CHINaRT - Kínai kortárs képzõművészet
A nyári szezon nagy szenzációjának ígérkező kiállítása, a CHINaRT a bonni Stiftung für Kunst und Kultur-ral való együttműködésben Walter Smerling, a Stiftung ügyvezető elnöke, és Fan Di’ An, a pekingi Képzőművészeti Akadémia elnökhelyettese válogatásában kerül megrendezésre a Ludwig Múzeumban.
A kiállítás korábban a duisburgi Küppersmühlében, és a római MACRO Museo d’Arte Contemporanea-ban volt látható. Magyarországon 2003. – szeptember 28-ig látható.

Feng Zhengjie
 
China
 
A nemzetközi művészeti életben nagy sikerrel bemutatkozó kínai kiállítások művészeitől eltérően a CHINaRT művészei a Kínai Népköztársaságban folytatták képzőművészeti tanulmányaikat, és a mai napig is Kínában élnek.
Munkáikkal a Velencei Biennálékon, és a Sao Paulo-i Biennálékon is rendszeresen találkozhatott a közönség, de Magyarországon átfogó kínai kortárs képzőművészeti anyag eddig még soha nem volt látható.
A kiállításon bemutatott több mint száz festmény, szobor, fotó, videómunka és installáció nagyrészt a kínai művészek fiatal generációja által érzékelt aktuális társadalmi, gazdasági és politikai helyzetre keres választ, ugyanakkor az idősebb generáció munkáival való összevetésre is lehetőséget ad.

Guo Jin

Akrobaták
 
Hai Bo
 
Életút
 
A válogatás részben monumentális műveket tartalmaz, amelyek méretük mellett hangsúlyos figurativitásukkal, erős szimbólumtartalmukkal hívják fel magukra a figyelmet.
A művészek egy része hagyományos műfajokban dolgozik, amelyeket tartalmilag újítanak meg.
A művekben erősen érezhető a kínai tematikát a nyugati kultúra képi megfogalmazásaiba való átültetésére tett erőfeszítések hatása.
Annak a kínai civilizációnak és kultúrának, melynek eredményeit Európában valójában csak sejteni tudjuk, a kínai kortárs művészeten belül a CHINaRT kiállításon bemutatott részletét a nagyon erős nyugati hatás ellenére is áthatja formai függetlenségük és szellemi örökségük megtartásának igénye.

Hu Xiandong

Ültetés ideál
 

Kiállító művészek:

Cao Jingping, Chen Danqing, Chen Wenbo, Chen Yu, Feng Zhengije, Guo Jin, Hai Bo, Hu Xiandong, Jiang Jie, Li Jin, Liu Ye, Mao Xuhui, Pan Dehai, Ren Rong, Rong Rong & inri, Song Dong, Sui Jianguo, Tang Zhigang, Wang Gongxin, Wang Qingsong, Wei Guangqing, Xu Yihui, Xue Song, Zeng Hao, Zhang Jianqiang, Zhang Linhai, Zhang Xiaogang, Zhan Wang.

[ H.K. ] 2003-07-21 18:05:00