Hajóvonták - Bódis Kriszta
Bódis Kriszta "Isten adóssága" című - ózdi Hétes telepről szóló - dokumentumfilmjének, nyilvános vitával egybekötött vetítése.

"HAJÓVONTÁK" (mindenki más)

Április 19. szombat, 18.00 órakor: Bódis Kriszta "Isten adóssága" című - ózdi Hétes telepről szóló - dokumentumfilmjének, nyilvános vitával egybekötött vetítése. A vetítés utáni beszélgetésre az ózdi önkormányzatból, az államigazgatásból, cigány szervezetekből és a Hétes telepről is hívunk vendégeket. A beszélgetés felvezetése képpen ismertetjük a Kujbo egyesület Hétes telepre vonatkozó rehabilitációs elképzeléseit.

Szervező-moderátor: Bódis Kriszta, Vajda Péter

Részlet a Kujbo egyesület terveiből:

(...) A tanulmány megfigyeléseire alapozva, a Hétesben elvétve fölbukkanó segítő szándékok és kudarcokból okulva, valamint a Hétest rehabilitálni kívánó projekt alapján a következő irányból tartjuk elképzelhetőnek a program elindítását.

Nyilván való, hogy a Hétesben élők sorsán nem lehet egyik pillanatról a másikra változtatni, hacsak nem ömlenek milliók egy átfogó és egyszerre végigvihető projekt támogatására, tehát, egyik pillanatról a másikra változtatni nem lehet, különösen nem a hétesiek nélkül, és különösen nem felülről és felettük.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs szükség a társadalom, a város és az állam részéről szellemi és anyagi befektetésre, közös akaratra, hogy a “Hétes szindróma” megszűnjön.

A Tervezetben egy átfogó és egyszerre, lépésről lépésre végigvihető projektet körvonalaztunk, ebből igyekszünk legalább egy-egy lépéshez támogatást szerezni. Egy ilyen első lépés lenne az Esély szolgáltató ház létrehozása. Hogy miért ez az első, azt az alábbiakkal indokoljuk.

A Hétes tökéletes elszigeteltségben van, elszigetelve, elszigetelődve a felzárkózás, az önkifejezés és a felemelkedés, a szellemi, lelki, anyagi megerősödés esélyétől.

Ebben nagy szerepet játszik a javak fizikai értelemben történő elérhetősége is. Ha a városban vannak is, mégpedig szép számmal roma kezdeményezésű kulturális körök, szervezetek stb. ezek a legszegényebbek előtt mégis idegenül, zárva maradnak. Éppen egy vöröskeresztes felmérés bizonyította, hogy különösen a fiatalok körében volna igény egy elérhető, általuk is szervezett, igényeiket figyelembe vevő közeli helyre, melyben programokhoz, számítógéphez, egyéb játékokhoz stb. jutnának. (...)


Április 26. szombaton 18.00 órától Schweitzer András a hvg munkatársa a vendégünk: Hogyan értsük félre az arab-izraeli konfliktust?
Új-keresztesek és új-Szaladinok. Új-gyarmatosítók. Chamberlainek és Churchillek. Antikrisztus. Az arab-izraeli konfliktus tipikus (misz)percepciói és a (rész)igazságok, amik mögötte vannak.
"- Neki is igaza van, meg neki is? Mindkettőnek csak nem lehet igaza!
- Hmm, talán igazad van."

Május 10. szombat: vetítéssel egybekötött beszélgetés Minyó Szert Károly fénykerékpárossal.

Május 24. szombat: Tilmann József A. beszél a térszemlélet különbözőségeiről, különös tekintettel az arab térszemléletre.

Június 14. szombat: Vekerdy Tamás a vendégünk.

Hajóvonontató: vajdapéter, 30/243-6293, dadapete@freemail.hu
A TeAhÁz a NYITOTT MűHELYBEn, a Déli pályaudvarnál. XII. Ráth György u.4. T: 21-40-676. A belépés ingyenes!
2003-04-19 13:57:00