni. Emiatt viszont gyakorta került anyagilag hátrányos helyzetbe. Ezt a fajta függetlenségét most sem szeretné feladni.
Emlékeztetőül érdemes megemlíteni azt a projektet, amely az "Utolsó Óra" elnevezéssel került be a köztudatba. Az egész Kárpát-medencét lefedő értékmentő gyűjtést és az eredmény CD-n való megjelentetését a Fonó Budai Zeneház vállalta fel. A gondolat nem volt új, 1936 és 1944 között már készültek ilyen felvételek a Magyar Tudományos Akadémia, majd a Magyar Rádió és a Néprajzi Múzeum támogatásával, Bartók, Dicsér, Kodály, Lajtha, Ortutay és mások irányításával. A felvételek egy részét később megjelentették, így született meg a Pátria lemezsorozat.
Az "Utolsó Óra" keretében a gyűjtést 1997 szeptemberében kezdték el: Erdélyből 46, Felvidékről 25, a központi, "kismagyarországi" részről 41 zenekarral kezdték meg a munkát. Zenéjüket 1267 CD-n rögzítették mintegy 1250 órányi tiszta terjedelemben. Az "Utolsó Óra" a XX. század legnagyobb értékmentő kárpát-medencei gyűjtése lett. A gyűjtéssel párhuzamosan megindították a nagyközönség számára a hangfelvételek kiadását, s a sorozatot "Új Pátriá"-nak nevezték el. Ez a nagyszabású projekt most a költségvetési pénzből fenntartott Magyar Tudományos Akadémia zenei archívumát gyarapítja.
László Sándor jelezte, hogy az ígért kétszer hét millió forintos gyorssegélyből július végéig még nem érkezett semmi sem a számlájukra, de azért készülnek nívós programokkal a szeptemberi nyitásra.

 

Fonó Budai Zeneház őszi programajánlatából

Az előző években megrendezésre került Makedón és Trák Fesztiválok folytatásaként szeptember 4-én, csütörtökön Dobrudzsa Fesztivál címmel folytatódik a rendezvénysorozat.
Dobrudzsa mint tájegység két ország területén fekszik, nagyobb része Romániában, de egy hagyományokban gazdag rész Bulgária észak-keleti csücskében található. A két táncegyüttesen kívül (Cerbul de Aur román, Martenica bolgár táncegyüttes) – akik a szervezésben is részt vesznek – a fesztiválra érkezik Romániából a Baladele Deltei hivatásos táncegyüttes és Bulgáriából a Várnai Szabadegyetem Akademika csoportja hagyományőrző zenészekkel és énekesekkel kísérve. Közreműködik a Vándor Vokál énekegyüttes, a Móc-Art és a Söndörgő zenekar, valamint a Jantra táncegyüttes. Hajnalig tartó táncházzal és balkáni ételkóstolóval várják az érdeklődőket.

Szeptember 13-án, szombaton 20 órától rendezik meg a Fonó Kapunyitó Fesztivált, a Világtáncházat. A Makám: Balkán projekt, a Vujicsics együttes, a Gereben, Farkas Zoltán (Batyu) és a Szigony zenekar felléptével egy fergeteges, táncos, mulatós estére számíthatnak a látogatók.

Szeptember 17-én és 24-én 20 órai kezdettel Magyar és délszláv koncert és táncház lesz. Az idén is töretlenül és még nagyobb elánnal folytatódik a szerdánkénti magyar táncház. Az est ezentúl mindig bővül a Söndörgő együttes délszláv táncházával és népművészek kirakodóvásárával. A megújult kávézóban népies jellegű ételek, tájborok és pálinka is várja a vendégeket.

Szeptember 18-tól 21-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10 és 18 óra között Vasútmodell-kiállítást és -vásárt rendeznek. A Fonó idén is várja az ámuldozó gyermekeket és a gyermeklelkű felnőtteket egy szeptemberi hosszú hétvégére. A tavalyi vasútmodell-kiállításon 100 méter hosszú terepasztalon, 70 m2 területen pöfögtek a mozdonyok. Idén újra indul a kicsi vonat, reméljük, a rajongók őszinte örömére.

Ugyanekkor, pontosabban csütörtöktől szombatig, 18 órától Zeneszalon lesz a Fonó Caféban.

A Fonó vezetői úgy döntöttek, a nyári forró hangulatot szeptemberben beviszik a falak közé, és minél tovább ott tartják. Ebben segítenek a Fonó Zeneszalonjának fellépői: 18-án Eredics Áron és Wertetics Szlobodán délszláv zenével szórakoztatja a kávézó vendégeit; 19-én a Gyárfás Duó jazz-zenével varázsol igazi bárhangulatot; végül 20-án az Ale Brider Duó klezmert játszik.

Szeptember 25-én 20 órától Ágoston Béla és a Chagall Klezmer Band tart közös koncertet. Ezentúl havi rendszerességgel meghívják majd a JazzKoktél keretében a jazz finom műfajának képviselőit. A szeptemberi fellépők 26-án 20 órától a Dresch Quartet és a Kardos Négyes.

Szeptember 27-én 20 órától Boka Gábor és Barátai lépnek fel egy komplex, teljes estét betöltő rendezvénnyel. Szeptember végétől Családcsábító a Fonóban címmel minden hónap utolsó szombatján várják azokat a gyermekeket, akik szüleiket kézen fogva, velük együtt elmennek a Fonó családi programjára.

Fonó Budai Zeneház

[ Deák Attila ] 2003-08-14 06:43:00