A századforduló világa 1800
A századforduló világa címmel grafikai kiállítás nyílik július 10-én 16:00-i kezdettel a Szépművészeti Múzeumban. A kiállítást megnyitja Várkonyi Ágnes történész professzor.
A Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyüjteménye a 14. századtól napjainkig terjedõ időszak európai művészetének köréből több mint nyolcezer rajzot és közel százezer sokszorosított grafikát őriz. A kollekció alapját a Régi Képtárhoz hasonlóan az 1871-ben a magyar állam által megvásárolt Esterházy-gyüjtemény jelentette, három és fél ezer rajzzal és ötvenezernél is több metszettel. Innen származnak a legértékesebb régi olasz, német, francia és németalföldi rajzok: Leonardo, Raffaello, Dürer, Altdorfer, Wolf Huber, Poussin és Rembrandt lapjai, valamint Dürer, Rembrandt, Goya és Piranesi számos metszete.
A Szépmûvészeti Múzeum megalapítása és megnyitása között egyrészt Pulszky Károlynak, Térey Gábornak és Meller Simonnak köszönhető a rajz- és metszetanyag további, külföldi vásárlások útján történt gyarapítása, másrészt az 1901-ben Bécsben elhunyt Delhaes István festőművésznek, aki végrendeletében a magyar államra hagyta 2683 rajzból és 14 453 metszetbõl álló gyüjteményét. E rajzok különösen szerencsésen egészítették ki az Esterházy-gyüjteményt, mert bár Delhaes az európai művészet négy évszázadából és minden iskolából vásárolt lapokat, a tulajdonában lévő legtöbb mű 18. és 19. századi osztrák és német mesterektől származott. A 19. századi és 20. század eleji, elsõsorban francia rajzok elsõrangú együttese Majovszky Pál adománya révén 1934-ben került a múzeumba. Majovszky a Vallás-Közoktatási Minisztérium művészeti osztályának vezetőjeként azzal a szándékkal alakította ki gyüjteményét, hogy később a múzeumnak ajándékozza. Az ő érdeme, hogy a legkiválóbb 19. századi francia mûvészek: Delacroix, Daumier, Corot, Courbet, Manet, Degas, Signac, Cézanne, Toulouse-Lautrec és Rodin remekműveit őrzi a múzeum, de ugyancsak az õ adományával került a gyüjteménybe néhány kiemelkedő angol, valamint német és osztrák rajz, közöttük Gainsborough, Rossetti, Burne-Jones, Whistler, Friedrich és Menzel művei.

 

A hollandok közül is megszerezte a legnagyobb mesterek: Van Gogh és Jongkind néhány lapját. A 20. század eleji művészetet szerény számú, de kiemelkedõ kvalitású rajz képviseli.
A legutóbbi évtizedekben többezer sokszorosított grafika és rajz került a gyüjteménybe, részben belföldi vásárlások, részben ajándékozások, például H. Daniel Kahnweiler és Victor Vasarely jelentõs adományai révén. A kortárs alkotások rendszeres gyűjtése a hatvanas években kezdődött meg, és napjainkban az 1986-ban létrehozott 20. Századi Alapítvány segítségével és nemzetközi cserék útján folytatódik.
A papír fényérzékenysége miatt a rajzok és grafikák nem szerepelnek állandó kiállításon, hanem különböző szempontú válogatások eredményeként időszaki tárlatokon láthatók a múzeum földszinti grafikai kiállítótermében.

Szépművészeti Múzeum

[ EBICS ] 2003-07-08 13:02:00