Antik Enteriőr kilencedszer, MEO Art Fair először
Közép-Kelet Európa legrangosabb régiség-kiállítása- és vására nyílik november 28-án a Műcsarnokban. Ebben az évben 49 hazai és egy külföldi antik tárgyakat értékesítő üzlet lesz jelen e nívós seregszemlén. Hagyománynak számító nyereményjátékukon idén egy briliánsokkal díszített gyűrűt és egy MINI-t lehet nyerni hétvégi próbaútra teli tank benzinnel.
A hazai műkereskedés dinamikus fejlődésének köszönhetően minden évben több mint 15 ezer látogatója van a vásárnak, ahol számos neves aukciós ház hozza el legújabb szerzeményeit.
Olyanok találhatók a kiállítók névsorában, mint BÁV, Kieselbach Galéria, Nemes Galéria, Pethő Galéria és Magyar - Francia Galéria. A Soga Galéria (Szlovákia) idén harmadszor állít ki a vásáron, míg a László VargArt itt mutatja be december 2-i, Vigadó béli aukciójára szánt kollekcióját.
Galambos Sándor a vásárt szervező cég, a Partner’s 2000 Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a látogatók gyerekeinek idén is szerveznek foglalkoztatót, ahol az öt évesnél idősebbekkel képzett művészek foglalkoznak. A belépőjegyek ári nem változtak idén a tavalyihoz képest, a teljes árú 1500, a kedvezményes pedig 800 forintba kerül majd, tájékoztatta a sajtót az igazgató.
Már rendszeres az is, hogy nem csupán kereskedelmi üzletek vannak jelent a vásáron, hanem kiadványok, magazinok is. Kinn lesz például a Műértő, az Octogon, a Mi Otthonunk, az Új Művészet és az Interieur magazin.

 

Könyvpremier is kapcsolódik a vásárhoz: a Geomédia Kiadó három kiadványát – Klasszikus kelmék, Klasszikus vendéglátás és Orosz cárok címmel – a kiállításon vehetik először kézbe a vásárlók, akik ezáltal belépőjegyet kapnak ajándékba.
Mint ahogyan a korábbiakban, most is lesznek kiemelt műtárgyak a kiállításon. Ilyen Vaszary János: Virágok közt fekvő lány és Bortnyik Sándor: Birkózok című festményei, az előbbi 46 millió, az utóbbi 25 millió forintért bocsáttatnak áruba.
További két antik darab vár új gazdára, egyikük egy Anton Koth Gasser pohár a Stefans Dóm látképével 1.250.000 forintért, a másik Iványi Grünwald Béla: Magyar tánc falikárpitja 22.000.000 forintért.

 

Idén először rendezik meg a MEO-ban a kortárs művészeti vásárt, amely önálló kezdeményezés, mégis hagyományként együtt kívánják lebonyolítani az Antik Enteriőrrel.

Célja, hogy a műkereskedelem piacán még ismeretlen, tehetséges fiatal művészeket bemutassák a nemzetközi törekvésekkel összhangban. Így lehetőséget ad a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak is. Reményeik szerint a rendezvény később referenciává válik majd a régióban és terjeszkedik majd külföldre is.
A MEO Art Fair 2002 elsőként a következő galériákat vonultatja fel:
Ateliers Pro Art, Art’éria Galéria, ArtBooks, Artel Galéria, Azaki Galéria, Blitz Modern Galéria, Deák Erika Galéria, Dorottya Galéria, Ernst Múzeum, Dovin Galéria, Kortárs Alkotók Stúdiója, Knoll Galéria, Menshikoff Fundation, Mission Art Galéria, Secco Galéria, Várfok Galéria, Vintage Galéria és VirtuArtnet Galéria.

A két rendezvény közös, kedvezményes (2000 Ft) jeggyel látogatható a négy nap folyamán.

[ Moldován Mónika ] 2002-11-27 15:27:00