Grafikák, festmények, kerámiák kavalkádja
A november a művészek hónapja: soha ennyi tárlat nem volt még egy időben, mint az idén novemberben. A bőség zavarában s a terjedelem hiányában csak néhány kiállítást említünk a rendkívül gazdag kínálatból.
A XIII. Őszi Kerámia Tárlatot az Olof Palme Házban dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg, s itt adták át Vida Judit keramikusművésznek a 2001. évi Gádor-díjat. A díjat 1991-ben Gádor István keramikus centenáriumán alapították. Gorka Géza és Kovács Margit mellett Gádor István a XX. századi jelentős magyar keramikusok egyike volt. Minden évben a Magyar Keramikusok Társasága tagjainak szavazata alapján ítélik oda az elismerést. (Különben a tavalyi Gádor-díjasnak, Babos Pálma keramikusművésznek a tárlattal egy időben kamarakiállítása nyílt.)

Egykor a Csók Galéria adott otthont a keramikusok őszi tárlatának, de jó ideje már az Olof Palme házban rendezik meg az év egyik jelentős, maximálisan a minőségre törekvő bemutatóját.
Az idén több mint hatvanan hozták el alkotásokat. Nagyon sok keramikusnál láthattuk, hogy erőteljesek az önálló plasztikai törekvések. Rendkívül elevenek a technológiai kísérletek, a különböző technológiai újítások és egyéni útkeresések. Az alkalmazott művészeti tárgyakat újrafogalmazók szintén sok-sok egyéni, eredeti ötlettel állították ki tárgyaikat.
A tárlatot többek között az Alföldi Porcelán Edénygyár Rt. is szponzorálta, így a Vásárhelyi Művésztelep alkotói is bemutatkozhattak a tárlaton. A Laczkó Ibolya művészettörténész által rendezett kiállítás november 24-ig tekinthető meg.

Takáts Márton grafikája
 

Kiss Attila Etele és Takáts Márton grafikusművészek Látomások címmel állították ki alkotásaikat a fióka ART Galériában (VIII., József krt. 62.).
A harmincadik életévüket éppen csak betöltő grafikusokat a közös gondolkodásmód és a világra való rácsodálkozás, majd annak képi megjelenítése kapcsolja össze. Mindketten bravúros rajzkészséggel és gazdag fantáziával rendelkeznek. Önálló stílusuk kiforrott, gondosan precíz. Leginkább tematikus sorozatokban gondolkodnak, mondanivalójuk mégsem keveredik egymással.
Metszeteik, rézkarcaik, linómetszeteik a kortárs magyar grafika remekei. Hogyan verhet gyökeret a hagyományokból táplálkozó, aprólékos munkatempóban dolgozó két grafikus a mai high-tech világban? Erre is választ kaphatnak, akik ellátogatnak a fióka ART-ba.
A kiállítás november 30-ig tekinthető meg hétfőtől péntekig 10–18 óráig, szombaton 10–18 óráig.

Kiss Attila Etele alkotása
 

Korányi Gábor festőművész a Duna Galériában mutatta be munkáit, a kiállítást Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus nyitotta meg.
A közel tíz esztendeje az Egyesült Államokban, Santa Monicában élő festőművész rendszeresen hazajárva elhozza kint készült munkáit. A most ötvenéves Korányi Gábor a figurális kompozíciókat előtérbe helyező, érzékeny, karakteres színvilággal alkotó művész.
Mintegy harminc olaj-vászon festménye arról tanúskodik, hogy egy igazi művész, éljen bárhol, a gyökereitől nem tud elszakadni. A kiállítás november 24-ig várja a látogatókat.

A magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festő Szakosztálya Árnyékban címmel rendezett kiállítást a Vigadó Galériában, amely november 24-ig tekinthető meg hétfő kivételével naponta 10–18 óráig.
Az „árnyékban” szónak többféle értelmezése is van, de jelen esetben a kiállítást létrehozók szándéka az volt, hogy a szónak nem a hagyományos, realisztikus értelmezését kéri az alkotóktól, hanem annak mögöttes, filozófia értelmezését.
Aknay János, Bartl József, Csík István, Dechandt Antal, Dréher János, ifj. Durkó Zsolt, Gáll Ádám, Hajdú László, Kovács Gombos Gábor, Krajcsovics Éva, Matzon Ákos, Rácz György, Szüts Miklós, Váli Dezső két-két munkájával szerepel a kiállításon. A bemutatkozás azért is jelentős, mert végre szakít azzal a rossz beidegződéssel, hogy a csoportos kiállításra csak fővárosi művészeket hív meg.
Most például Rácz György Hajdúszoboszlóról, Kovács Gombos Gábor Sopronból hozta el képeit. A tárlat jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szerepel képeivel a most 70 éves Bartl József és az Ernst Múzeumban közelmúltban életművét bemutató Váli Dezső is.

Kép - Korányi Gábor: Újabb rétegek

[ Deák Attila ] 2002-11-12 09:28:00