Jubilál a Tatabányai Kortárs Galéria
Fennállásának ötödik évfordulóját ünnepli a Tatabányai Kortárs Galéria. A csoport olyan korszakban alakult Salamon Hugó kezdeményezésére, amely nem kedvezett a művészeteknek, mert alárendelte az alkotást a piaci viszonyoknak. Jublileumi kiállításuk jauár 2-ig látogatható.
Tatabánya első önálló kiállítóhelyisége a Kernstock-terem volt 1979-ben, de a kilencvenes évek elején bezárt, és utána évekig nem működött hasonló intézmény a városban.
1997-ben jött létre a Közművelődés Házában a Kortárs Galéria, amely most a január 2-ig látható jubileumi kiállítással ünnepli évfordulóját. Öt év jelentős teljesítmény egy modern galéria életében, amelynek kulturális missziója van - mondta a kiállítás megnyitó Wehner Tibor művészettörténész.

Szamódy Zsolt
 
Papp Albert Szekér a hegytetőn
 

A galéria művészeti vezetője, Angyal Mária arról beszélt, hogy szinte napra pontosan öt éve nyitottak Szamódy Zsolt Tatabányán élő fotográfus kiállításával.
Őt éppen a mostani, jubileumi tárlat megnyitásának napján választották meg a Magyar Fotóművészek Szövetsége elnökének. A Balatonról készült különleges felvételei éppúgy helyet kaptak ezen a visszapillantó kiállításon, mint a hagyománys festészetet képviselő Papp Albert vagy Rochlitz György képei.
Az anyagok sokféleségére jellemző, hogy a kerti bútoroktól kezdve (Szikszai László tervei) az üvegszobrokon keresztül (Vida Zsuzsa) a textilképekig (Péreli Zsuzsa) a képző- és iparművészet szinte valamennyi ága jelen van a harminc kiállító művész munkáiban. Különösen szép volt Katona Szabó Erzsébet bőrből készült, régi kéziratra emlékeztető faliképe, vagy Edőcs Márta fekete táljai.
A grafikát Orosz István és Lévai Ádám képviselte, a műfaj lehetőségeit kutatják Haász Ágnes sajátos technikával előállított elektrografikái, vagy Révész Napsugár merített papírra készült, színes alkotásai.
Továbbá jelen vannak selyemképek (Bajkó Anikó), szépséges faliszőnyegek (Nyerges Éva és Oláh Tamás közös munkái) is.

Katona Szabó Erzsébet Bölcsőtextil
 
Kaposi Endre Kronogramma
 

Nemcsak több nemzedék képviseltette magát, hanem az ország szinte minden tájegysége. Elsősorban a tatabányai vagy az innen elszármazott művészek, de jöttek Sopronból, Veresegyházáról, Esztergomból, Gödöllőről, Budapestről is.
A népes művészgárda hölgytagjainak Kelemen Zoltán, a Közművelődés Háza igazgatója egy-egy szál virágot nyújtott át, további sikeres esztendőket kívánva.
[ Ézsiás Erzsébet ] 2002-12-12 00:00:00