Sisso: Lagzi Ali és Privát Lincs
3

   
   
   A legnagyobb sztori
   

   Akárki akármit mond, sokat fejlődött az irakiak pr-ja az Öbölháború óta. Éppen nézem, ahogy az Iraq1-en nyilatkozik korrekt angolsággal az Informatikai miniszter és épp torkán akad a nyilatkozat a sok mikrofontól. A háttér dizájn se rossz, egy arab térségi fagytérképre emlékeztető fal.
   
   A propaganda videoklipjeikről nem is beszélve. Az imént ment a kedvencem, amiben Lagzi Ali egy díszpisztollyal a kezében kántál egy dalt, amire a katonai kórus azt a refrént nyomja, hogy: Büh. Mindenki vidám, csupa furcsa férfiak és időnként bevágják Husszeint a nyári és az őszi szerkójában, amint körbelő, vagy éppen a falon élesíti a kétélű kardját. Hosszabb részét képezi ennek a klipnek egy végeláthatatlan katonai dísz-szemle. Úgy vonul el a különböző egyenruhákba bújt katonák serege a pulpitus előtt, mintha egy össznemzeti military divatbemutató megnyitója volna. Vannak a Múmia bosszúja című filmből szabadult statisztákra emlékeztető csapatok fehér, fejbúbig érő egyenruhában, csak a szemnek van rajta kihagyva egy rés. Elég félelmetes, biztos ez a meleg elleni sivatagi toalett, meg van ennek egy éjszakai, fekete változata is. De nem csak a ruhák stílusa, a vonulásmód is változik. Egész szakaszok vannak, amelyek szöcske ugrálásra emlékeztető neomasírozást alkalmazzák, de erre a lakodalmasra még az is jól jön ki.
 
   Egy-egy alakulat megpróbálkozik a két lábbal egyszerre lépéssel is. Kicsit aggódom, hogy aranytorkú Ali nehogy kilőjön egy tárat véletlenségből a hátul álló statisztákra, akik meg vannak pakolva gránátokkal, meg egyéb gyúlékonynak látszó tárgyakkal.
   
   Egyébként a háború mai legnagyobb sztorija szövetségi olalról a Privat Lynch akció. A privat a közlegényt jelenti. (Emlékeznek?! Privat Ryan-re?) A Lynch meg Jessica Lynch egy tizenkilenc éves tyúk, akit az Amerikai Speciális Force kimentett ma a meglepő módon Szaddam Husszieről elnevezett kórházból Nasiriya-ban. Illetve kihozott onnan az épület elfoglalása után. A nőt több lövés érte és a csodával határos módon életben maradt, ellentétben a többi ápolt hadifogollyal. Engem a csaj kora lepett meg és az, hogy egy Palesztina nevű amerikai városban született. Ez utóbbi már morbid.
   
2003-04-03 08:07:00