Taki
Életének 64. évében elhunyt Takács István, Taki, a színészkönyvtár létrehozója, a magyar kultúra terjesztője a világban, a mindég vidám örök idealista, a Kőrösi Kulturális Központ munkatársa.
 
 
Drága BARÁT! Te, aki mindég mosolyt csaltál mindannyiunk arcára, most a könnyekkel küszködve kell tudomásul venni a lehetetlent, hogy nem vagy köztünk a születésnapodon.

A hazai színházi világ, amelynek rajongója voltál - borzasztó ez a múltidő! - megrendüléssel fogadta a hírt, hogy többé nem rendezel emlékkiállítást az aktuális POSzTon.
Ez a vonzalom a színház iránt talán akkor kezdődött, amikor gyerek-színészként Dajka Margit "kis titkára" lettél évekre. Az ő hatására fordultál a képzőművészet felé, lettél diplomás rajz és földrajz tanár. De színház-szeretet nem múlt.

Anyával Helsigör 1969
 
Apával
 
Eljővén az internet korszak, létrehoztad - a máig egyedülálló - Színészkönyvtárt. Hatalmas és kitartó kutató munkával a szakma nagyjainak életét feldolgozva. Mindenek előtt a színészek, majd a rendezők, színigazgatók, díszlet- és jelmeztervezők, dramaturgok tevékenysége vált és marad ismertté.
Ezen kutatásaid során hozott össze minket a jó-sorsom, s lettünk szakmai ismeretségből egyre inkább baráttá.
Kutatásaid alapján felhívtad a figyelmet a nagy kerek évfordulókra. Kiállítás-rendezői tehetségedet felismerte a színházi szakma. Így lettél fokozatosan a 100. születésnapokat megünneplő kiállítások specialistája.
A POSzT kiemelkedő eseményévé váltak a Pécsi Galériában, méltó környezetben rendezett tárlatok.

Lányai: Ági - Dóri
 
Irány Dublin 2015
 
Ezen kiállítások szakmai alapossága és kitűnő megvalósítása hamar megérdemelt személyes sikert hozott személyednek. Ezt tetézte a hallatlan kommunikatív készséged és a mindég vidám, mosolygós személyiséged. Ennek köszönhetően hamar a szakma TAKIja lettél és sokan fogadtak barátságukba.
A legemlékezetesebb kiállítások; Bársony Rózsi, Kiss Manyi, és a Rodolfo 100 című tárlatok. Felkutattad Bársony Rózsi külföldön élő rokonait és meghívtad az eseményre, ahol a szakmai örökös Felföldi Anikó fogadott - haláláig tartó - szoros barátságába.
A talán legjobban sikerült megemlékezés a Rodolfó 100 volt. Olyan dokumentumokat sikerült bemutatni, amelyekkel még az örökösöket is sikerült meglepned. Felkutattál egy olyan - akkor még nem annyira közismert - személyiséget, aki egy vidéki színház igazgatójaként tevékenykedett, de Te kiderítetted, hogy egykor bűvészként is tevékenykedett és személyesen is ismerte a mestert. Olyan megnyitót produkált, ami akadémiai székfoglalónak is beillett volna. Később kiderül, hogy mindent tud a cirkusz világáról, rövidesen a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, majd miniszteri biztosa lett a szakmának, nemzetközileg elismert szaktekintély, napjainkban a kultúráért felelős államtitkár - Fekete Péter.

Rodolfó 100 megnyitó Fekete Péter
 
Örülünk a sikernek
 
Ezeknek s kiállításoknak is köszönhetően felfigyeltek az illetékesek ebbéli tehetségedre. Évekig rendeztél külföldön a magyar kultúrát bemutató kiállításokat, ezzel is öregbítve a kulturális örökségünk jó hírét.

Drága Taki! Örökké vidám személyiséged nagyon hiányzik mindannyiunknak!
Van abban valami sorsszerű, hogy a vidámság-embere pont április 1-én hagyott itt bennünket. Ebben az egyre komorabb világban különösen hiányzik a csupa mosoly, kedves szeretni való mindég vidám lényed.

Dubai 2015
 
Indonézia 2015
 
Kalkutta 2015
 
Kolkata 2017
 
Ma lenne 64 éves.

DRÁGA TAKI NYUGODJ BÉKÉBEN!

[ Kadelka László ] 2021-04-22 00:40:00