Rezonanciák
Akik a héten ellátogatnak az Ateliers Pro Arts/A.P.A! művészeti központba, az ott tevékenykedő ifjú festőművészek egyikének alkotásait tekintheti meg. A Rezonanciák I-IV. című kiállítás sorozat öt egymást követő tárlatból épül fel, amelyek egészen 2003. februárjáig tartanak. Elsőként Romvári Márton lép a nagyközönség elé.
A fiatal művészeket felkaroló Ateliers Pro Arts/ A.P.A.! művészeti központban a héten nyílt meg a Rezonanciák című kiállítás sorozat, amely az A.P.A.! keretein belül dolgozó festőművészeket mutatja be egészen február 4-ig.
Nem szokatlan ez a művészeti házban, hiszen az itt műteremhez jutó és tevékenykedő alkotók fél évenként megmutathatják munkáikat. A Rezonanciák öt festő művészetét tárja a közönség elé, akik ezúttal Romvári Mártonnal ismerkedhetnek meg.
Az ifjú alkotónak talán a festés folyamata a legfontosabb. Az egyéni utakat kereső művészt kezdetben talányos, homályos fényképek ihlették, amelyek a valóság szeleteiként jelentek meg alkotásaiban. Művei rendszerint konkrét témafelvetésből indultak ki, a számtalan tematikából sok forma keletkezett, amelyek metamorfózison mentek keresztül.

Billentyűk
 

Romvári Márton 2001-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Több önálló kiállítással büszkélkedhet, például 1997-ben a közönség már láthatta a munkáit a Bálint Művelődési Házban Budapesten, 1999-ben pedig nagyapjával Romvári József díszlettervezővel és édesapjával a szintén képzőművész Romvári Jánossal közösen állított ki a Magyar Nemzeti Galéria Közéleti Klub kiállítótermében.
A Bartók 32 Galéria, a Ráday Galéria és az Atrium Hyatt Galéria is helyet adott már műveinek. Emellett számos csoportos kiállításon szerepelt, például az A.P.A.!- ban a közelmúltban rendezett Terülj, terülj asztal! című kiállításon.

Párban
 

Az A.P.A!- ban eltöltött idő alatt a motívumok az asztalról a vászonra kerültek. Végleges képei sokszoros átfestés eredményei, a kész művek festékrétegek egymást átalakító játéka folyamán nyerik el végső vizuális formájukat.
A felismerhető tányérok, ételek helyét azonban lassan absztrakttá szelídülő, árnyékokkal modellált képzeletbeli formák váltották fel, az élénk színek pedig a „pasztellos árnyalatokra” cserélődtek, a felismerhető tárgyakat leegyszerűsödött alakzatok szorították ki.

Toast
 

Romvári Márton legfrissebb munkáiban a fakturális elemek is jelentős szerephez jutottak, az alkotó kollázsokat, fára festett- ragasztott gipsz képeket és objekteket is készít.
Vizuális játékai a határtalan kreativitás, a képformálási lehetőségek nagyszerű példái, a festőiség tiszta nyelvén megfogalmazódva, amelyekkel az érdeklődők november 26-ig találkozhatnak.
[ Szilágyi Katalin ] 2002-11-15 10:12:00